Connect with us
Publicitate

Cultural

FOTO / Sute de brașoveni și turiști au vizitat Cetățuia Brașovului, în ziua redeschiderii. Fortificația va putea fi admirată până săptămâna viitoare

Publicat

pe

În prima zi în care porțile Cetățuii de pe dealul Straja au fost redeschise, sute de brașoveni și turiști au vizitat fortificația care a stat cu lacătul pe ușă vreme de peste 8 ani. Până pe 17 septembrie, monumentul istoric va rămâne deschis pentru public, iar apoi cetatea va intra într-un proces de reabilitare.

Publicitate

Momentul a fost marcat printr-o paradă deschisă de Cimpoierii din Transilvania, Paladinii Terra Medies și Cavalerii Cetăților Bârsei&Terra Ultrasilvana, care a plecat din Piața Sfatului, iar de la primărie, s-au alăturat paradei oficialitățile și bicicliștii. Cetățuia a fost ,,recucerită” de cavalerii medievali, după care cei prezenți au putut să pășească în interiorul acestui monument istoric, recâștigat de primărie după 7 ani de procese.

„Iată că am ajuns cu așteptările la un sfârșit, iar brașovenii recâștigă astăzi cetatea. Înseamnă în primul rând o victorie a comunității și vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în a transmite un mesaj că cetatea ar trebui să revină în patrimoniul orașului. Cu siguranță va fi un spațiu public, va fi un spațiu accesibil atât brașovenilor, cât și turiștilor, un spațiu în care să poată să petreacă timp de calitate, de recreere. Chiar dacă vor exista și spații cu destinație de alimentație publică, obiectivul nostru este să avem o latură culturală, în primul rând, și după aceea una comercială. Cu siguranță nu vom face lucruri care să întineze specificul medieval al acestui monument”, a declarat primarul Allen Coliban, la redeschiderea cetății.

Momentul deschiderii cetății a fost urmat de concert de muzică veche a grupului Trei Parale, spectacol medieval cu foc al Paladinilor de Terra Medies și se va încheia cu un show de lasere și un concert multimedia contemporan – Silent Shadows.

Publicitate

Evenimentele dedicate Cetățuii Brașovului, reunite sub titlul „Cetățuia între lumi“, sunt organizate în parteneriat cu Centrul Cultural Apollonia și vor continua și mâine cu concerte, spectacole de teatru, dans, lumini și lasere prezentare de arme și demonstrații de lupte medievale.

„Un program plin de evenimente culturale și nu numai. În weekendul acesta și în weekendul următor toată lumea este binevenită în Cetate. Va fi deschisă pentru 10 zile, până la finalul săptămânii viitoare. Este începutul unui program de activități pe care îl dorim foarte bogat. Centrul Cultural Apollonia ne ajută în organizarea acestor evenimente și deja avem o expoziție de artă într-una dintre aripile cetății, avem evenimente în zona exterioară a zidurilor, după un concept care reunește trecutul, prezentul și viitorul, în același areal. Vă mulțumesc că sunteți prezenți aici și sper să ne bucurăm cu toții de ceea ce are cetatea noastră de oferit și de această redeschidere, această nouă viață a cetății”, a mai spus primarul Allen Coliban.

„Cetățuia între lumi” este un eveniment care face parte din Forumul Orașelor Verzi (FOV) 2023, care se desfășoară la Brașov, între 4-10 septembrie și este cel mai mare eveniment din România dedicat sustenabilității de mediu. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul www.fovbv.ro.

Vă reamintim că acest monument istoric s-a reîntors în proprietate publică a municipiului Brașov în urma unui proces care a durat 7 ani, deschis de Primăria Brașov, pentru trecerea Cetății Brașovului de pe Dealul Straja, din proprietatea Aro Palace SA, în proprietatea publică a statului român, proces care a fost câștigat de municipalitate la sfârșitul anului trecut.

În luna mai din acest an, Guvernul a aprobat hotărârea prin care monumentul este transmis din domeniul public al statului și administrarea Ministerului Finanțelor în cea a domeniului public al municipiului.

Publicitate

Într-o primă etapă s-au efectuat lucrări de igienizare în exteriorul și interiorul cetății și urmează cele de punere în siguranță. Lucrările se referă, în principal, la acoperiș și tencuieli.
După finalizarea lucrărilor de punere în siguranță, Cetățuia va fi deschisă publicului larg pentru a vizita zona în interiorul cetății (zona perimetrală).

„De asemenea, este un început de drum în tot ceea ce înseamnă procesul de reabilitare și punere în siguranță. Avem două demersuri în paralel, un demers pe termen scurt, care să stopeze degradarea, în principal a zidului exterior, și un demers pe termen lung, de a o renova și a o reda în toată frumusețea ei, ca monument istoric de clasă A”, a explicat primarul Allen Coliban.

Deschiderea tuturor spațiilor se va face după finalizarea proiectului de restaurare, un proiect mult mai amplu, care include o serie de studii, inclusiv cel privind rezistența la cutremur (există un studiu de acum 3 ani, care va trebui actualizat), dar și o analiză a destinației spațiilor existente.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Apostolescu Cezar

    10 septembrie, 2023 at 6:15 pm

    Ce sa admiri ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes