Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO / Patru samsari care vindeau în piețele Astra și Dacia din Brașov au fost dați afară. Cumpărau marfă din piața en-gros din Stupini și o vindeau la tarabă

Publicat

pe

Municipalitatea continuă demersurile pentru a se asigura că brașovenii cumpără din piețele publice* produse românești, de calitate și, totodată, susține munca micilor producători agricoli. Unul dintre cele mai importante obiective este acela de a ne asigura că în piețe ajung adevărații producători.

Publicitate

În acest sens, Serviciul de Administrare Piețe a început o campanie de documentare și verificare a tuturor celor care vând în cele 5 piețe. Această activitate de control se efectuează atât în piețe, cât și în locurile de producție a legumelor și fructelor. În urma demersurilor făcute de inspectorii acestui serviciu, încă 4 așa-ziși producători au fost eliminați din piețele brașovene.

„Odată cu adoptarea noului regulament, le-am promis brașovenilor că vom face tot ce este posibil ca în piețe să găsească produse de calitate, vândute de cei care au muncit să le obțină. De la început i-am avertizat pe samsari să renunțe la activitatea lor. Unii au înțeles și au plecat, alții au crezut că ne păcălesc și au vrut să îi înșele pe brașoveni. Zilele trecute, alți 4 «producători» au fost eliminați din piețele Astra și Dacia. Brașovenii nu au nevoie de produse cumpărate din piața en-gros și vândute la tarabe, ei trebuie să aibă certitudinea că legumele și fructele pe care le cumpără sunt din gospodăria celui care le și vinde. În piețele brașovene este loc doar pentru adevărații producători, pentru că brașovenii merită produse românești, de calitate”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu, coordonatorul Serviciului Public de Administrare Piețe.

Serviciul de Administrare Piețe a documentat, timp de câteva săptămâni, modul în care unii așa-ziși producători obțineau produsele pe care le vindeau în piață. Au fost identificate 4 persoane, din piețele Astra și Dacia, care, deși aveau certificate de producător eliberate de autorități locale din județele Botoșani, Dolj, Prahova și Ialomița, vindeau marfă cumpărată din piața en-gros din Stupini, în loc de cea produsă pe terenul lor.

Publicitate

Conform reprezentanților serviciului de specialitate, o serie de aspecte au născut suspiciuni în cazul acestor persoane:

  1. Distanța foarte mare în care își aveau gospodăriile conform documentelor (în majoritate este vorba de județe de graniță ale țării). Aceasta presupune costuri foarte mari de transport și ar pune sub un mare semn de întrebare rentabilitatea unui proces cinstit de comercializare. Micilor producători le sunt specifice lanțurile scurte de aprovizionare.
  2. Cantitățile mici de produse declarate ca fiind vândute în piață au dus la concluzia că nu prea există rentabilitate.
  3. Deși în piețele brașovene, producătorii au posibilitatea de a plăti atât cât utilizează (putând rezerva un număr de zile din lună în care doresc să fie prezenți la tarabă) producătorii în cauză optau pentru ocupare neîntreruptă tot timpul anului. Nici acest lucru nu este specific producătorilor, deoarece ei trebuie să se împartă între producție și comercializare. Una dintre amprentele celor mai mulți producători autentici este prezența temporară la piață, nu continuă.
  4. Persoanele în cauză domiciliază în fapt în municipiul Brașov. Este, deci, cu atât mai puțin plauzibil că persoanele în cauză se îngrijesc în mod continuu de o gospodărie.

Din acel moment a început documentarea modului în care cei 4 obțineau produsele pe care le vindeau în cele două piețe și s-a constatat că toată marfa provenea din piața en-gros din Stupini.

Conform reprezentanților serviciului de specialitate, certificatele de producător sunt, de multe ori, eliberate prea ușor de primăriile din localitățile de unde aceștia au teren.

Vă reamintim că anul trecut, în luna iunie, a fost adoptat un nou regulament de funcționare a piețelor. De la intrarea în vigoare a regulamentului, inspectorii de la piețe au verificat cu foarte mare atenție fiecare producător, de la documente, la proveniența produselor și au făcut controale inclusiv pe terenurile de pe care aceștia declarau că își obțin produsele, în localitățile de unde proveneau acești producători. Până acum au verificat pe teren producătorii din județele Brașov, Dolj și Buzău.

Anul trecut au mai fost eliminați din piețe alți 4 așa-ziși „producători“, pe lângă cei aproximativ 15-20 care au renunțat singuri la locurile de vânzare, după demararea controalelor.

Publicitate

Exemplul Brașovului a fost model de bună practică și pentru piețele din alte localități. Modul în care, prin reglementări și implicare, am reușit să readucem adevărații producători în piețe a fost prezentat inclusiv la Adunarea Generală a serviciilor publice de administrare piețe, ca model de bună practică.

Singurele piețe agro-alimentare aflate în proprietatea Municipalității sunt: Piața Dacia, Piața Astra, Piața Tractorul, Piața și Hala Star, Piața Bartolomeu. Piața en-gros de la Stupini este proprietate privată.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes