Connect with us
Publicitate

Economic

FOTOREPORTAJ / Fermă de măgărițe, la poalele munților Făgăraș. Doi soți din Brașov au lăsat în urmă viața din Oxford și s-au mutat la țară unde și-au deschis propria afacere

Publicat

pe

Au lăsat în urmă viața modernă din Oxford și s-au mutat la țară, în România, unde și-au deschis o afacere inedită. Doi soți din Brașov au pus bazele unei ferme de măgărițe, la poalele munților Făgăraș, iar acum au devenit crescători de animale. Laptele produs de măgărițe este considerat „aur alb” datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate. La fel ca o nestemată și prețul este unul pe măsură. Un litru de lapte de măgăriță costă 100 de lei la poarta fermei.

Publicitate

În satul Rodbav, din Țara Făgărașului, doi soți care au trăit peste 20 de ani în străinătate au deschis o mică fermă cu măgărițe, în urmă cu trei luni. Au vrut să dea viața agitată din Marea Britanie pe traiul tihnit de la țară. Ca să aibă și o sursă de venit au pus bazele afacerii cu măgărițe și deja au învățat toate secretele creșterii acestor animale.

„Dimineața, înainte de mulsoare, le dăm cereale, un amestec de porumb cu grâu și peleți făcut tot din cereale, Le furajăm cel puțin decent cu fân, otavă, lucernă”, povestește Liviu Lucaci.

Necuvântătoarele au hrană și apă la discreție pe tot parcursul zilei, astfel că pentru micii fermieri creșterea lor nu este o bătaie de cap.

Publicitate

„Investiția este minimală, zic eu, pentru că o măgăriță decentă costă undeva la 3000 de lei. O măgăriță dă între 300 și 700 de mililitri de lapte la o mulsoare, pe zi, ocazional chiar și un litru”, a mai spus fermierul.

Pentru a produce un lapte de calitate, familia Lucaci a cumpărat o mulgătoare automată care a costat în jur de 600 de euro. Aparatul este simplu de folosit și scutește mult din timpul pe care l-ar fi petrecut fermierii dacă ar fi muls măgărițele manual.

„După ce în prealabil am curățat mameloanele, le-am spălat, le-am igienizat, urmează să montăm ventuzele. Este o operațiune chiar simplă, adică mult mai simplu decât mulsul manual. Toată operațiunea pentru a mulge 5-6 măgărițe, cât avem momentan, durează nu mai mult de 5 minute”, spune Liviu Lucaci.

Liviu și Daniela au plecat din România acum mai bine de 20 de ani. Mult timp au trăit în Italia, iar apoi s-au mutat la Oxford, acolo unde au și studiat la facultatea de management și business. Inclusiv copiii lor au fost crescuți peste hotare. Fiica cea mare a rămas în Anglia, iar băiatul de 12 ani muncește acum la fermă, împreună cu părinții lui.

„Toată viața am dorit să am grijă de animalele mele, să am cea mai mare fermă de cai, măgărițe, toate animalele. Îmi face plăcere să muncesc la fermă. Sunt mai fericit, mai sănătos și mă simt liber”, povestește Alexandru, fiul soților Lucaci.

Publicitate

Ferma de măgărițe poate deveni o afacere extrem de profitabilă, în viitor. Laptele acestor animale are proprietăți benefice asupra organismului uman și este recomandat de medici pentru tratarea de afecțiuni diverse.

„Conține patru antibiotici naturali, foarte multă vitamina C, nu are colesterol. Mai conține vitamina A, B1, B2, E. Este foarte bogat în magneziu, în calciu. Se consumă crud, nu trebuie fiert. Înainte de consum, trebuie tot timpul agitat. Produsul final este îmbuteliat în sticle de jumătate de litru, iar un astfel de bidonaș se vinde cu 50 de lei. Un litru de lapte de măgăriță costă 100 de lei”, a spus Daniela Lucaci.

Tratamentele făcute cu laptele de măgăriță ajută la scăderea nivelului de colesterol, la prevenția infecțiilor gastro intestinale și chiar la creșterea imunității. „Aurul alb” mai este folosit și în industria cosmetică. Peste hotare, îmbăierea în lapte de măgăriță ajunge să coste câteva mii de euro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes