Connect with us
Publicitate

Social

FOTO / Unii cu aruncatul, alţii cu adunatul. Proiect de amploare pentru igienizare Oltului, în aria naturală protejată Cotul Turzunului

Publicat

pe

Publicitate

Pe undele Oltului, ne pasă de Cotul Turzunului este un proiect de amploare dedicat igienizării Oltului din zona Cotul Turzunului, o arie naturală protejată, de importantă națională, care se confruntă cu problema poluării cu plastic. Inițiatorii proiectului sunt Asociația Carpaterra, Asociația Culturalis, Asociația Împreună pentru Dezvoltarea Comunității și Asociația V.O.C.E., patru organizații non-guvernamentale din Brașov și București, care vor interveni pentru combaterea poluării cu plastic, pe trei direcții: implicând comunitatea și autoritățile locale, prin organizarea de tabere educaționale și cultivarea potențialului turistic al zonei. Proiectul se va desfășura timp de 1 an, în perioada iunie 2021- mai 2022 și face parte din programul Cu apele curate 2021, implementat cu sprijinul Lidl România.

Verificările specialiștilor au arătat că rezervația avifaunistică Cotul Turzunului, ce cuprinde 13 km din brațul Oltului la N-V de Brașov, este grav afectată de poluarea cu plastic a râului Olt, din cauza cantităților mari de deșeuri menajere aruncate pe malurile râului. Această situație duce, în timp, atât la formarea de insule de plastic în apă, ulterior transportate de fluviu în Dunăre și Marea Neagră, cât și la formarea dealurilor de gunoaie de pe mal. Astfel, plasticul amenință echilibrul trofic pentru numeroasele specii de păsări adaptate climatului de mlaștină specific depresiunilor din Transilvania care trăiesc aici.

Pentru a răspunde acestei situații, asociațiile și-au propus să mobilizeze și să implice comunitățile și autoritățile locale, alături de publicul larg, în campanii de igienizare și activități educative dedicate tinerilor. Scopul este de a interveni punctual cu acțiuni de ecologizare, dar și de a preveni poluarea pe viitor prin elaborarea unui plan cu ajutorul căruia comunitățile locale să poată valorifica și proteja pe termen lung culoarul Oltului.

„Oltul este unul dintre cele mai importante elemente naturale ale zonei Geoparcului Carpaterra, iar partea reprezentată de Rezervația Avifaunistică Cotul Turzunului conferă o valoare indiscutabilă din punct de vedere al biodiversitățiii. Aici Oltul se revarsă periodic și formează mlaștini și ochiuri de apă atât de iubite de către păsări. Din păcate, după apariția poluării cu plastic, situația a început să fie alarmantă, mai ales în ultimii 20-30 de ani”, precizează cu îngrijorare Cătălin Cantor, Președintele Asociației Carpaterra.

Publicitate

În cadrul proiectului vor fi organizate acțiuni de igienizare, pentru 10 km de mal, dar și pe apă, tabere educaționale pentru copii, vor fi instalate panouri informative și se va lucra direct cu comunitatea din zonă pentru a combate poluarea cu plastic de la sursă.

„O intervenție importantă pentru prevenirea poluării cu plastic este educația timpurie pentru mediu, de aceea activitățile proiectului sunt centrate pe tabere și activități educaționale pentru copiii din zonă. Vrem să ne amintim că suntem parte din natură și să acționăm ca atare”, a adăugat Cristina Simionescu, Președintele asociației Culturalis.

Cei care doresc să se implice, fie ca participanți, fie ca voluntari, pot urmări noutățile despre proiect pe paginile de Facebook ale asociațiilor Carpaterra, Culturalis, Împreună pentru Dezvoltarea Comunității și V.O.C.E.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes