Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO / Un turist a fost abandonat pe munte chiar de ghidul pe care îl plătise pentru a merge în drumeție. Fenomenul falșilor ghizi montani ia amploare, spun salvamontiștii

Publicat

pe

Drumeția pe munte s-ar fi putut încheia tragic pentru un bărbat de 45 de ani. Dornic de o excursie prin natură, omul a apelat la serviciile unui ghid montan neautorizat, iar acest lucru l-ar fi putut costa viața. În timpul plimbării, turistul nu a mai putut continua deplasarea din cauza epuizării fizice. Șocant este că organizatorul excursiei a decis să îl abandoneze pe bărbat în pădure și să își continue drumul cu ceilalți turiști.

Publicitate

Un anunț postat pe rețele de socializare , ale unui așa zis ghid montan, l-au convins pe un bărbat de 45 de ani să apeleze la serviciile lui. Organizatorul a strâns un grup de 15 persoane și a plecat în munții din jurul stațiunii Azuga. Traseul ales a fost unul anevoios, iar după o bună bucată de drum, unul dintre membrii grupului a anunțat că nu mai poate înainta.

„Domnul neavând experiență deloc de munte zicea că e la prima drumeție, cu echipamentul nu era adecvat pentru așa ceva. A fost o provocare pentru el”, a declarat Ștefan Simileac, de la Salvamont Azuga.

Faptul că era secat de puteri nu l-a impresionat pe organizatorul drumeției. Așa că presupusul ghid montan și-a continuat călătoria și l-a abandonat pe bărbatul epuizat în mijlocul pădurii. Turistul a sunat la 112, iar salvamontiștii din Azuga au plecat în căutarea lui.

Publicitate

„I-am mai dat niște apă, i-am dat un pic de zahăr să își mai recapete forțele. Era epuizat fizic clar, avea spasme musculare, clar nu mai era în stare să mai facă nimic. Dacă cineva are probleme rămâi cu el și îl ajuți, nu-l lași acolo să moară”, a mai spus salvamontistul.

Acest caz aduce în atenție un fenomen nou care pare să ia o amploare tot mai mare. Diverși indivizi organizează excursii pe internet și, contra unei sume de bani, invită turiștii să i se alăture în drumeție. Pentru experiența din Azuga, fiecare membru al grupului a plătit câte 30 de lei așa zisului ghid montan.

„Nu mi se pare normal. Consider că dacă ai plătit să mergi cu un tur organizat, firma respectivă este responsabilă de tot grupul și dacă din păcate unul din membrii grupului este mai slab sau nu are capacitatea necesară trebuie ajutat de ceilalți. Pădurea poate fi periculoasă. Dacă rămâne în urmă nu se știe ce se poate întâmpla”, spune un turist.

„La noi în țara asta sunt foarte multe chestii neautorizate, dacă mă întrebați și ar trebui să nu existe chestia asta. Ei trebuiau să stea într-un grup de la bun început și să respecte chestia asta că până la urmă asta presupune o drumeție”, a mai declarat un alt turist.

Turiștii neexperimentați, care vor să meargă în drumeție prin pădure și nu vor să apelez la serviciile unui ghid montan pot să aleagă traseele ușoare din toți munții României. Multe dintre ele au marcaje pe copaci, iar practic turiștii pot să ajungă la destinație în siguranță.

Publicitate

Înainte să plece în drumeție pe munte, turiștii sunt sfătuiți să de documenteze în legătură cu traseul pe care aleg să îl parcurgă. Indiferent de anotimp, ei trebuie să fie echipați corespunzător și să aibă în rucsac mâncare și apă.

sursa foto: Facebook.com / Salvamont Azuga

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes