Connect with us
Publicitate

Turism

FOTO – VIDEO / Pădurea cu arbori seculari, motorul turismului din satul Mercheașa. Cum a ajutat un stejar bătrân de peste 920 de ani la dezvoltarea micilor afaceri din zonă

Publicat

pe

O pășune dintr-un mic sat de munte a fost binecuvântată cu arbori care dăinuie de sute de ani. Stejarii seculari din Mercheașa, județul Brașov, au devenit o atracție vizitată de turiști din toate colțurile lumii. Aici trăiește falnic și Bătrânul Carpaților, cel mai vârstnic copac din România, care are peste 920 de ani. Faima locului s-a răspândit, iar odată cu sosirea turiștilor în sat au apărut și primele afaceri care prosperă pe zi ce trece.

Publicitate

La 70 de kilometri de Brașov, pe o pășune de la marginea satului Mercheașa, trăiesc peste 400 de arbori seculari. Cel mai tânăr are 200 de ani, iar cel mai bătrân dăinuie aici de aproape un mileniu. A fost martor la războaie, a rămas neatins de toporul omului și a stat neclintit în fața fenomenelor extreme ale naturii. Bătrânul Carpaților are peste 920 de ani și este un copac absolut impresionant. Are un diametru de peste nouă metri, iar înălțimea este de peste 21 de metri, adică aproximativ cât un bloc de patru etaje.

Până acum, vizitatorii nu puteau să rămână în sat peste noapte pentru că aici nu existau pensiuni. Silviu, un tânăr de 33 de ani, a deschis prima casă de oaspeți din Mercheașa. Într-o fostă casă săsească, veche de câteva secole, a amenajat cinci camere cochete unde turiștii se pot odihni.

„Grinzile pe care le-am folosit la pat sunt grinzile originale, cele care au susținut sute de ani casa. Sunt grinzi de stejar. Noptierele sunt dintr-o grindă foarte groasă, 40 pe 40. În fiecare cameră o să regăsim acest pat și acest tip de noptieră”, povestește Silviu Pelei, proprietarul pensiunii.

Publicitate

Dulapurile de la începutul anilor 1900 au fost refăcute, iar în fiecare dormitor a fost amenajată câte o baie modernă care oferă oaspeților un confort în plus. Și alte zone din fosta gospodărie săsească au căpătat o față nouă.

„Aici a fost un garaj în care am găsit tot felul de chestii, inclusiv și două motociclete de la 1960 pe care le-am expus afară, în curte. Am păstrat grinzile. Sunt cele originale, vedeți că scrie acolo: Erbout von Johan Meburger 1869”, a completat tânărul antreprenor.

Împreună cu familia lui, Silviu a muncit mai bine de un an la amenajarea pensiunii. În luna ianuarie a deschis afacerea, iar până acum gradul de ocupare s-a apropiat de 100%. Pentru o noapte de cazare turiștii scot din buzunar între 85 și 100 de euro, în funcție de camera pe care o aleg.

„Am fost surprinși de răspunsul pieței, să zic așa. Oamenii vin, avem rezervări și feedback-ul este pozitiv. În mare, turiștii vin vineri și pleacă duminică. Sunt turiști de weekend deocamdată pentru că nu suntem în full sezon să fie concedii”, a mai spus Silviu.

În Mercheașa nu există nici restaurante așa că localnicii au găsit o soluție. Livia a deschis în sat primul și singurul punct gastronomic local. A amenajat un loc în casă unde oaspeții pot savura mâncarea, dar și în curte a improvizat o terasă pentru oaspeți. Preparatele gătite de bucătăreasă sunt făcute cu ingrediente din propria gospodărie, dar și de la producători locali.

Publicitate

„Multă lume venea în sat și întrebau dar nu se poate servi nimic aici și atunci mi-a venit ideea de a pregăti și eu ceva. Veneau mulți turiști la Stejar și ar fi servit o masă. 120 de lei iau pentru cină sau prânz, depinde ce vor. Dar pregătesc aperitiv, ciorbă, felul doi și produsele mele tradiționale”, a spus Livia Pălășan, proprietara punctului gastronomic local.

Potențialul zonei este uriaș, dar pentru ca satul să se dezvolte e nevoie și de implicarea autorităților în promovarea pășunii cu arbori seculari. Iubitorii de natură pot face drumeții pe jos pe dealurile din jurul satului. Pasionații de adrenalină, în schimb, sunt invitați la tururi cu bicicleta printre stejarii vechi de sute de ani.

Stejari seculari

Stejari seculari

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes