Connect with us
Publicitate

Cultural

FOTO – VIDEO / Peste 200 de juni au coborât în Cetate pentru a vesti învierea lui Hristos. Mii de braşoveni i-au aplaudat şi au răspuns la urare

Publicat

pe

Sute de oameni au asistat, la Braşov, la tradiţionala Paradă a Junilor din Duminica Tomii, care s-a desfăşurat în centrul istoric, unde s-au întâlnit cei peste 200 de călăreţi din cele şapte cete care au coborât din diferite zone ale Şcheilor.

Urarea „Hristos a Înviat!” a răsunat minute în şir pe străzi, fiecare călăreţ salutând astfel mulţimea, venită să admire costumele, fiecare specific cetei din care face parte junul, dar şi podoabele de sărbătoare ale cailor.

Călăreţii, care au coborât în ordine în funcţie de rolul cetei – Grupul Junilor Tineri; Societatea Junilor Bătrâni; Societatea Junilor Curcani; Societatea Junilor Dorobanţi; Societatea Junilor Braşovecheni; Societatea Junilor Roşiori; Societatea Junilor Naţionali Albi, au fost întâmpinaţi la Casa Junilor de autorităţile braşovene şi public, printre invitaţi numărându-se, anul acesta, şi reprezentantul UNESCO în România.

Dată fiind importanţa acestui eveniment pentru Braşov şi unicitatea lui, Primăria a lansat, anul trecut, ideea începerii unor demersuri pentru includerea lui în patrimoniul UNESCO, ceea ce s-ar putea întâmpla „curând”, după cum a declarat primarul Allen Coliban.

Publicitate

În afară de paradă, cea mai mare sărbătoare a junilor a fost marcată, la Pietrele lui Solomon, cu tradiţionala sărbătoare câmpenească, pe lângă mesele pe care le au junii aici, Primăria amenajând o masă „a comunităţii”, de 60 de metri şi 140 de locuri, unde mesenii au putut să consume ce au adus de acasă sau ce au cumpărat de la producătorii prezenţi în zonă.

În Piaţa Sfatului, după trecerea şi prezentarea junilor, Primăria a organizat un concert de muzică populară cu Tudor Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu şi Aurel Tămaş.

Totodată, pentru a marca acest moment important pentru identitatea oraşului, Primăria Braşov va ilumina, în cursul serii, literele de pe Tâmpa în culorile tricolorului.

În acelaşi timp, începând de sâmbătă, în Piaţa Sfatului se desfăşoară două târguri la care participă peste 40 de meşteşugari, artizani şi producători: Festivalul de artă tradiţională şi meşteşuguri, organizat de Centrul Cultural Reduta şi Asociaţia Creatorilor de Artă Tradiţională şi Contemporană din Braşov, şi Festivalul producătorilor braşoveni, organizat de Reduta şi Asociaţia Produs în Braşov. Aici, braşovenii şi turiştii şi-au putut cumpăra de la obiecte de podoabă şi produse cosmetice şi până la pâine tradiţională sau prăjituri.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes