Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO – VIDEO / Copacii doborâţi de vânt acum două săptămâni pe traseele de pe Tâmpa sunt înlăturaţi de pe poteci de Salvamont

Publicitate

Publicat

pe

Astăzi, 2 aprilie, angajații Serviciului Salvamont au început degajarea traseelor turistice de pe muntele Tâmpa de arborii doborâți din cauza căderile abundente de zăpadă în perioada 16.03.2021-18.03.2021. Primul traseu pe care se intervine este Drumul Serpentinelor, o parte dintre arborii de pe acest traseu au fost îndepărtați. Această intervenție se realizează după ce comisia de inventariere a arborilor periculoşi pentru siguranţa cetăţenilor si a bunurilor acestora de pe raza Municipiului Braşov, stabilită prin Ordinul prefectului, a finalizat, în data de 1 aprilie, procedura de inventariere a situației din această zonă.

Publicitate

„Căderile masive de zăpadă din urmă cu două săptămâni au pus la pământ mai mulți arbori din zona masivului Tâmpa. Comisia de inventariere numită de prefect și-a terminat ieri raportul, de astăzi, echipele Salvamont și ale Regiei Pădurilor Kronstadt au putut să intervină pentru degajarea traseelor. Vorbim de mii de arbori, foarte mulți dintre ei pe versantul dinspre Răcădău, a căror degajare va dura următoarele săptămâni”, a declarat primarul Allen Coliban.

Comisia, formată din reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, ai Gărzi Forestiere, ai ISU Brașov, ai Primăriei Brașov, ai Serviciului Salvamont și ai RPLP Kronstadt, a verificat pe teren, în perioada 30.03.2021-01.04.2021, traseele turistice ce străbat aria naturală protejată Muntele Tâmpa. Concluziile acestei comisii au fost că, în această zonă, ca urmare a căderilor abundente de zăpadă de acum două săptămâni, există sute sau mii de arbori doborâţi, rupţi, înclinaţi, care, datorită amplasării sau stării fiziologice, pun în pericol siguranţa cetăţenilor.

Situația cea mai gravă este pe versantul sudic, dinspre cartierul Răcădău, unde potecile sunt impracticabile. Cea mai gravă situație este pe una dintre cele mai frecventate trasee turistice, poteca paralelă cu str. Molidului, până La Iepure, marcată cu triunghiul albastru, unde sunt zone în care s-au prăbușit toți arborii de pe aliniamentul potecii.

Publicitate

Dacă în cazul versantului nordic, cel dinspre centrul vechi, degajarea traseelor se va derula destul de rapid, în cazul potecilor dinspre Răcădău, lucrările de degajare vor dura câteva săptămâni, din cauza numărului foarte mare de copaci căzuți sau în pericol să se prăbușească. Cele de scoatere a materialului lemnos din pădure se vor întinde pe o perioadă mult mai lungă, din cauza restricțiilor prevăzute pentru ariile protejate, care presupun o procedură complexă de scoatere din fondul forestier.

video
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes