Connect with us
Publicitate

Fapt divers

FOTO REPORTAJ / Cei mai buni militari ai României se antrenează în condiţii exteme, la Vlădeni. Cum îşi pregăteşte Armata Română luptătorii din Forţele pentru Operaţii Speciale

Redactia Brasov

Publicat

pe

Vlădeni, județul Brașov, este o localitate cu adevărat strategică pentru siguranța națională. Motivul ține de ce se întâmplă acolo și îl găsim în spatele porților pe care scrie Şcoala de Instruire a Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Armatei Române. SAFOS Vlădeni, cum deja începe să fie cunoscută și mai ales recunoscută în „piață”.

Publicitate

În aceste zile, la Vlădeni sunt peste 30 de militari şi civili care vor să devină luptători în FOS. Mulți au lăsat în spate cariere de succes, alții caută să demonstreze ceva, fiecare are un motiv și un rost.

Instructorii le împing limitele fizice şi psihice la maximum. Mărşăluit pe teren accidentat cu greutăţi, simularea contactului direct cu inamicul, exerciţii și iar exerciții (inclusiv pe timpul nopţii!) şi puţine momente de respiro. Acestea sunt doar câteva din elementele care conturează o zi din programul de selecţie a cursanţilor. Care program debutează sugestiv cu „Hell Week”, cum au denumit instructorii primele zile de antrenament.

Publicitate

Pentru început, să spunem că pregătirea viitorilor luptători din Forţele pentru Operaţii Speciale durează între 6 şi 11 luni. A început pe 15 februarie cu 65 de cursanţi, iar de două săptămâni candidaţii care aspiră la un loc în elita Armatei Române sunt supuși procesului de selecţie şi evaluare. Li se testează rezistenţa fizică şi mai ales psihică, nu mai au niciun contact cu lumea exterioară şi nu au voie să folosească dispozitive de comunicare (telefoane, tablete, laptop-uri etc). Din 65 de cursanți la start, mai sunt doar 34 la Vlădeni.

Integritatea, voinţa de fier şi pregătirea fizică sunt calităţile pe care trebuie să le întrunească cei selectaţi.

Publicitate

Colonelul Adrian Sileanu, locţiitor al comandantului Şcolii de Instruire a Forţelor pentru Operaţii Speciale din Vlădeni, explică despre ce este vorba. „Probabil că, la prima vedere, toată lumea se gândeşte că trebuie să se pregătească extraordinar din punct de vedere fizic. Este adevărat că şi calităţile fizice contează foarte mult şi le maximizează şansele de a trece de selecţie şi de a termina programul, însă contează mai mult calitatea oamenilor din punct de vedere al integrităţii, al voinţei lor. Un om care îşi asumă tot ceea ce face, chiar dacă ştie că poate fi în detrimentul lui la un moment dat, şi un om care are o voinţă de fier să reuşească şi să treacă de selecţie şi să finalizeze programul este, practic, ceea ce căutăm noi la aceşti candidaţi”, explică col. Sileanu.

Psihologul şcolii insistă şi el că selecţia este „proba de foc” a programului de pregătire. „În general, noi urmărim să-i aducem pe cursanţi la limita maximă controlabilă. În momentul în care sesizăm că nu mai avem controlul, îi oprim. De foarte multe ori sunt aduşi la nivelul maxim de stres şi de capacitaţi psihice. În principiu, noi urmărim nu neapărat să-i aducem la nivelul stresului din teatrele de operaţii, ci la potenţialul de stres maxim pe care l-ar putea întâlni în carieră. Ce simulăm aici este nivelul de stres – încărcătura emoţională, tensiune psihică – pe care ei îl pot avea în carieră lor”, spune psihologul.

O echipă de jurnaliști ai Agerpres a fost primită la Vlădeni, să asiste la un antrenament al cursanților FOS. Cât de intens este programul de selecţie, povesteşte unul dintre instructori. S-a alăturat Forţelor pentru Operaţii Speciale la vârsta de 45 de ani, după doar un an de armată, unde a intrat din rândul civililor. „Sunt trei săptămâni de foc, prima fiind denumită sugestiv «Hell Week». Mai sunt câteva zile. Cursanţii nu ştiu lucrul acesta. Vor fi supuşi la exerciţii fizice şi psihice sub stres, încercând astfel să-i punem în situaţii tactice şi să ia decizii la limită”, spune instructorul.

Publicitate

La prima oră, instructorii le prezintă cursanţilor misiunea pe care o au de îndeplinit. Echipaţi cu rucsacuri de aproximativ 20 de kilograme şi armamentul individual, ei primesc coordonatele misiunii, materialele necesare şi indicaţiile pentru modul în care trebuie să reacţioneze la „contactul” cu inamicul. Scenariul acestei misiuni presupune realizarea unui podeţ, la câţiva kilometri de punctul de plecare, din doi buşteni de aproximativ şapte metri şi cu o greutate de câteva zeci de kilograme. „Cei doi buşteni nu trebuie să atingă solul şi să fie atinşi cu mâna, cu excepţia momentului în care se execută podeţul. Pentru transportul acestora veţi folosi corzi. Nu aveţi voie să vă abateţi de la drum. Veţi vorbi în şoaptă, cu excepţia comandantului. Patru oameni vor face siguranţa, unii verifică timpul şi coordonatele de deplasare”, sunt indicaţiile primite.

După câteva flotări executate rapid pentru încălzire, echipa porneşte la drum cărând buştenii. Din când în când, instructorii le solicită cursanţilor date precise despre distanţa parcursă sau direcţia în care se deplasează. De-a lungul traseului, se simulează foc de artilerie sau foc uşor de infanterie. Efortul e colosal. Instructorii constată că „au pierdut” un om. Cursanţii trebuie să-şi redistribuie sarcinile, să-şi care camaradul şi bagajul acestuia. Misiunea devine mai dificilă.

Exerciţiul continuă, cursanţii cântă „Transilvanie frumoasă” şi merg în cadenţă, pe terenul neprietenos, accidentat sau mlăştinos. Se simulează alte focuri din partea „inamicului” şi candidaţii sunt anunţaţi că au un alt „rănit”. Pentru transportul lui se foloseşte o targă, ceea ce înseamnă doi oameni în minus la căratul buştenilor, iar unul care trebuie să care şi rucsacul camaradului. După câteva sute de metri, „rănitul se reface” şi cursanţii îşi reîmpart sarcinile. Ceva mai încolo, echipa îl ajută pe unul dintre camarazi ajuns aproape la limita puterilor. După aproape patru ore de la începutul misiunii, în care au urcat şi coborât dealuri cărând cei doi buşteni imenşi, cursanţii ajung la coordonatele indicate şi execută podeţul trecând prin apă. Misiunea este îndeplinită. Primesc un respiro de o oră, timp în care îşi schimbă ţinuta şi mănâncă.

Publicitate

„Ceea ce m-a determinat pe mine în mod special să aleg această profesie este nevoia de a ieşi din tipar şi de a face parte din forţele de elită ale Armatei române. M-am inspirat şi din filme, Call of duty – seria de jocuri, apoi de pe YouTube – ce am văzut la Navy Seal, la Green Berets… Acum mi-am dat seama că una este să vizionezi acele videoclipuri şi alta este să participi. 150% aş spune că realitatea e aici, nu în filme”, spune unul dintre cursanţi, la baza inginer agronom şi arbitru profesionist în liga a III-a de fotbal.

Şi nu este singurul cu o specializare interesantă în viaţa civilă. „Este o experienţă nouă, la un nivel foarte ridicat de efort, dar sunt motivat când văd în jurul meu atâţia camarazi care pun umăr la umăr, îşi doresc să ne ridicăm unul pe altul, să ne motivăm unul pe altul şi să finalizăm cu toţii. Suntem o echipă în devenire”, completează un alt candidat, şi el tot din rândul civililor. A urmat Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei şi profesează că graphic designer şi fotograf profesionist.

„Am studiat Silvicultură. Am fost foarte interesat de Forţele pentru Operaţii Speciale din ce am văzut pe Internet, filme, din ce am auzit de la prieteni şi am zis că aş dori să ies din ritmul de viaţă sedentară şi aş vrea să fac parte din echipa de elită a Armatei României, să fiu printre cei mai buni”, îşi spune povestea un alt cursant.

Publicitate

Câteva minute mai târziu, vremea se schimbă brusc, plouă torenţial. Urmează alte „ore de foc”, în care cursanţii primesc o nouă misiune.

FOS sunt structuri special pregătite şi echipate pentru a acţiona în medii ostile, sensibile din punct de vedere politic sau diplomatic sau acolo unde alte tipuri de operaţii nu pot fi executate. Primul batalion al Forţelor pentru Operaţii Speciale a fost înfiinţat în 2003, la Târgu Mureş. Din 2018, de la înfiinţarea Şcolii de Instruire a Forţelor pentru Operaţii Speciale de la Vlădeni, peste 100 de candidaţi au finalizat programul de formare.

„De la înfiinţarea şcolii, peste 300 de cursanţi au fost procesaţi de şcoală în programul de formare a operatorilor FOS. În general, procentul de succes a fost de aproximativ 30%. Este un procent normal. Noi nu avem un număr fixat de eşaloanele superioare în ceea ce priveşte absolvenţii programului. Calitatea contează mai mult decât cantitatea în Forţele pentru Operaţii Speciale. Din punctul meu de vedere, având în vedere modul în care îi selecţionăm pe aceşti oameni şi modul în care îi pregătim, sunt, într-adevăr, elită Armatei Române”, punctează col. Adrian Sileanu.

În Forțele Speciale nu există diferențe pe bază de gen și sex. „Derulăm programe atât pentru militari, cât şi pentru civili. Probele nu sunt diversificate în funcţie de gen, probele sunt unice. Atât candidaţii bărbaţii, cât şi candidaţii femei trebuie să treacă peste aceleaşi probe, deoarece un detaşament de forţe pentru operaţii speciale se deplasează cu o singură viteză şi trebuie să aibă aceleaşi performanţe”, subliniază locţiitorul comandantului şcolii. De la înfiinţarea instituţiei, trei candidaţi femei au încercat să treacă de programul de selecţie, însă au fost respinse din motive medicale sau pentru că nu au trecut probele fizice.

Sursa foto: RADU TUŢĂ / AGERPRES

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Fapt divers

Dracula vaccinează la Castelul Bran. În fiecare weekend aici se face maraton de vaccinare

Redactia Brasov

Publicat

pe

Începând de vineri, 7 mai 2021, Castelul Bran va găzdui maratoane de vaccinare cu doze Pfizer BioNTech, timp de o lună, în perioada weekendurilor, în clădirile Vămii Medievale din incinta Domeniului Bran.

Publicitate

Spațiul destinat vaccinării beneficiază de flux unidirecțional și este structurat astfel: camera de așteptare, cameră recepție / înregistrare, cameră vaccinare, camera observație post vaccinare, cameră personal medical. Acesta va fi dezinfectat periodic cu lămpi UV și nebulizator.

Vaccinarea se va face cu echipa medicală mobilă, fără programare, iar orarul de funcționare al centrului este după cum urmează: vineri, între orele 14:00 – 20:00, sâmbătă, de la 10:00 la 20:00 și duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Este asigurată, de asemenea, parcare gratuită pentru beneficiari, în imediata vecinătate a imobilului.

Publicitate

Inițiativa a apărut ca urmare a intenției guvernului de a deschide centre de vaccinare în unități private și, totodată, în întâmpinarea perioadei în care deplasările între regiuni vor deveni mai frecvente, fapt ce va genera o creștere a numărului de vizitatori la Castelul Bran și la pensiunile din localitate. Acțiunea se adresează atât membrilor comunității și echipei Castelului Bran, însă mai ales turiștilor români care vizitează monumentul istoric sau sunt cazați în zonă. În cazul înregistrării unor cifre semnificative, perioada de desfășurare a maratoanelor se va prelungi până la 3 luni.

Demersul este organizat în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Brașov, Centrul Rezidențial Pentru Vârstnici Maria și Prefectura Județului Brașov.

Publicitate

Toți beneficiarii vor primi “diplomă de vaccinat la Castelul Bran” și, în cazul în care vor opta și pentru vizita la Castel, vor avea acces gratuit la Expoziția cu Instrumente Medievale de Tortură.

Accesul în centrul de vaccinare nu este condiționat de vizitarea Castelului Bran.

Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

O fetiţă de doar 10 luni, care mai avea de trăit doar câteva zile, a fost salvată de la moarte de o echipă de medici de la Spitalul „Sf. Constantin”

Redactia Brasov

Publicat

pe

Operație chirurgicală spectaculoasă la Braşov, după ce viața și inima unei fetițe de doar 10 luni au fost salvate de echipa medicului Victor Costache de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov. A fost și prima misiune umanitară internațională de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, fiind demarată la inițiativa doctorului Victor Costache.

Publicitate

„Ne bucurăm de această premieră națională și de faptul că putem beneficia de sprijinul celor mai buni profesioniști din Germania. Este o săptămână în cadrul căreia facem intervenții chirurgicale la 15 micuți pacienți, le dăm o șansă la viață. Copiii provin din medii defavorizate, iar astăzi am intervenit la un copil de doar 10 luni care, foarte probabil, nu ar fi mai supraviețuit mai mult de 7-10 zile. Pe de altă parte, este esențial să continuăm dezvoltarea acestei zone a chirurgiei în România, deoarece la acest moment este un segment foarte vulnerabil. Totul a decurs normal. Copiii pe care-i operăm au o șansă unică la o viață normală”, a declarat conf. univ. dr. Victor Costache.

Totul a avut loc la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, unde activează chirurgul Victor Costache, iar astfel de operații sunt complet gratuite, sprijinite de două fundații private, una din România iar alta din Germania.

Publicitate

Ana Maria Ștefan, mama bebelușului, a venit special la Brașov tocmai din județul Timiș, iar în acest loc profesioniștii, care sunt aproape de medicul Victor Costache, reușesc să facă adevărate miracole, salvând vieți acolo unde nu par a mai fi șanse. Femeia provine dintr-o familie modestă, însă are o mare credință în Dumnezeu.

„Iisus a făcut sacrificiul suprem pe cruce, pentru noi, iar acum, tocmai în «Săpatămâna Luminată», copila mea are parte de o minune divină. Eu mai am un băiețel de 7 ani, dar fără echipa doctorului Victor Costache, al meu copil nu ar mai fi trăit. Am emoții uriașe și nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce trec eu acum. Speranța și credința îmi dau putere”, a declarat mama fetiței.

Publicitate

În acest sens, echipa medicală de la Spitalul „Sf. Constantin” a povestit detaliat despre ce operație și intervenție chirurgicală a putut să beneficieze fetița de doar 10 luni.

„Este vorba despre o fetiță de 10 luni, 6 kilograme, cu defect septal ventricular tip membranos mare, o comunicare anormală la nivelul cavităților mari ale inimii; cel mai mic copilaș operat în cadrul acestei misiuni umanitare și cu starea cea mai gravă, care necesită corecția chirurgicală a malformației cardiace în regim de urgență. Amânarea intervenției ar fi făcut inoperabilă patologia cardiacă a micuței paciente.

Din cauza acestui defect mare, s-a format un șunt semnificativ de la nivelul cavității stângi cu presiune mare la nivelul celor drepte cu presiune mică, ducând la supraîncărcarea importantă de volum și presiune a cavităților drepte ale inimii și circulației pulmonare și insuficiența cardiacă; fetița prezintă dificultăți de respirație la eforturi foarte mici, retard în dezvoltare. Pacienta a urmat un tratament special cu vasodilatatoare pulmonare în zilele anterioare intervenției, pentru a se putea realiza corecția chirurgicală. Operația a fost un succes, defectul a fost reparat cu un petec special de pericard modificat genetic, fără complicații intraprocedurale, starea micuței paciente fiind în prezent foarte bună, au spus medicii de la Spitalul „Sf. Constantin din Brașov”, potrivit BZI.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

15 copii cu boli cardiovasculare grave sunt operaţi la Spitalul „Sf. Constantin” de o echipă de medici din Germania

Redactia Brasov

Publicat

pe

La inițiativa lui Victor Costache, șeful secției de chirurgie cardiovasculară a Spitalului „Sf. Constantin” Brașov, marţi, 4 mai 2021 a început prima misiune umanitară de chirurgie cardiovasculară pediatrică organizată cu sprijinul „Fundaţiei Inimii” din Germania și a „Fundaţiei Polisano” găzduită de Spitalul „Sf. Constantin”. Este cea mai importantă misiune umanitară de acest tip, organizată în România cu un număr de 20 de medici și asistente medicale de renume din München, Stuttgart și Hanovra – Germania.

Publicitate

Pe parcursul acestei săptămâni vor fi operați 15 copii cu boli cardiovasculare și luați în evidentă încă aproximativ 40

Scopul principal al acestui proiect, pe lângă reușita actului medical, este ca echipa medicală de la Spitalul „Sf. Constantin Brașov” să beneficieze de expertiză colegilor din Germania. Pe de altă parte, pentru întărirea proiectului cardiovascular pediatric din Braşov vor fi organizate sesiuni de formare profesională în următoarele domenii: anestezie, cardiologie, nursing, terapie intensivă, circulație extracorporeala, imagistica în chirurgia cardiovasculară pediatrică. Această misiune umanitară coincide cu aniversarea unui an de chirurgie cardiovasculară la Spitalul „Sf. Constantin” din Braşov. De reamintit că, în România decedează anual aproximativ 1000 de copii cu boli cardiovasculare în lipsa operațiilor, iar expertiza care s-a dezvoltat în spitalul nostru, mai există în țara doar în centrele din Târgu-Mureș, Cluj și București.

Publicitate

În acest context, de precizat că în anul 2019, la Sibiu de data aceasta, 11 copii diagnosticaţi cu malformaţii cardiace grave au fost trataţi de către echipe medicale din România, Germania şi Anglia. Acţiunea a făcut parte din programul „Inimi Sănătoase pentru Copii” al cărui obiectiv principal este de a da o şansă la viaţa copiilor cu malformaţii cardiace grave şi care provin din medii defavorizate. Coordonatorul medical al programului „Inimi Sănătoase pentru Copii” este medicul primar în chirurgie cardiovasculară şi toracică, universitarul dr. Victor Costache, autor a numeroase premiere naţionale şi internaţionale.

Tragic este că, datele oficiale de acum 2 ani arătau că România ocupa locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, faţă de Uniunea Europeană (UE) cu 43.8 la 100.000 locuitori. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), anual se nasc circa 1.500 de copii cu malformaţii cardiace, şi numărul acestora este în creştere. Având în vedere toate cele reliefate, acţiunea de acum şi tot ceea ce a construit, de aproape un deceniu de la momentul în care a revenit în România, conf. univ. dr. Victor Costache este o „misiune” unică de a salva vieţi a zeci şi zeci de micuţi care, altfel, nu ar fi ar fi avut nicio şansă!

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>