Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO / Sute de brașoveni ar fi primit acasă înștiințări false de recrutare în armată. Ce spun autoritățile despre această situație

Publicat

pe

Publicitate

Războiul care a izbucnit în Ucraina în urmă cu două săptămâni a creat o nouă isterie în România. Milioane de oameni s-au temut că vor fi obligați să se înroleze în armată din cauza unei posibile escaladări a conflictului armat dintre Rusia și Ucraina. De pe urma acestei situații ar fi profitat persoane necunoscute care ar fi trimis către sute de români din Brașov și Cluj-Napoca scrisori cu ordine de recrutare false.

Reprezentanții Ministerului Apărării Naționale au reacționat și au spus că vor sesiza organele judiciare în legătură cu aceste documente false care au fost răspândite în rândul populației.

„Documentele din imagini, care au fost distribuite în municipiile Cluj-Napoca și Brașov, reprezintă falsuri. În legătură cu acestea, au fost sesizate autoritățile judiciare. Precizăm cât se poate de clar că Ministerul Apărării Naționale nu solicită astfel de date persoanelor fizice sau juridice și nu trimite înștiințări către populație în formele în care sunt redactate aceste false adrese. Singura situație în care cetăţenii încorporabili sau rezerviştii pot primi ordine de chemare pentru prezentarea la centrele militare este prevăzută de Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, care, la articolul 51, menționează că „centrele militare pot chema recruţii şi militarii rezervişti pentru precizarea unor date în legătură cu situaţia lor militară o dată pe an”. Această procedură nu vizează toți rezerviștii și se desfășoară în fiecare an, fără să aibă legătură cu situația de securitate din Ucraina. Aceste ordine de chemare sunt înmânate, conform prevederilor art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne”, au declarat oficialii din MApN.

În România, stagiul militar obligatoriu a fost suspendat în 16 decembrie 2005 și s-a trecut la serviciul militar pe bază de voluntariat. Autoritățile spun că acesta devine obligatoriu doar în situația în care este decretată starea de război, de mobilizare sau de asediu.

Publicitate

Autoritățile cred că intenția din spatele acestor documente false ar fi de manipulare și inducere a panicii în rândul populației din România. Oficialii MApN le recomandă celor care primesc astfel de scrisori să nu dea curs solicitărilor și să se informeze la centrele militare zonale, județene sau de sector. Datele de contact ale acestor structuri pot fi găsite AICI.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes