Connect with us
Publicitate

Social

FOTO – VIDEO / Pe tronsonul feroviar Apața-Cața, care se modernizează, se aşteaptă „cârtiţele” care să foreze tunelurile. Pro Infrastructura spune că în 2028 se va circula cu trenul pe acolo

Publicitate

Publicat

pe

Asociația Pro Infrastructura estimează că cele două tuneluri de pe tronsonul CFR Apața-Cața al liniei Brașov – Sighișoara vor fi gata în 2028. Asociația Pro Infrastructura a prezentat zilele trecute fotografii și imagini video ale lucrărilor.

Publicitate

Cele mai dificile puncte în proiect sunt cele două tuneluri mari, de 5 km (Homorod) și 7 km (Ormeniș), apreciază API. ”(Tunelurile – n.red.) domină graficul de execuție, astfel încât ritmul în celelalte zone nu este atât de relevant pentru finalizarea întregii linii, putând afecta negativ călătorii timp de mulți ani”.

Contractele au fost semnate în 5 martie și 22 septembrie 2020 cu asocierea RailWorks condusă de Alstom, cu lucrările civile realizate de Aktor, Arcada și Euroconstruct, cu 4 ani de execuție și 5 de garanție, transmite clubferoviar.ro.

Forajele încep la doi ani de la semnarea contractelor

Publicitate

Constructorii au acces la portalurile tunelurilor mari, deci nu mai există restanțe birocratice din partea CFR pe „drumul critic”. Primele două mașini de forat tunel (TBM) erau așteptate de anul trecut, dar termenul actual este iunie 2022, cu începerea forării în septembrie.
Momentul începerii forajelor la tunelul lung de 7 km (Ormeniș) și viteza de forare ne vor da o estimare destul de bună a finalizării proiectului. O estimare plauzibilă este de trei ani pentru foraj și doi ani pentru suprastructură, ceea ce ne duce deja în 2028.

API spune că nu trebuie neglijată complexitatea tunelurilor mai mici (Mureni, Archița 2) sau „viaductele de la Mureni, Archița și Ormeniș, toate vizibile pe filmarea noastră”.

Ar trebuie începute lucrări la tunelul Archița 1, precum și o reconfigurare a traseului în ambele capete ale tunelului Beia. „Suntem îngrijorați de viaductul Măieruș (lung de aproape 2 km, cu dublă traversare a Oltului)”, spun membrii asociației. Potrivit lor, reproiectarea cerută de acordul de mediu nu este încă gata, fiind vorba de un sit NATURA 2000, cu permisiunea de a lucra doar câteva luni pe an, moment în care mobilizarea trebuie să fie exemplară, ceea ce nu am văzut de foarte mult timp la compania Aktor.

Coridorul Feroviar Rin-Dunăre - M300 Brașov-Sighișoara - 29.04.2022

Coridorul Feroviar Rin-Dunăre - M300 Brașov-Sighișoara - 29.04.2022

Sursa foto – video: Asociaţia Pro Infrastructura

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes