Connect with us
Publicitate

Fapt divers

FOTO UNICAT / Fotografii color cu Braşovul de acum 80 de ani, descoperite la un târg de vechituri. Piaţa Sfatului şi Biserica Neagră aşa cum nu le-aţi mai văzut niciodată

Publicat

pe

Mai multe fotografii vechi, realizate în Braşov şi Făgăraș în anii 1942 – 1943, au fost găsit din întâmplare la un târg de vechituri din județul Cluj, recuperate și digitalizate. În fotografii este surprins portretul aceleiaşi femei. Fotografiile sunt făcute în Piaţa Sfatului, lângă Biserica Neagră, dar şi la Cetatea Făgăraş.

Imaginile au fost descoperite într-o cutie cu peste 260 de diapozitive color din anii 1942 – 1946, cadrele fiind trase pe film Agfacolor, în Braşov, Făgărăș, Sibiu sau București, de un fotograf român.

„Vedeți acolo, pe iarbă, e o cutie cu negative.”

Plină de praf, lipită cu bandă adezivă, expusă la soare și ploaie, direct pe iarba târgului din Negreni (jud. Cluj). Nu mică ne-a fost mirarea să vedem că în interiorul cutiei cu „negative” erau, de fapt, diapozitive. Diapozitive color. Și nu chiar orice diapozitive color, ci unele mai vechi decât cele aproximativ 10.000 care se află deja în colecțiile Arhiva de Fotografie și Renascendis.

Publicitate

Peste 200 de diapozitive color din anii 1942 – 1946, toate cadre trase de un fotograf român pe film Agfacolor. Imagini color din România celui de-al Doilea Război Mondial există, chiar dacă nu foarte multe. Dar cele pe care le cunoaște sunt datorate unor fotografi străini. Pentru noi acesta este primul caz cunoscut de fotograf român care folosea film Agfacolor în anii 1940.

Portrete de cuplu, portrete de familie, diverse peisaje, secvențe din viața Bucureștiului, Sibiului, Brașovului, Făgărașului, dar și a altor orașe care urmează să fie identificate. Un total de 267 de diapozitive. Bilețelele care separau seriile, acum amestecate, le datează între anii 1942 – 1972. Majoritatea însă este din anii 1942 – 1946.

Mica arhivă urmărește viața unui cuplu – devenit familie, de la momentul logodnei și până în adolescența fiicei pe care o vor avea. Din nefericire, lipsa oricăror altor informații nu ne permite să identificăm, pentru moment, fotograful sau familia sa. Dar anumite imagini ar putea sugera că acesta a lucrat în zona diplomației, apoi a comerțului exterior (ceea ce ar explica și accesul la un film rar pentru piața românească a anilor 1940).

Una peste cealaltă, după târgul din Negreni, avem al doilea exemplu fericit care vorbește despre potențialul târgurilor și talciocurilor din România pentru salvarea și cunoașterea patrimoniului fotografic autohton. Bineînțeles, atât timp cât există interes și resurse pentru salvarea și cunoașterea patrimoniului fotografic autohton.”,  povestesc administratorii paginii de Facebook Arhiva de Fotografie.

Sursa foto: Facebook / Arhiva de Fotografie

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes