Connect with us
Publicitate

Social

FOTO / Spitalul din Făgăraş are o nouă secţie de pediatrie unde vor putea fi îngrijiţi 25 de copii

Publicat

pe

Făgărașul are o nouă secție de pediatrie cu 25 de paturi, începând de astăzi. A fost realizată prin efortul comun al cetățenilor, autorităților locale, cadrelor medicale, ONG-urilor și companiilor private. Clădirea în care a funcționat până în prezent, veche de aproximativ 110 ani, urmează să fie transformată în ambulatoriu printr-un proiect cu fonduri europene. Numai anul trecut au fost tratați aici 700 de copii.

Micii pacienți și părinții lor vor fi primiți acum într-un spațiu mai generos, pentru care s-a obținut autorizația de securitate la incendiu. Pediatria și ambulatoriul aferent vor funcționa la parter și primul etaj, în pavilionul central al Spitalului Municipal Făgăraș, întinzându-se pe o suprafață totală de peste 790 de metri pătrați. Aici vor fi asigurate intimitatea și confortul necesare, care lipseau în vechiul imobil. Transferul efectiv al pacienților internați în prezent la unitatea spitalicească va începe luni, 15 martie. Tot de atunci, medicii și personalul medical își vor desfășura activitatea în condiții mult mai bune.

„Micii pacienți și mămicile vor fi primiți acum într-un spațiu mult mai generos, o să fie o bucurie să vină la spital. De acum avem toate condițiile necesare pentru desfășurarea actului medical. Odată cu această modernizare și colegii mei medici și personalul medical vor munci în condiții mai bune. Pacienții pe care îi avem în acest moment internați vor fi mutați efectiv în noua secție, începând de luni. Mulțumim tuturor donatorilor!”, a declarat dr. Mihaela Pandrea, managerul Spitalului Municipal Făgăraș.

În noua secție s-au amenajat cabinete pentru consultații, săli de tratament, cameră de gardă, saloane pentru pacienți și însoțitori, saloane de spitalizare de zi, sală de mese cu oficiu, loc de joacă, sală de așteptare, grupuri sanitare pentru pacienți și vizitatori – inclusiv pentru persoanele cu dizabilități – vestiare, arhivă.

Publicitate

„Acum sunt condiții hoteliere, iar după ce va fi dezinfectată secția, vor fi mutate toate echipamentele. Este un proiect minunat și vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați pentru asigurarea acestor condiții de normalitate pentru micuți”, a declarat Mariana Câju, președintele Consiliului de Administrație a spitalului.

Primăria Făgăraș a finanțat lucrările de reabilitare și consolidare cu 2,86 milioane de lei din bugetul local, iar unitatea spitalicească alocă aproximativ 290.000 de lei la dotarea cu mobilier și aparatură.

„A durat mai mult decât am prevăzut, din cauza pandemiei, birocrației și a situațiilor care au apărut pe parcursul lucrărilor, dar a meritat pe deplin. Făgărășenii merită să fie tratați în condiții normale, la standarde europene. Este o dovadă că se poate dacă se vrea și le mulțumesc colegilor din Primăria Făgăraș că nu au dat înapoi când au văzut cu ce avem de a face. A fost un efort incredibil al întregii comunități și le mulțumesc tuturor ONG-urilor, donatorilor și cadrelor medicale care s-au implicat”, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

Pentru dotarea cu paturi și aparatură medicală, mai multe ONG-uri au mobilizat peste 750 de oameni și 30 de companii private, suma totală strânsă din donații fiind de aproape 153 de mii de lei.

În cadrul unui eveniment organizat de Fundația Sergiana Brașov în anul 2019, peste 470 de persoane și 26 de companii au contribuit cu suma totală de 120 de mii de lei și produse. Banii au fost utilizați pentru achiziționarea celor 25 de paturi.

În urma apelului Fundației Comunitare, 4 persoane și 4 companii au donat în total 11 mii de lei, folosiți pentru realizarea instalației de Oxigen, spitalul completând din fonduri proprii până la suma necesară de 40.000 lei.

În cadrul evenimentului Bikeathon 2018, organizat de aceeași fundație, făgărășeanul Alex Luca a mobilizat peste 123 de bicicliști 21 de susținători, care au reușit să strângă suma de 8.185 lei, iar banii au fost donați pentru achiziționarea mobilierului, unitatea spitalicească contribuind din fonduri proprii până la suma necesară de 90.000 lei.

Asociația Ia Călătoare a mobilizat mai mulți făgărășeni, care au contribuit cu 8.750 de lei pentru animarea cu desene a coridorului și saloanelor de la primul etaj. De asemenea, au donat jucării și cărți de colorat pentru locul de joacă. De asemenea, Asociația Scaunul Cincului a donat suma de 3.000 de lei.

Un grup de copii din Șoarș au pictat mărțișoare și le-au donat, iar banii din achiziționarea acestora au fost donați proiectului. De asemenea, făgărășeanca Nico Opriș și-a donat talentul artistic și a dat „viață” zidurilor, prin picturile realizate pe coridorul și încăperile din ambulatoriul Pediatriei.

Alți 21.400 lei au fost donați de o companie privată, pentru achiziționarea de aparatură medicală, urmând ca Spitalul „Dr. Aurel Tulbure” să completeze din fonduri proprii suma necesară de 200.000 de lei.

Clădirea în care a funcționat Pediatria până în prezent va fi reabilitată și transformată în ambulatoriu, printr-un proiect finanțat cu fonduri europene. Valoarea acestuia este de peste 2,3 milioane de euro.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes