Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO / S-a deschis noul parc din zona „La Iepure”. Cum arată cea mai nouă zonă de relaxare din Braşov

Publicat

pe

Publicitate

Ieri, 2 martie, municipalitatea a deschis un nou parc dedicat recreerii și sportului, în zona barajului din Valea Răcădăului, cunoscută sub numele de „La Iepure”. Este cel mai mare parc amenajat de primărie în ultimii 15 ani. Pe o suprafață de peste 16.000 de m.p., cu o finanțare nerambursabilă de la Uniunea Europeană, primăria a amenajat o zonă verde, cu alei pietonale, foișoare, balansoare, locuri de joacă, echipamente de fitness, poligon de biciclete și trasee de pump track.

Închirierea biciletelor este gratuită, iar pentru cei mici care doresc să învețe regulile de circulație există și mașinuțe electrice, tot gratuit. Programul de închiriere, deocamdată, este 10.00 -17.00, în fiecare zi.

Zona este prevăzută cu alei pietonale, piste de biciclete, un pavilion administrativ, o platformă betonată pentru asigurarea service-ului pentru biciclete, stație de bike sharing, fântână arteziană decorativă, aparate de fitness, mese de șah, balansoare pentru adulți și locuri de joacă pentru copii, mobilier urban din lemn – bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, foișoare.

În cea mai mare parte a parcului, pe o suprafață de 14.000 de metri pătrați, au fost amenajate zone verzi irigate și s-au plantat mai multe specii de arbori specifici climei (aproximativ 400 de arbori). Acestora li se adaugă zone verzi, înierbate sau plantate cu flori și arbuști decorativi.

Au fost alese plante specifice vegetației locale sau bine aclimatizate pentru condițiile specifice Văii Cetății, care să răspundă cerințelor estetice, respectiv funcționale (izolare fonică și vizuală, purificarea aerului, etc). Specia dominantă între cei 400 de arbori va fi fagul, însă s-au plantat și paltin de munte, ulm, stejar și tei pucios, rășinoase (molid, brad, pin silvestru), care de asemenea se regăsesc în flora locală.

Publicitate

Printre arbuști se numără alunul, socul, sângerul, cornul și cununița, care se regăsesc atât în pădurile din jurul Brașovului, cât și tradițional în grădinile și spațiile verzi din oraș.

Ca o alternativă la gazon, o mare parte din suprafață va fi acoperită cu ierburi perene, care vor crea o legătură cu peisajul caracteristic transilvan, în care fânețe bogate în flori și microfauna asociată (insecte, păsări) alternează cu pădurile și crângurile de pe cursul râurilor.

Pentru gardurile vii se va folosi carpenul, specie arborescentă, robustă și rezistentă, care reacționează bine la tundere repetată.

Poligonul pentru ciclism are o funcție educativă, iar simularea condițiilor din trafic se face controlat, prin marcaje, semafoare, indicatoare, fără să existe intersectări între fluxuri. Configurația traseului prezintă înclinări diferite, există intersecții de diferite tipuri, iar alveolele verzi rezultate în interior au piese de mobilier urban sau foișoare care pot fi folosite în timpul cursurilor.

Băncile de odihnă prevăzute pentru observarea cursurilor sunt amplasate la o distanță mai mare față de pistă, fiind încurajată accesarea lor de pe traseul destinat exclusiv pietonilor.

Traseul pietonal propus este unul sinuos, cu o înclinare redusă, care permite accesul persoanelor cu dizabilități și care încurajează funcția de loisir, relaxare.

Zona dedicată fitness-ului și locul de joacă sunt dispuse de-a lungul aleii, la fel ca piesele de mobilier urban. Dispunerea lor a urmărit nevoia de intimitate, umbră și descurajarea unei imagini controlate (evitând simetria, repetiția), specifice unui parc urban.

În apropierea barajului se află zona de acrobații destinată bicicliștilor, prevăzută cu elemente cu impact vizual minor – rampe din lemn, respectiv o rețea de alei care sunt generate de modificarea ușoară a topografiei.

Lucrările au fost realizate de Asocierea SC Energo Construcții Civile și Industriale SRL -lider de asociere si SC T.H.I. Concept SRL – asociat, cu subcontractanții  SC Timișoreana SRL si SC Real Automatic SRL.

Proiectul „Realizarea unui spațiu multifuncțional de recreere și sport” în zona La Iepure a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Prioritatea de investiții: 4.2 Realizarea de acțiuni destinate îmbunătățirii mediului urban, revitalizării orașelor, regenerării urbane și decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului și promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Valoarea lucrărilor a fost de 7.437.809,81, fără TVA, finanțarea nerambursabilă reprezentând 98% din cheltuielile eligibile.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes