Connect with us
Publicitate

Economic

FOTOREPORTAJ / Afacerea din Rupea unde toată familia pune osul la treabă. În atelierul din propria gospodărie, micii antreprenori produc dulcețuri, siropuri sau zacuscă

Publicat

pe

Niciodată nu e prea târziu pentru a-ți urma visul. O demonstrează o familie de brașoveni care a pus bazele unei afaceri cu potențial, chiar la poalele cetății Rupea. Marilena și Avram Rus au fost convinși de copii să renunțe la fostele locuri de muncă și să pornească propria afacere cu produse artizanale. Acum, de la copii și nepoți până la părinți și bunici, toți membrii familiei dau o mână de ajutor la creșterea afacerii. Micii antreprenori au făcut inclusiv chetă de la rude ca să strângă cei 50.000 de euro necesari pentru pornirea business-ului.

Publicitate

Șefa producției este Marilena. Din mâinile ei ies produsele delicioase făcute după rețete inventate chiar de ea. Ketchupul de prune, dulceața de grepfrut roșu sau ardei iute, gemul de mere cu scorțișoară sau siropurile de cătină, ghimbir cu lămâie sau rubarbă sunt doar o parte dintre bunătățile pe care clienții le pot savura.

„La început făceam tot felul de combinații și mi se păreau interesante. De acolo am început să pun tot felul de ingrediente, dar pentru a face o rețetă e muncă multă. Trebuia să jonglez cu cantitățile, să păstrez echilibrul, astfel încât ingredientul principal să aibă aroma lui și restul să aibă doar o tentă”, povestește Marilena Rus.

Încă de mică, Marilena a fost fascinată de gătit, iar de gustul preparatelor care ies din mâna ei s-au îndrăgostit inevitabil și membrii familiei. Copiii au convins-o să renunțe la fostul loc de muncă și să pornească propria afacere. Primul pas a fost transformarea șopului unde era moara și a depozitului de lemne în atelier de gătit.

Publicitate

„Într-o zi când am venit de la muncă numai m-am trezit aici deja cu săpături de șanțuri, cu dărâmături, deci trebuia demolat ce era și să facă din nou și m-am cam speriat un pic. Ce se întâmplă? Gata, ne-am apucat de treabă. Era singurul spațiu care ne permitea pentru că trebuia să avem o anumită suprafață în care să ne putem încadra”, a mai spus șefa producției.

Ca într-o companie care se respectă, fiecare membru al familiei are un post bine stabilit. Emima, fiica Marilenei se ocupă de contabilitate și promovarea pe rețelele sociale. Sora ei Amalia și cumnatul Flavius sunt responsabili de crearea brandului și de relațiile publice ale firmei.

„Este provocator. Poate că la un loc de muncă te duci, faci ce ți se cere, nu ai un cuvânt important de spus, însă când lucrezi pentru familia ta îți permiți să îți spui părerea. La noi e o chestie foarte faină că adunăm multe păreri, dar la final reușim să luăm decizia cea mai bună. Când lucrezi pentru tine, că familia e ca pentru tine, faci orice. Te trezești noaptea să te duci în târg, te pregătești, vii și cari mese, încarci mașina”, a spus Emima Ilie, responsabila cu contabilitatea și social media.

„Când e mai mult de muncă ne unim forțele toți. Dacă de exemplu când am făcut siropul de soc ne-am unit toți și am mers și am cules de pe câmp socul și apoi l-am adus, la fel și la nucile verzi. Noi de la început le-am oferit sprijin părinților, nu i-am încurajat și i-am lăsat așa fără niciun ajutor”, povestește Amalia Cocora, responsabila cu partea de marketing și relații publice.

Întregul proces de producție se întâmplă în gospodăria proprie. Aici bunătățile gătite de Marilena ajung în borcane, sunt apoi sigilate, depozitate într-un spațiu cu temperatură și umiditate controlate, iar tot aici se face și etichetarea. Mai apoi produsele pleacă spre clienți din toate colțurile țării, cu ajutorul companiilor de curierat. Dar bunătățile sunt promovate și la târguri organizate în România.

Publicitate

„Am început prin târguri, așa am decis că această promovare să fie mai benefică pentru noi că omul poate să guste. La început a fost un mix de emoții pentru noi, un mix de temeri pentru clienți. Venim și după o pandemie, iar oamenilor le era foarte greu să pună mâna, să atingă produsele la degustat. Dar după ce oamenii gustau și reușeam să îi convingem rămâneau impresionați de calitatea și de gustul autentic”, a spus Flavius Cocora, responsabil marketing și PR.

Dar produsele delicioase sunt comercializate și la nivel local. Avram Rus, capul familiei, a fost delegat cu vânzarea borcanelor. În fața cetății țărănești din Rupea el a amenajat un stand de unde clienții pot cumpăra preparatele gustoase.

„Vin aici aproape în fiecare zi. Am ales punctul acesta pentru că practic aici vin oameni din toată țara și nu numai. Trebuie să recunosc că pentru mine este o provocare deoarece până acum m-am ocupat de altceva, am făcut și construcții, dar și slujesc într-o biserică ca și pastor. Am pornit pe acest drum acum și îmi doresc să fac o treabă foarte bună”, spune Avram Rus, responsabilul cu vânzările.

Cele mai ieftine borcane cu dulcețuri pornesc de la 17 lei, iar siropurile de cătină, rubarbă sau brad ajung să coste chiar și 35 de lei.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes