Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO / Scandal imobiliar în Brașov. Un dezvoltator amenință locatarii a două blocuri pe care le-a construit că îi va lăsa fără curent. Oamenii cer disperați ajutorul autorităților

Publicat

pe

Publicitate

35 de familii care locuiesc în două blocuri din cartierul Tractorul simt zilnic revoltă și neputință. În urmă cu șapte ani, oamenii s-au mutat în două blocuri cochete construite de un dezvoltator imobiliar. Clădirile din micul ansamblu rezidențial au două etaje, mansardă și locuri de parcare, dar constructorul nu a pus la punct și partea de utilități.

Locatarii primesc curent electric pe baza organizării de șantier și nu sunt racordați individual la rețea. În plus, oamenii se plâng că plătesc facturi uriașe pentru că nu pot fi considerați consumatori casnici. Aceștia spun că pentru factura la curent plătesc lunar cât decide dezvoltatorul.

„Noi plătim foarte mult încă de la început. Când alții plăteau, la celelalte blocuri care sunt legate direct la energie electrică, la Electrica, plăteau în mod normal 60 de bani, 65 de bani pe kilowatt, ori la noi era deja 70 și ceva de bani. Am făcut sesizare către ANPC, a început controlul, ne-a venit confirmarea că într-adevăr ele sunt ilegale, la care ne trezim cu acest anunț cum că din cauza noastră, făcând sesizare către ANPC, este obligat să întrerupă cu 1 aprilie energia electrică”, spune Benone Manase, unul dintre locatari.

Comisarii de la Protecția Consumatorului l-au verificat pe dezvoltator, au găsit nereguli, iar pe data de 24 martie i-au aplicat și o amendă.

Publicitate

„Dezvoltatorul nu și-a îndeplinit obligațiile legale de a realiza branșamente individuale pentru fiecare dintre consumatori și apartamente, deci chiar pentru niciunul, motiv pentru care acești consumatori sunt de fapt prejudiciați în drepturile lor de a putea beneficia de prevederile legale a unei piețe libere în partea de energie. Se folosește, probabil, o formă de șantaj a acestora prin această debranșare de la curentul electric, care în momentul de față ea se realizează, din punctul nostru de vedere, ilegal pentru că este un branșament de șantier. Instituția noastră a aplicat o sancțiune de 5.000 de lei pentru neregulile descoperite și măsura complementară de intrare în legalitate și remediere a deficienței”, a declarat Sorin Susanu, comisar șef al CRPC Brașov.

Supărat de sancțiunea primită, dezvoltatorul i-a amenințat pe locatari că de vineri, 1 aprilie îi va lăsa fără curent.

„Ne amenință și ne-a și transmis verbal că el nu va mai face nicio plată, nu va realiza acest branșament și să ne ocupăm, să strângem bani și să facem noi lucrarea pe banii noștri, lucrare care este foarte scumpă, în jur de 60.000 de euro, fără TVA”, a spus Mihaela Crețu, o altă locatară.

În fiecare bloc există contoare temporare care înregistrează consumul fiecărui apartament. Dar problema locatarilor este că nu știu ce tarif sunt nevoiți să plătească pentru că dezvoltatorul facturează pe propria firmă consumul de electricitate. Sunt luni în care oamenii plătesc 50-60 de lei pentru curent, iar apoi factura ajunge chiar și la 300 de lei, pentru același consum. Disperați de această situație în care se află, oamenii au cerut ajutorul companiei Electrica.

„Proprietarii au depus o solicitare de audiență adresată directorul Distribuție Energie Electrică România, sucursala Brașov, pentru săptămâna următoare. În cadrul întâlnirii se vor discuta toate coordonatele situației foarte dificile în care aceștia se află, în vederea identificării celor mai eficiente și rapide soluții pentru rezolvarea acestei probleme”, a declarat Nora Dudiță, șef serviciu comunicare, PR & CSR Distribuție Energie Electrică România.

Dezvoltatorul, în schimb, este acuzat și de nereguli pe care le-ar fi făcut în alte cartiere construite de el. Tudor, de exemplu, a cumpărat un apartament într-un ansamblu rezidențial în urmă cu patru ani pentru suma de 37.000 de euro. Acum, omul de afaceri îi cere bani în plus pentru a-i preda cheile apartamentului.

„Eu ieri am primit notificarea pentru unul dintre apartamentele plătite la Dinamic 2, în 2018, în februarie că prețul se modifică, deși am plătit integral. Și a mărit prețul cu 13.000 de euro și nu mai plătește despăgubirile de 0,02% pe zi, stipulat în promisiunea de vânzare – cumpărare. El a luat banii integral de la diverși clienți, a întârziat câteodată și patru ani, în unele cazuri, iar când s-a ajuns în punctul în care să livreze apartamentele a cerut bani în plus. El vrea să dea banii înapoi, care au fost plătiți în 2018, adică 37.000 de euro, deși acum valorează cel puțin dublu. Atunci el vinde apartamentul altcuiva și între timp îți virează banii înapoi cu forța”, a spus Tudor Anghelescu.

Până la această oră, constructorul nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere în legătură cu această situație.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes