Connect with us
Publicitate

Fapt divers

FOTO / O viaţă mai lungă de un secol! Braşoveanul Aurel Deteșan, singurul luptător din unitatea sa care a supravieţuit pe frontul de la Stalingrad împlineşte azi 102 ani. La mulţi ani!

Publicat

pe

Publicitate

Municipalitatea îl sărbătorește astăzi pe unul dintre cei mai în vârstă veterani din România, brașoveanul Aurel Deteșan, care astăzi împlinește 102 ani, oferindu-i o plachetă aniversară și un tort din partea comunității brașovene și felicitându-l pentru activitatea sa, dar și pentru longevitate.

Evenimentul are loc într-unul dintre centrele rezidențiale pentru vârstnici din Sânpetru, iar Primăria va fi reprezentată de viceprimarul Flavia Boghiu.

„În calitate de viceprimar, cred că suntem datori să ne arătăm respectul și considerația pentru oameni care sunt un exemplu pentru noi, atât prin sacrificiul lor, cât și prin calitatea morală și experiența de viață pe care o au. Este un gest care mă implică și personal, pentru că domnul Deteșan a fost primul beneficiar al inițiativei civice «Vă ajutăm din Brașov», când pandemia nu ne-a mai permis să ieșim din casă. Iar Aurel Deteșan a fost, până în acel moment, un om foarte activ, obișnuit să se descurce singur, în ciuda vârstei sale, iar povestea sa m-a emoționat și atunci. Și pentru că tot se vorbește în acești ani de lipsa de modele pentru tineri, cred ca acest om, acest erou al României, ar trebui să fie unul dintre modelele pe care Brașovul le oferă“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.

Născut în data de 22 iulie 1919, în Târgu Mureş, Aurel Deteşan s-a refugiat în 1940 din teritoriul vremelnic ocupat prin dictatul de la Viena şi s-a înrolat în armata română ca artilerist, urmând cursuri intensive de instruire de specialitate cu instructori germani. La declanşarea războiului pentru eliberarea Basarabiei, a luptat ca sergent T.R. în Divizionul 1 Artilerie din Regimentul 1 Artilerie Motorizată pe frontul din est în anii celui de-al Doilea Război Mondial, în 1942 și 1943, și singura divizie blindată pe care România o avea la acel moment. A trăit și a supraviețuit luptelor de la Cotul Donului, apoi a luptat cu unitatea sa pe frontul de la Stalingrad, fiind singurul supravieţuitor din aceasta. A fost rănit și evacuat din spitalul militar de campanie de la Stalingrad cu unul dintre ultimele avioane care au decolat din încercuire. După revenirea în ţară şi refacerea lungă după perioada de convalescenţă, a activat o perioadă la partea sedentară a Regimentului 1 Artilerie Motorizată şi, ulterior, a fost mobilizat pe loc la rafinăria din Braşov, unitate de producţie militarizată în acei ani de război, ca specialist tehnic în producţie.

Publicitate

Pentru participarea la acţiunile de luptă din timpul războiului a fost decorat cu ordine şi medalii şi a fost apreciat în anii petrecuţi pe front pentru ataşamentul faţă de subordonaţi şi camarazi. În prezent, are gradul de căpitan în retragere.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes