Connect with us
Publicitate

Turism

FOTO / Vacanță de vis în căsuța bunicii de la Fundata. Turiștii care ajung aici își retrăiesc copilăria petrecută la țară

Publicat

pe

O căsuță veche de peste 130 de ani îi teleportează pe cei care îi calcă pragul în vremurile copilăriei petrecute la țară. Familia bunicii Pelinica din Fundata, județul Brașov, duce mai departe toate învățăturile bătrânei. De la hărnicie și bunătate până la ospitalitatea cu care musafirii sunt primiți în gospodărie. Vechea locuință bătrânească a devenit acum o casă de oaspeți tradițională unde turiștii au parte de vacanțe de neuitat.

Publicitate

Nea Ioan, în vârstă de 68 de ani și tanti Maria, de 70 de ani sunt copiii bunicii Pelinica, cea care vreme de câteva decenii a fost stăpâna casei. După moartea părinților, ei au moștenit toată avuția și s-au îngrijit de locurile natale. Căsuța din deal în care au crescut au transformat-o în muzeu, în urmă cu câțiva ani. Pentru că tot mai mulți turiști își doreau să rămână acolo și peste noapte, cei doi frați au decis să facă o casă de oaspeți.

„Copiii noștri s-au gândit să o renovăm, să nu se strice, să nu se degradeze, să o ținem atunci ca muzeu și pe urmă am zis hai uite dacă am renovat hai să facem pensiune. Paturile vechi le-am ținut, dulapurile vechi le-am ținut și am zis să primim turiști că le plăcea”, povestește Maria Stoian.

„Ne-am apucat de renovat în august și deja la sfârșitul lui octombrie am pus-o în circulație. Noi le oferim tot ce preferă. Dacă vor turism, au ce vizita, se văd Bucegii. Toți care vin au zis că trăiesc a doua copilărie”, a completat Ioan Voicu.

Publicitate

De cum fac primii pași în căsuța bunicii, turiștii simt că s-au întors în timp. Pe holul de la intrare au fost expuse costume populare din zonă, unele vechi de aproape un veac și jumătate. În fiecare încăpere pereții au fost acoperiți cu ștergare și decorați cu vase și căni din lut, iar de pe jos nu lipsesc țoalele tradițioanle.

Locuința de 42 de metri pătrați mai are un dormitor spațios, cu două paturi, mobilă veche și o sobă pe lemne, dar și o sufragerie pentru musafiri. Și aici există două paturi confortabile, o bancă tradițională, o ladă de zestre, dar și o masă cu patru scaune unde oaspeții pot savura bucatele tradiționale gătite chiar de tanti Maria. Vechea cămară a dispărut, iar în loc au fost amenajate o bucătărie mobilată și utilată, dar și o baie complet funcțională.

            

De mica afacere se ocupă și celelalte neamuri. Îmbrăcat într-un costum tradițional de cioban, nea Remus îi invită pe turiști să ia parte la treburile gospodărești.

„Îi invităm pe oaspeți să mulgă o văcuță, să mângâie un vițeluș, să vină să dea mâncare la purcel, să vină să dea mâncare la o găinușă, la un cocoș, să dea o bucată de pâine la un câine. Am păstrat și vom păstra în continuare tradiția și o vom duce mai departe”, spune Remus Brănescu.

În zilele cu vreme bună, turiștii pot admira crestele munților Bucegi, iar dacă se plimbă prin sat au șansa să vadă și priveliștea către masivul Piatra Craiului. Gazdele spun că nu le oferă oaspeților o simplă cazare la munte, ci o experiență pe care nu o vor uita prea curând. Patru persoane se pot odihni în căsuța bunicii, iar pentru o noapte petrecută aici turiștii trebuie să plătească 500 de lei.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes