Economic
FOTOREPORTAJ / Fermă de măgărițe, la poalele munților Făgăraș. Doi soți din Brașov au lăsat în urmă viața din Oxford și s-au mutat la țară unde și-au deschis propria afacere

Au lăsat în urmă viața modernă din Oxford și s-au mutat la țară, în România, unde și-au deschis o afacere inedită. Doi soți din Brașov au pus bazele unei ferme de măgărițe, la poalele munților Făgăraș, iar acum au devenit crescători de animale. Laptele produs de măgărițe este considerat „aur alb” datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate. La fel ca o nestemată și prețul este unul pe măsură. Un litru de lapte de măgăriță costă 100 de lei la poarta fermei.
În satul Rodbav, din Țara Făgărașului, doi soți care au trăit peste 20 de ani în străinătate au deschis o mică fermă cu măgărițe, în urmă cu trei luni. Au vrut să dea viața agitată din Marea Britanie pe traiul tihnit de la țară. Ca să aibă și o sursă de venit au pus bazele afacerii cu măgărițe și deja au învățat toate secretele creșterii acestor animale.
„Dimineața, înainte de mulsoare, le dăm cereale, un amestec de porumb cu grâu și peleți făcut tot din cereale, Le furajăm cel puțin decent cu fân, otavă, lucernă”, povestește Liviu Lucaci.
Necuvântătoarele au hrană și apă la discreție pe tot parcursul zilei, astfel că pentru micii fermieri creșterea lor nu este o bătaie de cap.
„Investiția este minimală, zic eu, pentru că o măgăriță decentă costă undeva la 3000 de lei. O măgăriță dă între 300 și 700 de mililitri de lapte la o mulsoare, pe zi, ocazional chiar și un litru”, a mai spus fermierul.
Pentru a produce un lapte de calitate, familia Lucaci a cumpărat o mulgătoare automată care a costat în jur de 600 de euro. Aparatul este simplu de folosit și scutește mult din timpul pe care l-ar fi petrecut fermierii dacă ar fi muls măgărițele manual.
„După ce în prealabil am curățat mameloanele, le-am spălat, le-am igienizat, urmează să montăm ventuzele. Este o operațiune chiar simplă, adică mult mai simplu decât mulsul manual. Toată operațiunea pentru a mulge 5-6 măgărițe, cât avem momentan, durează nu mai mult de 5 minute”, spune Liviu Lucaci.
Liviu și Daniela au plecat din România acum mai bine de 20 de ani. Mult timp au trăit în Italia, iar apoi s-au mutat la Oxford, acolo unde au și studiat la facultatea de management și business. Inclusiv copiii lor au fost crescuți peste hotare. Fiica cea mare a rămas în Anglia, iar băiatul de 12 ani muncește acum la fermă, împreună cu părinții lui.
„Toată viața am dorit să am grijă de animalele mele, să am cea mai mare fermă de cai, măgărițe, toate animalele. Îmi face plăcere să muncesc la fermă. Sunt mai fericit, mai sănătos și mă simt liber”, povestește Alexandru, fiul soților Lucaci.
Ferma de măgărițe poate deveni o afacere extrem de profitabilă, în viitor. Laptele acestor animale are proprietăți benefice asupra organismului uman și este recomandat de medici pentru tratarea de afecțiuni diverse.
„Conține patru antibiotici naturali, foarte multă vitamina C, nu are colesterol. Mai conține vitamina A, B1, B2, E. Este foarte bogat în magneziu, în calciu. Se consumă crud, nu trebuie fiert. Înainte de consum, trebuie tot timpul agitat. Produsul final este îmbuteliat în sticle de jumătate de litru, iar un astfel de bidonaș se vinde cu 50 de lei. Un litru de lapte de măgăriță costă 100 de lei”, a spus Daniela Lucaci.
Tratamentele făcute cu laptele de măgăriță ajută la scăderea nivelului de colesterol, la prevenția infecțiilor gastro intestinale și chiar la creșterea imunității. „Aurul alb” mai este folosit și în industria cosmetică. Peste hotare, îmbăierea în lapte de măgăriță ajunge să coste câteva mii de euro.
-
Utilacum 2 zile
VIDEO / A fost dat în folosinţă cel mai lung pod în arc din România. Traseu nou între judeţele Braşov şi Argeş
-
Socialacum 3 zile
Topul celor mai prosperi rectori din România. Ioan Vasile Abrudan, de la Universitatea Transilvania din Braşov, pe locul doi
-
Administrațieacum 18 ore
Braşovenii vor schia mai ieftin! Reduceri pentru locuitorii municipiului la instalaţiile pe cablu din Poiana Braşov
-
Socialacum 2 zile
VIDEO / Imagini inedite cu lucrările de la Sala Polivalentă din Braşov. Construcţia este în grafic
-
Administrațieacum o zi
FOTO / Cum va arăta Stadionul Tineretului, din Brașov, după ce va fi demolat și refăcut din temelii. Proiectul va costa aproape 150 de milioane de lei
-
Evenimentacum 3 zile
FOTO / Viscolul a creat probleme şi la Braşov! Două maşini avariate de copacii care s-au prăbuşit la pământ
-
Evenimentacum 3 zile
VIDEO / Accident feroviar între Bușteni și Sinaia. O mașină a fost lovită de trenul Regio Brașov – București. Doi adulți și un copil au ajuns la spital
-
Evenimentacum 3 zile
Alertă extremă! Cod Roşu de viscol în zona montană a Braşovului. Rafale de vânt de până la 160 km/h şi vizibilitate zero