Connect with us
Publicitate

Fapt divers

FOTO / Povestea Nataliei, ucraineanca refugiată la Făgăraş. Croieşte păpuşi din pânză şi are mare grijă de fiul ei, diagnosticat cu autism

Publicitate

Publicat

pe

De la începutul războiului, aproape 90.000 de ucraineni și-au găsit refugiul în România. Majoritatea sunt femei și copii. Unele dintre femei au reușit să-și găsească un job, în timp ce altele încearcă să-și câștige existența folosindu-se de abilitățile pe care le au: pictează, fac prăjituri, haine sau jucării handmade.

Publicitate

Până în acest moment, aproape 6.000 de ucraineni s-au angajat în România, de la declanșarea războiului, potrivit ministrului Muncii. Însă, nu este ușor pentru toată lumea, mai ales pentru femeile care trebuie să aibă grijă și de copii sau de părinții în vârstă alături de care au trecut granița.

Cu toate astea, multe dintre ele se reinventează sau apelează la talentele pe care le au pentru a încerca să facă bani în plus, promovându-și produsele pe grupurile de Facebook. Am stat de vorbă cu câteva dintre femeile artiste sau talentate din Ucraina despre cum se descurcă în România.

Natalia a venit în România în martie, alături de familia ei (soțul și cei doi băieți, 9 și 15 ani, dintre care cel mic suferă de autism).

Publicitate

„Am venit cu propria noastră mașină și am călătorit timp de patru zile. La graniță am stat 28 de ore, dar în România am fost primiți de o familie din Făgăraș, unde locuim și acum. Este un oraș micuț, față de marele Kiev, dar mă simt confortabil aici, copiii au început să meargă la școală, iar soțul meu lucreză într-o fabrică”, spune ea, potrivit hotnews.ro.

În Ucraina, Natalia a fost psiholog de copii și a lucrat cu cei cu nevoie speciale sau dizabilități, dar după nașterea fiului ei cel mai mic a început să coase jucării.

„Multă vreme, meseria mea a fost și cea care mi-a adus un mic profit. După ce Denys a fost diagnosticat cu autism, am lucrat ca psiholog și să aprofundez tema autismului. Nu am cusut timp de patru ani, dar apoi m-am reapucat de pasiunea asta care s-a transformat dintr-un hobby într-o meserie”, adaugă Natalia.

Din fericire, românii au fost receptivi la talentul ei, iar ucraineanca povestește cum mulți au cumpărat de la ea, mai ales de Crăciun, când „a vândut un lot mare de decorațiuni din pâslă”, iar așa a reușit să-și cumpere o mașină de cusut.

„Păpușile mele costă 100 și 250 de lei. Este o muncă minuțioasă (îmi ia între trei și șapte zile să fac o păpușă), iar toate accesoriile le fac tot eu. Mă simt susținută de români”, continuă femeia. Ea susține că nu poate lucra cu normă întreagă, deoarece trebuie să aibă grijă de fiul cel mic și planul ei este să-și dezvolte afacerea handmade.

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes