Connect with us
Publicitate

Fapt divers

FOTO / Premieră în România! Braşovul are o hartă tactilă dedicată nevăzătorilor pentru a se putea orienta mai bine în oraş

Publicat

pe

De Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, la Brașov, se inaugurează prima hartă tactilă 3D din România, care îi ajută pe oamenii nevăzători și slab-văzători să se orienteze mai ușor pe străzile orașului.

Publicitate

Harta centrului Brașovului a fost realizată pe imprimante 3D, din materiale biodegradabile obținute din porumb.

”Pentru noi este de un real ajutor această hartă 3D, deoarece ne ajută să ne orientăm mai întâi tactil și după aceea fizic, în centrul Brașovului. Pe lângă harta 3D a orașului, șahul tactil realizat de către tineri ne dă șansa de a reorganiza seri de socializare și concursuri de șah, activități care odinioară erau nelipsite în Asociația Nevăzătorilor din Brașov. Ne bucurăm că treptat se va reuși integrarea socială a persoanelor cu dizabilități, în orașul de la poalele Tâmpei” , afirmă Virgil Gheorghe Lazăr, președintele Asociației Nevăzătorilor din România, filiala Brașov.

„În Brașov sunt peste 2000 de persoane nevăzătoare și slab-văzătoare, care nu pot avea un minim de independență din cauza lipsei infrastructurii dedicate acestei dizabilități, iar viața lor socială este precară. Câinii dresați ar fi ideali pentru cei nevăzători, însă la 30.000 de persoane nevăzătoare la nivel național, există doar 3 câini dresați pentru ei. Bastonul alb este prietenul de nădejde al nevăzătorilor și harta tactilă a orașului le va dezvolta simțul de orientare și vor descoperi mult mai ușor ce trasee trebuie să urmeze. Din dorința de a îi ajuta să se integreze mai ușor în societate, am pornit proiectul From One to Six – Feel the Unseen împreună cu sora mea, Ioana Borșan și cu un prieten apropiat, Denis Ioniță. Prin acest proiect, am construit pe imprimante 3D harta tactilă a centrului Brașovului, șah tactil și tăblițe de învățare a alfabetului Braille” , declară George Borșan.

Publicitate

„Comunitatea s-a alăturat acestui proiect! Foarte mulți oameni au donat pentru materialele din care s-a construit harta. Fundația Comunitară Brașov, prin proiectul Brașov Heroes și doamna Lenke Nagy care a fost ambasadorul nostru, au fost de un real ajutor. Doamna Lenke Nagy a unit oameni și întreprinderi pentru a sprijini nevăzătorii. Spitalul Tractorul Secția Interne 3, BFT Tractorul, INSTAL-DAC SRL, INSTAL CARPATICA SRL se numără prin cei care ni s-au alăturat în această aventură. Totodată Filarmonica Brașov a oferit spațiul necesar unde imprimantele 3D au fost amplasate și locul în care Brașovul în miniatură a luat viață. Muzeul de Științe Brașov și o echipă din Italia, condusă de Luca Liguori, au sprijinit proiectul din punct de vedere tehnic. Le mulțumim tuturor pentru sprijinul acordat!”, ne spune Denis Ioniță.

„Tot proiectul a fost o întreagă aventură. Prima dată am avut provocarea scanării centrului orașului. Aici a intervenit, într-un final, o echipă din Italia condusă de Luca Liguori. După ce formatul electronic a fost gata, am început imprimarea 3D și la scurt timp, o imprimantă a cedat,
fiind astfel nevoiți să construim toată harta pe o singură imprimantă 3D. Cum harta tactilă este imprimată din 32 de bucăți individuale, următorul moment dificil a venit în momentul în care am asamblat-o și am pictat-o, dar nicio provocare nu se compară cu bucuria care s-a născut în noi, urmărind entuziasmul cu care persoanele nevăzătoare călătoreau tactil prin centrul Brașovului”, mărturisește Ioana Borșan, coordonatoarea proiectului.

Harta tactilă a centrului Brașovului va fi inaugurată în data de 03.12.2021, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, de la ora 12, la Muzeul de Științe Brașov, care se află în Foaierul Mare al Sălii Patria Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

De Interes