Connect with us
Publicitate

Social

FOTOREPORTAJ / Ciupercile produse în Brașov ajung în farfuriile românilor din toată țara. Povestea familiei din Hărman care a pus bazele unei ferme de pleurotus

Publicat

pe

Publicitate

Indiferent de anotimp, ciupercile sunt printre alimentele preferate de români. Pentru ca pofticioșii să poată savura bureți proaspeți pe tot parcursul anului, ciupercăriile sunt locul perfect de unde se pot aproviziona. O astfel de poveste de succes vine din comuna Hărman. Aici soții Cristina și Dorian Percec au pus bazele unei mici ferme unde cresc ciuperci pleurotus.

În urmă cu câțiva ani, soții Percec lucrau ca economiști într-o multinațională. Simțeau că au nevoie de o schimbare în viața lor și au decis să își deschidă propria afacere. Au reușit să pună ceva bani deoparte, iar în 2012 și-au investit economiile într-o ciupercărie pe care au contruit-o la marginea localității Hărman. Chiar dacă nu aveau idee despre cum se face agricultură, micii fermieri s-au specializat în timp. De-a lungul anilor au testat tot felul de variante, iar ciuperca pleurotus a fost soiul câștigător.

„Am ales ceva în care să nu depindem de mediul extern, investiția pe care am făcut-o ne permite să producem și iarna și vara, nu doar primăvara și toamna atunci când condițiile sunt mai apropiate de cele din natură. Investițiile sunt destul de mari pentru o ciupercărie care să aibă cât de cât o continuitate”, spune Dorian Percec, administratorul ciupercăriei.

În cele patru hale de producție a fost instalată tehnologie de ultimă generație cu ajutorul căreia sunt controlate temperatura și umiditatea din interior. Inclusiv în sacii de compost, de unde înfloresc ciupercile, au fost implantați senzori care ajută la supravegherea lor. Producția este forte bună asta și datorită faptului că un buchet cu ciuperci pleurotus ajunge la maturitate în aproximativ zece zile. Marfa proaspăt culeasă este dusă în zona de ambalare, iar apoi bureții sunt depozitați în camera frigorifică acolo unde rămân până la livrare.

Publicitate

„Recoltarea se face pur și simplu prin a ține buchetul în mână și a se desprinde ușor de sac. Așa ne dăm seama că sunt gata de recoltat, dar ne uităm și la mărimea pălăriei. În momentul în care sunt gata marginile ciupercii sunt întinse”, povestește Cristina Percec.

Pe lângă actuala meserie de agricultor, Cristina este și o gospodină desăvârșită și ne dă câteva idei de rețete pe care le putem face cu ciuperci pleurotus. Ea spune că „imită cel mai bine textura cărnii, sunt foarte ușor de consumat, fără a fi gătite foarte mult. Gospodinele fac ciulama, foarte multe șnițele, chiftele sau se pot găti ca atare, în cinci minute, trase la tigaie”

Ciupercile produse în Hărman se găsesc și în câteva lanțuri de magazine din toata țara. În mica fabrică se produc în medie opt tone de pleurotus lunar, iar anual producția depeșete o sută de tone de bureți.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes