Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO / Prima creșă construită în ultimii 50 de ani, în cartierul Tractorul, este finalizată. De luni începe înscrierea copiilor

Publicat

pe

Publicitate

În cursul zilei de astăzi, primarul Allen Coliban și viceprimarul Flavia Boghiu au prezentat cea de a zecea creșă din municipiul Brașov, construită în cartierul Coresi pe strada Camil Petrescu, numărul 9B. Aceasta este prima din acest cartier construită după 1989 și face parte din programul municipalității de asigurare a facilităților de învățământ pentru cei mici, mai ales în noile cartiere. De luni, brașovenii care locuiesc în zona nouă a cartierului Tractorul pot depune dosarele de înscriere pentru copiii lor.

„Dragi brașoveni, am finalizat lucrările la creșa din zona nouă a cartierului Tractorul, în zona Coresi. Este o creșă cu o capacitate de 5 grupe, 64 de copii, parte a celui mai amplu program de dezvoltare de infrastructură educațională care se desfășoară în România: 5 creșe și 8 grădinițe care sunt acum proiecte în derulare, în municipiul Brașov. Este un proiect care a costat 8 milioane de lei. Lucrările au început anul trecut în luna mai și iată, astăzi, finalizăm aceste lucrări. De luni, 21 august, vor începe înscrierile pentru această creșă. Este o veste bună pentru toți brașovenii, dar mai ales pentru locuitorii cartierului Tractorul, un cartier în care în ultimii 50 de ani nu s-a construit o altă creșă”, a declarat primarul Allen Coliban.

Creșa are trei niveluri, demisol, parter și etaj, și se adresează în principal copiilor din zona nouă a cartierului Tractorul. Este una dintre cele două unități de învățământ destinate celor mici din acest cartier, realizate pe un teren donat de un dezvoltator imobiliar, cealaltă fiind grădinița de pe strada Ion Popasu.

Clădirea este amplasată pe un teren cu suprafața de 3.167 de metri pătrați, teren donat municipalității de dezvoltatorul cartierului Coresi, și are dotările necesare pentru a asigura servicii pentru 5 grupe de copii, cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani.

Publicitate

La demisol sunt organizate spațiile utilitare pentru funcționarea creșei: bucătărie, depozite pentru alimente separate pe categorii, spălătorie, vestiare pentru personal, dotate cu dușuri și grup sanitar. Bucătăria are o zonă dedicată preparării/tăierii alimentelor, o zonă de bucătărie caldă, bucătărie rece, preparare finală și spălător vase.

La parter sunt sălile pentru cele 5 grupe, holul de acces – care va funcționa ca spațiu de filtrare a copiilor – cabinetul medical, izolatorul și camera de tratament. Copiii vor avea vestiare organizate pe grupe de vârstă, toate luminate și ventilate natural. Fiecare grupă de copii are propriul grup sanitar.

Tot la acest nivel este dispus un oficiu de preparare finală hrană, unde mâncarea este transportată cu liftul, aranjată în farfurii și distribuită la mese. Pentru grupa mică, de bebeluși, sunt prevăzute un vestiar și o zonă de schimbat, dotată cu mese de înfășat.

La etaj sunt dispuse spațiile folosite de personalul creșei, educatoare, coordonator personal de specialitate, psiholog/logoped. De asemenea, este prevăzută o sală de întruniri pentru seminarii de pregătire a cadrelor didactice, aceasta putând fi folosită și pentru întâlnirile cu părinții. Cabinetul psihologului este dotat cu un spațiu de terapie pentru copii. Pentru a completa necesarul de energie, creșa este dotată cu panouri fotovoltaice.

De luni, 21 august, și până la sfârșitul acestei luni se desfășoară etapa de înscriere pentru copiii din acest cartier.

„Încep înscrierile pentru locurile de la creșa nouă din Coresi. Începând de luni, 21 august, părinții pot depune dosarele pentru evaluare. Toată etapa de înscriere și procedura de contestații se va finaliza pe 22 septembrie, după care îi vom putea primi pe cei mici în noua creșă din cartierul Coresi”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Depunerea dosarelor de înscriere se va face în perioada 21-31 august, în urma unei programări, la sediul ,,Creșa Brașov”, str. Apollo nr. 2, în intervalul orar 09:00-17:00 (luni-joi), respectiv 09:00 – 16:00 (vineri).

Pe lângă criteriile generale de departajare stabilite prin metodologia aprobată de Ministerul Educației*, se vor aplica o serie de criterii specifice astfel încât să se poată face o departajare clară și transparentă a fiecărui dosar depus.

Printre criteriile specifice aprobate în acest an sunt: vârsta copilului – copii peste 2 ani primesc un punctaj mai mare, domiciliu – cei care locuiesc aproape de creșe primesc 5 puncte, la fel ca în cazul celor în care ambii părinți lucrează sau copiii aflați în situații vulnerabile.

În anul școlar 2023 -2024, în Brașov sunt funcționale 10 creșe, cu un număr total de 1.134 de locuri. Primăria Brașov are în derulare, în diferite faze, alte proiecte pentru construirea de creșe: Tractorul – pe str. Ioan Socec (depoul de tramvaie); Bartolomeu – Avantgarden, pe str. Lebedei și în Stupini, pe str. Fundăturii.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes