Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO – VIDEO / Allen Coliban, despre deschiderea Pasajului Fartec: „În 15 august, suntem în grafic pentru a putea circula pe acest pod”

Publicat

pe

Primarul Allen Coliban a verificat astăzi stadiul lucrărilor la Pasajul Fartec, pentru a se asigura că ultimul termen avansat în urma discuțiilor cu constructorul privind circulația pe pod va fi respectat.

Publicitate

Ultimul act adițional semnat între primărie și constructor prevedea data de 31 iulie ca termen de deschidere a circulației pe pod, cu posibilitatea de prelungire până pe 15 august în anumite situații, iar termenul maxim a fost astăzi confirmat de către constructor.

Foarte important este că în ultimele luni, constructorul a reușit să recupereze foarte mult. Dacă la sfârșitul anului, stadiul de realizare al lucrării era de 65%, astăzi s-a ajuns peste 90%. Cea mai evidentă evoluție este la suprastructură, unde de la 45% realizat la 31 decembrie 2020 s-a ajuns la peste 90% realizat, iar în 15 august se va ajunge la 100%.

„Am avut o perioadă destul de grea, două luni în care a trebuit să recuperăm întârzierile. Am lucrat cu peste 35 de oameni pe pod. Am avut și o lună, iunie, în care a plouat în fiecare în fiecare zi. (…) Pe 15 august se circulă pe pod. Conform înțelegerii pe care am avut o cu primăria la ultimul act adițional, terminarea podului era la 1 august, august dar în condițiile în care apar diferite stări de urgență putem să amânăm darea în circulație a podului în 15 august. Am avut probleme cu presele, s-au rupt garniturile după câteva zeci de trageri. Presele și garniturile vin din Anglia. Furnizorul ne-a dat șase săptămâni, am plătit înainte, am plătit și transportul, ăsta este termenul pe care ni l-a dat, au venit deja, acuma se lucrează cu ele. Pe urmă am avut luna aceea întreagă iunie în care ne-a plouat și nu am putut să lucrăm foarte bine. Avem contract cu firma care va veni să facă încercarea podului, nu putem da drumul până când nu avem o atestare a capacității portante a podului. Firma nu poate să vină decât în săptămâna 8- 15 august Pe acest considerent am apelat la clauza aceea de amânare cu două săptămâni a termenului. Sper ca la ridicare să nu avem surprize și să putem să ridicăm cele 4 grinzi a câte 4 deschideri și să putem să dăm drumul la circulație, a declarat Ștefan Galu, director Recon.

Publicitate

Primarul Allen Coliban a subliniat că progresul lucrării este vizibil, deoarece executantul a reușit să recupereze în ultimele 8 luni 50% din stadiul lucrării, și că în prezent graficul este respectat, astfel că în 15 august va fi deschis traficul pe pod.

„Cred că suntem cu toții de acord că progresul este vizibil și că ne îndreptăm cu pași repezi spre a da în folosință acest pod. Cum spuneam și cu alte ocazii, 15 august este termenul pe care ni l-am fixat pentru a putea circula oficial pe acest pod. Mă bucur că ne ținem în continuare de acest termen. Dacă este să ne uităm, să facem o analiză a progresului, vă spun că din datele tehnice, în luna decembrie 2020 toată suprastructura se afla la un grad de 40 la sută de finalizare. Acum suntem la 90 la sută. În câteva luni, în 8 luni de zile, s-a recuperat o grămadă din timpul pierdut și din punctul meu de vedere este de asemenea foarte important că discutăm despre zile în perspectiva execuției și a termenelor de finalizare și nu despre luni, cum se întâmplă în mod clasic în astfel de proiecte de infrastructură. Prin urmare, mă bucură și confirmarea pe care o primim astăzi din partea constructorului, că pe 15 august, așa cum fusese termenul discutat în cazul în care apar situații neprevăzute, situații invocate de către constructor de altfel, dar în 15 august suntem în grafic pentru a putea circula pe acest pod, a spus Allen Coliban.

Primarul a amintit totuși că dacă termenul nu va fi respectat, constructorul va avea de achitat penalități foarte mari „Consider că este modul în care putem să dovedim cu toții și profesionalism și asumarea unor termene, o asumare reală. Vorbim de aproximativ două milioane și jumătate de lei , sumele prevăzute în contract ca penalități dacă nu se respectă aceste termene, a adăugat primarul .

Până la deschiderea circulației din data de 15.08.2021 urmează fie executate următoarele lucrări:

Tronson I, II și III

Publicitate
 • Amenajare rampă acces culeea 1
 • Turnare asfalt tronsoane I, II, III
 • Liftare tronsoane I, II, III
 • Montaj rosturi dilatare

Tronson IV

 • Turnare parapet intermediar
 • Aplicare amorsare și hidroizolație
 • Montare parapet siguranță și balustradă
 • Turnare asfalt
 • Liftare tronson IV
 • Montaj rost dilatare
 • Amenajare rampă ieșire culeea 2

În paralel se desfășoară lucrările de injectări structurale executate în procent de 50%, cu termen de finalizare 31.07.2021.

Înaintea deschiderii circulației, în perioada 9-15.08.2021, vor fi realizate probele statice cu convoaie, de către laboratorul specializat.

După data de 15.08.2021 vor fi continuate lucrările de finisaj și vopsitorii la intradosul pasajului, finalizarea sferturilor de con la cele 2 culei, readucerea terenului la starea inițială, cu termen de finalizare 30.09.2021.

Istoric: Lucrările de reparatii capitale (RK) la Pasajul Fartec au început la 1 septembrie 2015, contractul fiind semnat cu asocierea dintre SC Sopmet SA și SC Consal SRL

Pe parcursul lucrărilor s-au constatat o serie de deficiente cu privire la structura de rezistența. Având in vedere amploarea noilor lucrări, care nu erau acoperite de contract și nu puteau fi decontate, la sfârșitul lui 2017, contractul a fost reziliat.

Publicitate

În 2018 a fost făcută o nouă expertiză, după care, la sfârșitul lunii septembrie 2018, s-a semnat un nou contract, cu SC Recon în asociere cu SC Prinfo.

La sfârșitul anului 2020 investiția ajunsese la 65% (din care 90% la infrastructura și 40% la suprastructură)

Valoarea totală a lucrărilor: aproximativ 17 milioane de lei, inclusiv TVA. Din care

Garanția de bună execuție este de cinci ani, dar potrivit constructorului, podul va rezista în jur de 50 de ani.

Pe 15 august se va relua circulația pe pasajul Fartec

Pe 15 august se va relua circulația pe pasajul Fartec

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes