Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO – VIDEO / Au începutul lucrările de amenajare a parcului de „La Iepure”. Cum va arăta zona

Publicat

pe

Municipalitatea a demarat lucrările de amenajare a unui nou parc, dedicat recreerii și sportului, în zona barajului din Valea Răcădăului, cunoscută sub numele de ,,La Iepure”.

Publicitate

„Va fi un nou parc, un parc pentru agrement și pentru bicicliști, fie că vorbim despre cei mai mici dintre ei, care vor avea o zonă de poligon de învățare a mersului pe bicicletă în siguranță, fie că vorbim de amatorii de mountain bike, care vor avea un circuit de pumptrack. Este un parc nou care a fost îmbunătățit în urma dezbaterilor publice, un parc care va avea aproximativ 400 de arbori nou plantați, un parc care va respecta specificul zonei și care va avea foarte multă vegetație perenă, o vegetație perfect integrată în zonă”, a declarat primarul Allen Coliban, care s-a întâlnit astăzi pe șantier cu constructorul.

Zona va fi amenajată cu alei pietonale, piste de biciclete, un pavilion administrativ, o platformă betonată pentru asigurarea service-ului pentru biciclete, stații de bike sharing, fântână arteziană decorativă, aparate de fitness, mobilier urban din lemn – bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, foișoare, balansoare pentru adulți și locuri de joacă pentru copii.

,,Se va realiza un spațiu multifuncțional, un pavilion administrativ, unde vor fi poziționate 20 de biciclete în regim de bikesharing, o alee de biciclete marcată cu marcaj rutier, semafoare și doi instructori, care poate deservi 40 de persoane. Vor fi alei pietonale pietruite și alei din pământ, vom avea la partea superioară o zonă de belvedere și o zonă de downhill pentru biciclete. În cea mai mare parte a parcului, având suprafața de 16.192 de metri pătrați, vor fi amenajate zone verzi irigate și se vor planta mai multe specii de arbori, specifici acestei zone”, a explicat ing. Vlad Lăzăroiu, șeful de șantier.

Publicitate

Cea mai mare suprafață va reveni zonelor verzi, înierbate sau plantate cu flori, arbuști decorativi și aproximativ 400 arbori, conform proiectului de peisagism.

Pentru această zonă au fost alese plante specifice vegetației locale sau bine aclimatizate pentru condițiile specifice Văii Cetății, care să răspundă cerințelor estetice, respectiv funcționale (izolare fonică și vizuală, purificarea aerului, etc). Specia dominantă între cei 400 de arbori care vor fi plantați va fi fagul, însă se va planta și paltin de munte și, în mai mică măsură, ulm, stejar și tei pucios, rășinoase (molid, brad, pin silvestru), care de asemenea se regăsesc în flora locală.

În subarboret, vor fi alun, soc, sânger, corn și cununiță, arbuști care se regăsesc atât în pădurile din jurul Brașovului, cât și tradițional în grădinile și spațiile verzi din oraș. Ca o alternativă la gazon, o mare parte din suprafață va fi acoperită cu ierburi perene, care vor crea o legătură cu peisajul caracteristic transilvan, în care fânețe bogate în flori și microfauna asociată (insecte, păsări) alternează cu pădurile și crângurile de pe cursul râurilor.

Pentru gardurile vii se va folosi carpenul, specie arborescentă, robustă și rezistentă, care reacționează bine la tundere repetată.

Poligonul pentru ciclism are o funcție educativă, iar simularea condițiilor din trafic se va face controlat, prin marcaje, semafoare, indicatoare, fără să existe intersectări între fluxuri. Configurația traseului prezintă înclinări diferite, există intersecții de diferite tipuri, iar alveolele verzi rezultate în interior vor primi piese de mobilier urban sau foișoare care pot fi folosite în timpul cursurilor. Băncile de odihnă prevăzute pentru observarea cursurilor sunt amplasate la o distanță mai mare față de pistă, fiind încurajată accesarea lor de pe traseul destinat exclusiv pietonilor.

Publicitate

Traseul pietonal propus este unul sinuos, cu o înclinare redusă, care permite accesul persoanelor cu dizabilități și care încurajează funcția de loisir, relaxare.

Zona dedicată fitness-ului și locul de joacă sunt dispuse de-a lungul aleii, iar piesele de mobilier urban sunt dispuse la distanță inegală, de-a lungul aleii. Dispunerea lor a urmărit nevoia de intimitate, umbră, direcția și descurajarea unei imagini controlate (evitând simetria, repetiția) specifice unui parc urban.

În apropierea barajului se află zona de acrobații destinată bicicliștilor, prevăzută cu elemente cu impact vizual minor – rampe din lemn, respectiv o rețea de alei care vor fi generate de modificarea ușoară a topografiei.

Lucrările sunt realizate de Asocierea SC Energo Constructii Civile și Industriale SRL -lider de asociere si SC T.H.I. Concept SRL – asociat, cu subcontractanții  SC Timișoreana SRL si SC Real Automatic SRL. Termenul pentru executarea lucrărilor este iulie 2023, pentru partea de lucrări și amenajări, iar plantarea arborilor se va realiza în perioada de repaus vegetativ, dar nu mai târziu de 30 noiembrie.

Proiectul „Realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport” în zona La Iepure este finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții: 4.2 Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării urbane și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Valoarea lucrărilor este de 6.339.357,65 lei, fără TVA, finanțarea nerambursabilă reprezentând 98% din cheltuielile eligibile.

Au început lucrările de amenajare a parcului din zona „La Iepure”

Au început lucrările de amenajare a parcului din zona „La Iepure”

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes