Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO – VIDEO / Hoţi de criptomonede prinşi la Braşov. Furau din portofelele electronice

Publicat

pe

Publicitate

La data de 7 martie 2024, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au pus în aplicare 40 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și județele Ilfov, Vâlcea, Brașov, Constanța și Sălaj.

Activitățile s-au derulat într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu instrumente de plată fără numerar, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice și efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, în anul 2019, în municipiul București, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat peste 20 de membri, cetățeni români și străini, în scopul săvârșirii infracțiunilor de spălare a banilor, proveniți cu precădere din infracțiuni informatice.

Aceștia ar fi sustras criptomonede din portofelele electronice ale mai multor persoane vătămate, aducându-le prejudicii de ordinul milioanelor de euro.

Publicitate

Ulterior, aceștia le-ar fi transferat succesiv prin mai multe portofele electronice, controlate în parte de membrii grupului infracțional, având ca destinație finală portofele electronice deschise pe numele unor cetățeni străini, care ar fi facilitat transformarea criptomonedelor în monedă convențională și implicit integrarea în circuitul civil, în schimbul unor comisioane.

De asemenea, tot pe baza unor comisioane, membrii grupului infracțional ar fi pus la dispoziție circuitul de transfer de criptomonede și altor persoane care dețineau sume de bani în numerar sau fonduri de criptomonede obținute din săvârșirea unor infracțiuni, în scopul ascunderii provenienței ilicite.

Audierile se desfășoară la sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și Biroul Tehnic și de Criminalistică al D.I.I.C.O.T.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din Poliția Română, polițiștii Serviciului Criminalistic și ai Serviciului Poliției Canine din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, ai brigăzilor de combatere a criminalității organizate Cluj-Napoca, Brașov, Alba-Iulia, Pitești și Constanța.

În cadrul operațiunii au participat specialiștii EUROPOL, precum și  jandarmii Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes