Connect with us
Publicitate

Social

FOTO / Ziua Drapelului Național al României, sărbătorită la Braşov

Publicat

pe

Primarul Allen Coliban și viceprimarul Sebastian Rusu au participat astăzi, alături de celelalte oficialități civile și militare, la ceremonia prilejuită de Ziua Drapelului Național al României, care a avut loc în Piața Tricolorului.

Potrivit protocolului, după întâmpinarea prefectului județului însoțit de comandantul garnizoanei și salutul drapelului de luptă, o gardă formată din șase militari a dus drapelul ce trebuie înălțat pe catarg, iar după binecuvântarea acestuia de către preot, oficialitățile civile și militare au sărutat drapelul României, care a fost apoi înălțat pe catarg, în acordurile imnului național. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului militar.

„O zi importantă, o zi care marchează 175 de ani de când avem tricolorul românesc. Este simbolul național cel mai cunoscut: de la cei mai mici până la cei mai mari dintre români, cu toții știm ce înseamnă cele trei culori pentru istoria și pentru identitatea acestui neam. L-am purtat cu mândrie, ca sportiv, îl port și acum, onorat, ca reprezentant al brașovenilor și, din această calitate, vă urez tuturor «La mulți ani!», de Ziua Drapelului Național“, a declarat primarul Allen Coliban, la finalul ceremoniei.

Ziua Drapelului Național este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998. Drapelul este, alături de stemă, sigiliu și imn, un simbol național, așa cum prevede Constituția României din 1991 modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Constituția stabilește, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roșu”.

Publicitate

Drapelul național a fost decretat pentru prima dată ca simbol național, de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăție” înscrisă pe el, așa cum arată „Istoria României în date”. Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul și chiar a lui Ștefan cel Mare, însă drapelul în sine a suferit modificări.

Documente istorice atestă faptul că, în unele epoci istorice, drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roșul sus, galbenul în mijloc și albastrul la bază, iar proporția benzilor nu a fost egală de la început, așa cum este în prezent și cum a fost reprezentat tricolorul pașoptist.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes