Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO – VIDEO / 9 mai, trei sărbători într-o singură zi celebrate în Piaţa Unirii din Braşov. Ziua Independenței, Ziua Victoriei, Ziua Europei

Publicitate

Publicat

pe

Ziua Europei, Ziua Independenţei de Stat a României și Ziua Victoriei au fost sărbătorite, în Șchei, printr-un ceremonial militar și religios la care au participat inclusiv cei care au luptat, în al doilea Război Mondial, sub drapelul României.

Publicitate

De-o seamă cu vânătorii de munte, alături de care a luptat în al Doilea Război Mondial, colonelul în retragere Isac Simion Juravschi își amintește cum a fost sărbătorită, pe front, Ziua Victoriei: „Chiar în ziua când vânătorii de munte au cucerit cota și eu am tras ultimele proiectile de la tunurile mele care îi însoțeau – că eram comandant de secție – au cedat nemții. A venit vestea că au capitulat nemții și atunci toate armele noastre s-au ridicat în sus și s-a tras cu rachete, cu automate. (…) Astăzi e ziua în care sărbătorim victoria noastră. Mulți am plecat, puțini s-au întors. A fost o bătălie grea contra nemților.”

La 99 de ani ai săi și Andrei Popescu este unul dintre veteranii care își amintesc ororile celei mai sângeroase conflagraţii mondiale din toate timpurile – Al Doilea Război Mondial: „Pe front eram stagiar. În ‘45 făceam transporturi. Coloană de mașini în care duceam muniții, transportam răniții, îi aduceam de pe front. Nu am ajuns în linia 1. Am ajuns până în Slovacia.”.

Alături de veteranii de război, la ceremonialul militar și religios au fost prezenți, astăzi, reprezentanți ai autorităților pubice locale și județene și comandanți de mari unități din Garnizoana Brașov.

Publicitate

„Astăzi marcăm 3 evenimente importante care au pus bazele României de astăzi. (…) Toate acestea au transformat România într-o țară independentă, liberă, democratică. În același timp, nu trebuie să uităm că Războiul de Independență și Al Doilea Război Mondial au însemnat foarte multe sacrificii ale militarilor români, ale poporului român în general. De aceea, avem datoria față de înaintașii noștri să păstrăm România așa cum ne-au lăsat-o și să transmitem generațiilor viitoare cum s-a construit România de astăzi, prin eroismul și sacrificiul poporului român. La mulți ani, România! La mulți ani, români!”, a spus ciceprimarul Brașovului, Sebastian Rusu.

Marii absenți de la eveniment au fost elevii. Nici măcar o clasă nu a participat la ceremonial, deși, în zonă sunt mai multe unități școlare și liceale, transmite radiomures.ro.

9 mai - trei sărbători într-o singură zi: Ziua Independenței, Ziua Victoriei, Ziua Europei

9 mai - trei sărbători într-o singură zi: Ziua Independenței, Ziua Victoriei, Ziua Europei

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes