Connect with us
Publicitate

Turism

FOTO / Vârful Lespezi, unul dintre ele mai frumoase piscuri din Munţii Făgăraş, oferă o privelişte fabuloasă

Publicat

pe

Dacă iubiţi muntele, dar n-aţi urcat încă pe Vârful Lespezi din Munţii Făgăraş, n-ar trebui să rataţi această oportunitate. Trebuie s-aveţi însă condiţia fizică necesară pentru un traseu de şase ore. Sezonul de urcat mai e deschis neprofesioniştilor doar câteva săptămâni, apoi, ascensiunea e numai pentru alpinişti.

Cele şapte vârfuri de peste 2500 de metri altitudine ale spectaculoşilor Munţi Făgăraş oferă peisaje de-a dreptul impresionante.

Atingerea lor necesită ambiţie şi anduranţă, căci traseele nu sunt chiar la îndemâna oricui. Vârful Lespezi este, alături de Negoiu şi Cornul Călţunului, unul dintre cele trei din jumătatea vestică a crestei şi al cincilea, ca înălţime, din Carpaţii Româneşti, fiind depăşit ca altitudine doar de Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m), Viştea Mare (2527 m) şi Parângul Mare (2519 m).

Înainte de a lua muntele la piept spre Vârful Lespezi, asiguraţi-vă că aveţi condiţia fizică necesară pentru a-l urca şi pentru a vă întoarce în timp util, pe lumină, căci aveţi de înfruntat 10 kilometri, pe o diferenţă de nivel de 1343 metri.

Publicitate

Ideal ar fi să o faceţi cât încă mai e cald – sfărşitul lunii august, începutul lunii spetembrie. Cu cât toamna e mai avansată, cu atât vă expuneţi unor efoturi şi riscuri mai mari, căci la munte ninge devreme.

Cel mai accesibil este traseul care porneşte de la Complexul Turistic Piscul Negru – Transfăgărăşan.

„Plecare din Piscul Negru pe marcaj comun cruce roşie până la Stâna din Lespezi, de aici se continuă pe marcaj punct roşu pe piciorul Lespezi. Timp de parcurs aproximat 5-6 ore dus-întors. Este accesibil doar vara şi toamna până ninge”, explică, pentru „Adevărul”, salvamontistul Cristian Toma.

Odată ajunşi pe Vărful Lezpezi, puteţi admira fabuloasa creastă a Făgăraşului. Priveliştea cu vârfurile Moldoveanu (2544 m), Viştea Mare (2527 m), Buda (2431 m), Arpaşul Mare (2468 m), Capra (2494 m), Vânătarea lui Buteanu (2507 m), Lăiţel (2390 m), Laiţa (2397 m), Negoiu (2535 m), Cornul Călţunului (2510 m) sau panorama asupra Lacului Călţun sunt de neuitat.

Iarna e „accesibil pe propria răspundere”

Iarna, oricât de blândă ar fi ea, mai bine uitaţi de o asemenea ascensiune, căci riscul de avalanşă e foarte mare, încă de la primele ninsori. În general, iarna, aceesul e doar pentru alpiniştii experimentaţi, dotaţi cu echipament special. Chiar şi pentru aceştia urcarea se face doar când starea zăpezii este adecvantă pentru ascensiune, iar temperaturile sunt rezonabile, scrie adevarul.ro.

„În sezonul de iarnă toate traseele din Făgăraş sunt închise. Pentru cei experimentaţi şi cu echipament adecvat sezonului de iarnă – colţari, corzi, dispozitive de asigurare, DVA, sonde de avalanşă, lopată, cască, etc este accesibil pe propria răspundere”, mai spune, pentru „Adevărul”, salvamontistul Cristian Toma.

Şi încă o menţiune: în niciun caz nu încercaţi să atingeţi acest vârf noaptea.

Amintim că în cursul lunii august 2021, în zonă a avut loc un accident tragic. Doi turişti aflaţi în coborâre de pe Vârful Lespezi, prin Hornul Caltunului, au crezut ca au ajuns la baza lui, dar s-a întâmplat nenorocirea.

„De fapt au prins o brână ce i-a condus în plin perete. Cel mai ambiţios dintre ei a încercat sa găsească o variantă de coborâre şi a căzut”, explica, pe 13 august, salvamontistul Cornel Zarescu.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes