Connect with us

Administrație

FOTO / O grădiniță și o școală, pregătite ca model de reducere la minimum a riscurilor de transmitere a coronavirusului

Redactia

Publicat

pe

Comunicat Primăria Brașov

Publicitate

Primarul a prezentat primele două unități de învățământ care îndeplinesc condițiile de siguranță pentru începerea anului școlar

Astăzi, primarul George Scripcaru a prezentat cele două unități de învățământ pregătite ca model de reducere la minimum a riscurilor de transmitere a coronavirusului, model ce va fi replicat la toate unitățile de învățământ din Brașov. Cele două unități de învățământ sunt Grădinița nr. 21 din cartierul Noua și Școala Gimnazială nr. 30 din cartierul Tractorul.

Publicitate

În cazul fiecărei unități de învățământ s-au luat o serie de măsuri specifice grupei de vârsta căreia i se adresează, dar și măsuri care se vor aplica în toate unitățile de învățământ.

Astfel, la Grădinița nr. 21 s-au stabilit circuite de intrare și ieșire separate de la intrarea în curte, până la intrarea în sala de clasă, cu zone de așteptare pentru intrarea în clădire. La intrarea în grădiniță s-a stabilit un centru de evaluare epidemiologică a copiilor, care după aceea sunt conduși în sălile de clasă, după ce în prealabil și-au dezinfectat mâinile și li s-a măsurat temperatura. În sălile de clasă au fost create zone speciale pentru desfășurarea activităților, astfel încât să se păstreze distanțarea între copii și s-au luat o serie de măsuri pentru reducerea riscului de transmitere a acestui virus, începând cu asigurarea distanței între mese, între scaune și între pătuțuri, stabilirea orelor la care se face aerisirea sălii de clasă și dezinfecția mobilierului și podelelor, modul de utilizare a jucăriilor, inclusiv dezinfecția sălilor de clasă cu lămpi de ultraviolete. La acestea se adaugă stabilirea regulilor pentru luarea mesei, a circuitelor separate pentru mersul la toaletă, precum și  pregătirea personalului didactic și nedidactic pentru derularea în condiții de siguranță a activității.

Publicitate

Și la Școala gimnazială nr. 30 s-au stabilit circuitele de intrare, așteptare și ieșire încă din curtea școlii, centrul de evaluare epidemiologică, circuite separate în interiorul clădirii, pregătirea sălilor de clasă pentru a respecta distanțarea, pregătirea cu echipamentul necesar pentru derularea orelor de curs în sistem mixt, o parte dintre elevi fiind prezenți în clasă, o parte on-line.

Cele două unități de învățământ au fost dotate cu dispensere automate pentru dezinfectarea mâinilor, dezinfectant pentru mobilier și material didactic, pentru podele, toalete, termometre, iar circuitele de intrare-ieșire, inclusiv pe holuri, au fost semnalizate cu săgeți și benzi direcționale.

Alături de domnul primar, pentru a verifica modul de pregătire al acestor două unități de învățământ, au fost doi dintre membrii grupului de lucru constituit la nivelul municipiului Brașov pentru a asigura începerea anului școlar în condiții de siguranță,  inspectorul școlar general, Ovidiu Tripșa, și coordonatorul UPU-SMURD, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență Brașov, dr. Cristina Vecerdi. 

Publicitate

„Grădinița nr 21 din cartierul Noua și Școala Gimnazială nr. 30 sunt modele pe care trebuie să le replicăm în tot orașul, la toate grădinițele și școlile, începând cu accesul,  de la intrare, cu circuitele stabilite cu  săgeți de două culori. La intrare îi așteaptă asistenta medicală care le ia temperatura, se dezinfectează pe mâini, apoi se urmează circuitul de intrare, la băi, dotate cu săpun, prosoape și dezinfectanți, în clasă lucrurile sunt stabilite pentru a fi asigurată distanțarea între copii, cu semne și desene pe care copiii să le înțeleagă foarte repede. Măsuțele sunt la distanțe de cel puțin un metru, iar în cazul grădiniței, pătuțurile, sunt folosite unul da și unul nu, ca să fie de asemenea asigurată distanțarea, iar la masă există circuite bine stabilite. La nivelul municipiului Brașov avem achizițiile în derulare, vom asigura tot ceea ce este necesar pentru ca anul școlar să înceapă în condiții de siguranță. Vom face acest lucru în toate grădinițele și școlile din oraș, plecând de la acest model, două unități reprezentative pentru orașul nostru. Vreau ca părinții care au copiii aici, să știe că aceștia sunt în siguranță, asta și datorită echipei care lucrează aici“, a declarat George Scripcaru, primarul Municipiului Brașov.

Prezent la această vizită pe teren, inspectorul școlar general al județului Brașov, Ovidiu Tripșa, a făcut o serie de precizări cu privire la pregătirea a acestor unități de învățământ, dar și a începerii anului școlar. „În cursul zilei de astăzi, 1 septembrie, au fost publicate ghiduri de implementare a normelor de igienă și sanitare de funcționare a școlilor pentru ceea ce va urma după data de 14 septembrie. Ca atare, astăzi, de la ora 17.00, vom avea o videoconferință a inspectorilor generali din toate județele cu ministerul educației, pentru a detalia aceste ghiduri, cu referire și la noile regulamente de organizare și funcționare aprobate și publicate tot în cadrul zilei de astăzi. În aceste condiții, ne aflăm în Școala nr 30 din municipiul Brașov, pentru a vedea cum este organizată și a o da drept model. Normele sunt respectate, se adaptează ghidurilor de funcționare, tot ceea ce a ținut de administrația municipiului Brașov s-a realizat, dispenserele funcționează, materialele  de igienizare și curățenie au fost asigurate, distanțarea între elevi și toate celelalte. Ca atare, în cursul zilei de mâine, vom  avea o discuție cu toți directorii din județul Brașov, iar apoi vom face deplasări în teritoriu pentru a vedea cum sunt organizate toate școlile și toate grădinițele din județ“, a spus inspectorul școlar general.

Prima vizită a fost la Grădinița nr. 21 de pe str. Vișinului. La finalul verificării făcute la această unitate de învățământ, dr. Vecerdi a declarat: „Suntem la Grădinița nr 21 din Noua. Am constatat cu mare bucurie că toate măsurile de prevenire a transmiterii infecției cu coronavirus au fost îndeplinite, începând de la intrare, unde se află o zonă de triaj, circuitele pentru grupele mici, mijlocii și mari,  separate, s-au păstrat regulile de distanțare în sălile de clasă, au fost gândite metode de dezinfecție și periodicitate a dezinfecției. Grădinița a fost dotată inclusiv cu lămpi cu ultraviolete, dezinfectanți de suprafețe, dezinfectanți pentru mâini și toate cele necesare. În curând vor apărea și metodele de prevenție prin afișare vizuală, lucrăm la acest proiect împreună cu elevii de la Liceul de Artă, astfel încât să creăm niște modele care să fie foarte repede înțelese și acceptate de cei mici. Consider că este un model de grădiniță, se păstrează distanțarea încă de la venire, în toate activitățile, atunci când se merge la masă, la baie, în timpul somnului, există dispensere peste tot, personalul este foarte atent și foarte grijuliu, iar grădinița a fost foarte bine amenajată”.

Publicitate

,,Grădinița am pregătit-o în spațiul existent, pe care am încercat, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local, să îl adaptăm pentru respectarea normelor stabilite de Ministerul Educației. Am găsit un traseu de acces în grădiniță cât mai ușor pentru numărul mare de părinți și copii care vor veni în primele zile și la primele ore, ținând cont că suntem o unitate de învățământ cu program prelungit, unde părinții își aduc copii înainte de a merge la serviciu, și de aceea am găsit această variantă de traseu, ca să se respecte în curte distanțarea. În interior se face triajul, după care copilul este preluat de personalul grădiniței, deoarece părinții nu au voie să intre în unitate, și din acel moment copiii sunt preluați de doamnele îngrijitoare care îi ajută la vestiar, la spălatul pe mâini, după care sunt predați în clasă la doamnele educatoare. Doamnele educatoare și-au organizat clasele astfel încât să respecte, pentru tot specificul activității noastre, elementele principale: distanțare fizică, spălat pe mâini după fiecare activitate, aerisirea spațiului. Facem acest lucru pentru că ne dorim să fie în siguranță copiii care vin la Grădinița 21, iar părinții să aibă încredere în noi că își vor lua copiii sănătoși acasă, ca dumnealor să poată activa cât mai bine la locul lor de muncă. În același timp vrem să asigurăm sănătatea și siguranța personalului didactic și nedidactic din grădiniță. Vă așteptăm cu drag, dorim să veniți la grădiniță, dorim să fim iarăși împreună, ne este dor de copiii noștri”, a declarat Dana Iordache, directorul Grădiniței nr. 21.     

De asemenea, dr. Cristina Vecerdi s-a declarat mulțumită de măsurile și regulile care au fost implementate și la Școala gimnazială nr. 30.

,,Ne-am deplasat cu toată echipa, inclusiv domnul inspector general, și  la școala numărul 30. Am parcurs fiecare pas pe care-l va face elevul din momentul începerii școlii, astfel încât să fim siguri că se respectă toate normele de igienă, că se respectă distanțarea, că există educație în rândul cadrelor didactice. Toate acestea le-am găsit la școala nr 30, pe care o putem numi o școală model, am intrat în clasă și se vede deja că există distanțare între mese, între fiecare copil, există posibilități de transmitere on-line a cursurilor, pentru cei care nu pot sau nu vor să se deplaseze la școală în această perioadă. Ne-am gândit că imaginile de aici vor ajuta să scadă îngrijorarea părinților, pentru că deși ea există, teama trebuie transformată în ceva constructiv. De aceea ne aflăm aici, ca să putem prezenta soluții, astfel încât să le oferim încredere părinților și copiilor”, a declarat dr. Cristina Vecerdi.

Publicitate

„Ne bucurăm de buna colaborarea cu autoritățile, atât cu cele locale, cât și cu inspectoratul școlar județean. Școala noastră este pregătită, a trecut prin toate etapele în această vară, s-au făcut reparațiile, au fost curățate spațiile, au fost dezinfectate, și ne îndreptăm spre marea zi în care ne vom întâlni cu copiii. Îi așteptăm cu mare drag, cu încredere, așa cum am făcut-o și în luna iunie, când au venit, s-au pregătit și au susținut evaluarea națională. Suntem mândri și bucuroși că școala noastră a fost aleasă școală-demo în acest proiect. Cuvântul de ordine este «încredere», ne dorim foarte mult ca părinții și copiii să aibă încredere în noi și îi așteptăm cu drag la școală”, a declarat Pompilia Tișulescu, directorul Școlii Gimnaziale nr 30, Brașov.

Reamintim că la Brașov, autoritățile consideră oportun „scenariul galben“, respectiv al doilea, care înseamnă redeschiderea școlilor și grădinițelor din 14 septembrie, cu participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu (V-VII și IX-XI), cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară în vigoare.

[Best_Wordpress_Gallery id=”57″ gal_title=”Școală”]
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Administrație

Tudor Benga: „CJ continuă să-i prostească pe brașoveni privind termenul de deschidere a aeroportului”. 2024 devine cel mai timpuriu termen posibil dacă va trebui construit turn de control fizic

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Data inaugurării zborurilor internaționale de pe aeroportul Brașov a devenit un subiect de dispută politică la nivel local.

Deputatul USR, Tudor Benga, într-o postare pe o rețea de socializare, îi acuză pe reprezentanții Consiliului Județean (CJ) că ar ascunde de opinia publică informații importante legate de necesitatea construirii unui turn de control fizic, lucru ce ar putea decala deschiderea aeroportului cu câțiva ani buni. Acesta spune că termenul inaugurării zborurilor internaționale înaintat de directorul de proiect, Alexandru Anghel, este nerealist iar zborurile interne la vedere cu avioane de 18 persoane sunt doar „praf în ochi”. Mai mult, Benga suspectează că data inaugurării aeroportului ar putea fi împinsă până în apropierea viitoarelor alegeri locale.

Publicitate

„Am ales să nu comentez public ultimele știri despre aeroportul Brașov până la finalizarea dezbaterilor pe bugetul județean. Intuiam, și am intuit bine, că vor mai apărea detalii semnificative dincolo de ce a ales CJ-ul să servească publicului la inceputul săptămânii. Fiindcă informația publică despre proiectul aeroportului este foarte atent coregrafiată de către șeful CJ Brașov și am o presimțire că șirul veștilor proaste de-abia începe. Sper sincer să mă înșel, însă sunt lucruri asupra cărora atenționez repetat de ani de zile și tare mi-e că vom ajunge la vorbele mele, și vă spun că îmi doresc din tot sufletul să n-am dreptate.

Povestea cu rezilierea contractului pentru cele 9 obiective ce trebuiau executate de Construcții SA Sibiu e doar o bucată din puzzle. Se știa foarte bine de la bun început despre istoricul păcătos al acestei firme, și la Sibiu rămăseseră în urma lor o serie de lucrări nefinalizate. Dar să zicem că CJ-ul are circumstanțe atenuante aici, la prima tură n-a fost decât un singur ofertant, lucrările nu erau de cine stie ce mare complexitate, în fine. Ceea ce este însă mult mai greu de înțeles este de ce a ales conducerea CJ-ului să țină informația despre reziliere ascunsă timp de șase luni. Pot și aici să accept la limită ideea că încă se negocia preluarea amplasamentului, în fine.

Publicitate

Ceea ce nu pot însă accepta este insistența cu care șeful CJ și echipa de proiect continuă să-i prostească pe brașoveni privind termenul de finalizare și deschidere a aeroportului. Văd că săptămâna asta au început să vorbească despre 1 aprilie 2022. Nu doar că termenul ăsta nu e realist nici măcar conform noului grafic de realizare a lucrărilor neterminate de către Constructii Sibiu. Dar balivernele despre debutul cu „curse interne” insultă inteligența oricărui om care pricepe cât de cât aviație comercială. Nu există trafic pentru absolut nici o cursă regulată internă de pe aeroportul Brașov, vă dau eu în scris treaba asta. Aiurelile despre aeronave de 18 pasageri sunt praf în ochi. Am zis-o de zeci de ori și o voi mai zice: aeroportul Brașov nu se va putea considera decât in ziua in care prima cursă regulată de pasageri va ateriza la Ghimbav. Iar acea primă cursă regulată fi internațională, nu domestică, vă asigur.

Acum, informația importantă care a trecut pe sub radar și despre care bănuiam că va apărea în dezbaterile pe buget e de fapt cea care maschează pericolul cel mai mare: Alexandru Anghel, șeful echipei de proiect, a verbalizat explicit la dezbaterea publică de ieri fonduri pentru „partea de clădire de turn”. Eu avertizez de doi ani de zile că povestea cu turnul virtual e extrem de șubredă. Verbalizarea explicită a „clădirii de turn” pe mine mă face să cred ca șeful CJ și al echipei de proiect au deja o informație pe care nouă ne-o țin ascunsă și anume că va trebui construit turn fizic. Alt SF, alți ani și bani, altă distracție. Dacă se va dovedi într-adevăr așa, atunci 2024 devine cel mai timpuriu termen posibil pentru finalizare.

Nu am toate elementele din puzzle și nu am acces la toate informațiile privind proiectul. V-am spus tot timpul cinstit și deschis tot ceea ce am știut și intuit despre stadiul proiectului și am evitat în permanență să politizez acest obiectiv vital pentru dezvoltarea Brașovului. M-am adresat direct și Eurocontrolului si Romatsa, nu doar CJ-ului, pentru a lămuri povestea cu turnul virtual și am fost trimis cu grație de la Ana la Caiafa. Problemele din executarea contractului cu Construcții Sibiu pot fi o justificare pentru câteva luni de întârziere, dar dacă întârzierea se va contabiliza în ani, așa cum mi-e mie teamă că vom afla cât de curând, atunci discutăm despre cu totul altă responsabilitate și alți responsabili. Repet, sper sincer să n-am dreptate, dar dacă ne vom trezi cu finalizarea împinsă până in 2024 să țineți minte că nu va fi fost vorba nici o clipă despre problemele unui constructor sau altuia ci despre o strategie politicianista și un management de proiect defectuos.” a scris Tudor Benga.

Publicitate

Și în 2019 Tudor Benga ridica problema turnului de control dar înainta ideea inaugurării aeroportului în 2021 

„Deschiderea Aeroportului Internațional Brașov în anul 2021 este un termen mai realist decât anul 2020, având în vedere că mai sunt de făcut destul de multe lucrări, dar și o serie de pași birocratici”, considera Tudor Benga în mai 2019.

„Cred că, realist vorbind, dacă lucrurile merg cum trebuie, fie în primăvara lui 2021, fie în toamna acelui an, aeroportul ar putea deveni funcțional. Este puțin probabil ca în 2020 să fie deschis. Din punct de vedere al infrastructurii, dacă nu vor exista contestații, perioada în care ar trebui să fie finalizat terminalul este de 12 luni, dintre care 3 luni pentru proiectare și 9 luni pentru execuția lucrărilor. Părerea mea este că acest termen este optimist, chiar și în condițiile în care totul merge perfect. Practic, cel mai devreme în august – septembrie 2020, clădirea ar putea fi gata. Problema este că, după terminarea lucrărilor, urmează o perioadă de testare. Faptul că ai finalizat lucrările la terminal nu înseamnă că, de a doua zi pot ateriza avioanele. Mai mult decât atât, înțeleg că a apărut o decizie a Eurocontrol, privind turnul de control. Dacă soluția va fi realizarea unui turn clasic, nu e nicio șansă ca aeroportul să fie terminat în 2020. Dacă soluția oferită de Eurocontrol este turnul virtual, atunci se poate apela la aceasta, având în vedere că ar presupune un timp mai scurt de implementare”, declara deputatul Benga.

Publicitate

Declarațiile lui Benga din mai 2019 pot fi citite aici.

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

Moise Guran, sfaturi pentru USR-PLUS: Să o propună pe Andreea Moldovan ca ministru al Sănătății. „Ar fi greu de refuzat”. Petiția pentru numire a strâns mii de semnături în mai puțin de o oră

Avatar

Publicat

pe

Publicitate

Jurnalistul Moise Guran, fost membru al USR, susține că singura soluție prin care cei de la USR-PLUS i-ar da șah lui Florin Cîțu este să o propună pe Andreea Moldovan ca ministru al Sănătății. În acest sens a apărut și o petiție pentru susținerea Andreei Moldovan la șefia ministerului Sănătății.

”În loc să-și tragă singuri linii roșii peste care știu și ei că vor trece (criza politică fiind în acest moment o amenințare mai degrabă sinucigașă) cei de la USR-PLUS ar face bine să-i pună domnului Cîțu în brațe singura propunere utilă pentru țară, logică, de bun simț, în același timp greu de respins și greu de acceptat – Andreea Moldovan la Ministerul Sănătății.

Publicitate

Ar fi nu numai o soluție pentru criza sanitară, nu numai una de ieșire din impasul politic actual, dar și o lecție pe care Cîțu o merită. Un fel de „na, cu sec!” la demiterea lui Voiculescu.”, scrie Moise Guran.

La scurt timp după ideea lansată de Guran a apărut și o petiție pentru susținerea Andreei Moldovan la șefia ministerului Sănătății. A fost semnată de mii de români în mai puțin de o oră.

Publicitate
Citește mai mult

Administrație

FOTO – VIDEO / Noi semafoare în Braşov. Unele treceri de pietoni vor fi iluminate suplimentar

Redactia Brasov

Publicat

pe

Publicitate

Prima etapă din programul municipalității de creștere a siguranței cetățenilor la trecerile de pietoni este în plină desfășurare, prioritate având trecerile de pietoni unde au avut loc incidente în ultimele luni. Programul a fost stabilit în urma discuțiilor cu reprezentanții Poliției Municipiului Brașov, la propunerea municipalității, pentru a suplimenta măsurile de creștere a siguranței cetățenilor la traversarea străzilor pe trecerile de pietoni.

În această primă etapă, sunt semaforizate 8 treceri de pietoni și iluminate suplimentar 14 treceri de pietoni. Primul semafor cu buton din acest pachet este funcțional din luna ianuarie, pe Bulevardul Griviței, la Farmacom.

Publicitate

Semaforizarea și iluminarea suplimentară a trecerilor de pietoni reprezintă o alternativă pe care Primăria Brașov și-a propus să o implementeze în locul sistemelor de reducere a vitezei (bumpere).

„De la începutul mandatului meu, una dintre priorități a fost siguranța pietonilor și a celor care participă la traficul rutier. Așa cum am afirmat-o și în discuțiile pe care le-am avut de-a lungul timpului cu Poliția Națională – Biroul Rutier, consider că acele calmatoare de viteză reprezintă o măsură brutală și folosită în ultimă instanță, când nu mai putem recurge la niciun alt mijloc. Ca urmare, am hotărât să introducem de urgență montarea de semafoare și să iluminăm suplimentar trecerile de pietoni care nu beneficiază de acest sistem. Am acordat prioritate trecerilor de pietoni unde am avut incidente, drept pentru care pe Bulevardul Griviței, în dreptul farmaciei, trecerea de pietoni este deja funcțională și, de luni, vom avea funcțională trecerea de pietoni de pe Carpaților, unde de asemenea am avut incidente. În paralel se desfășoară și alte lucrări; următoarea este cea de la trecerea de pietoni de la Piața Sfatului“, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.

Publicitate

În acest moment se lucrează la instalarea sistemului de semaforizare a trecerilor de pietoni din Piața Sfatului (la BNR) și la trecerea de pietoni de pe strada 13 Decembrie, intersecție cu Pictor Luchian.

După punerea în funcțiune a acestor semafoare, vor începe lucrările la trecerile de pietoni de pe Calea București, intersecție cu strada Poienelor (la McDonalds); trecerea de pietoni de pe strada Saturn, intersecție cu Aleea Minerva (la blocul Potcoavă); trecerea de pietoni de pe strada Buzești, la intersecție cu Ecaterina Teodoroiu, și cea de pe strada 13 Decembrie, intersecție cu strada Ioan Popasu (la benzinăria Rompetrol).

Toate trecerile de pietoni sunt echipate cu buton de cerere traversare pentru pietoni, în așa fel încât traficul auto și cel pietonal să fie optimizate în zona respectivă și să țină cont de necesarul de traversare (spre deosebire de sistemele cu timpi ficși de semaforizare)

Publicitate

Locațiile au fost stabilite în Comisia de circulație, ținând cont de solicitările poliției rutiere (naționale), pe baza analizelor de risc de accidente și pe baza necesarului de fluidizare a traficului.

Iluminare suplimentară pentru 15 treceri de pietoni

De asemenea, se lucrează la instalarea iluminatului suplimentar pentru ultima dintre cele 15 treceri de pietoni stabilite în luna martie, respectiv de pe Calea București, la Spitalul Județean. Lucrările se vor finaliza până la sfârșitul acestei luni.

Publicitate

Au fost deja finalizate lucrările și este funcțional iluminatul suplimentar la următoarele treceri de pietoni: strada 13 Decembrie, la Liceul N. Titulescu; strada 13 Decembrie, înainte de sensul giratoriu de la Făget (direcția de mers dinspre oraș spre Tractorul, Carrefour Market); strada 13 Decembrie, după sensul giratoriu de la Făget (direcția de mers dinspre oraș spre Tractorul); strada H. Coandă, la intersecție cu 13 Decembrie; b-dul Griviței, la intersecția cu strada Vulcan; Bulevadul Eroilor, intersecție cu strada M. Sadoveanu; strada N. Titulescu, intersecție cu strada Castanilor (la Hiperdia); toate cele 4 treceri de pietoni de pe strada Crinului; Calea București, la Olmedo, strada 13 Decembrie – Școala Profesională Germană Kronstadt (completare); strada Poienelor (la benzinăria Lukoil).

Iluminarea separată a trecerilor de pietoni permite ca pietonii să fie foarte vizibili pentru conducătorii auto care se apropie, prin crearea unui contrast puternic între trecerea de pietoni și suprafața carosabilului, un „tunel” de lumină. Acesta este obținut prin utilizarea unei distribuții optice asimetrice, care oferă un nivel ridicat al iluminării verticale a pietonului, pentru ca acesta să fie văzut de conducătorul auto. De asemenea, trecerea de pietoni beneficiază de un nivel ridicat al iluminării orizontale, care o face vizibilă de la mare distanță. Lumina albă, alături de o distribuție luminoasă asimetrică precisă, furnizează o soluție foarte eficientă pentru iluminatul trecerilor de pietoni. În acest mod se obține un contrast pozitiv pe fiecare bandă de circulație, determinând observarea în timp util a pietonilor antrenați în traversarea străzii.

Totodată, stâlpii utilizați sunt vopsiți galben/negru, diferit de restul stâlpilor de iluminat din Brașov, pentru a semnaliza, pe timpul zilei, existența unei treceri de pietoni.

Publicitate

În acest moment, în municipiul Brașov sunt 21 de treceri de pietoni semaforizate cu buton, 10 treceri cu semaforizare corelată, de tip „undă verde“ (cum sunt cele două din dreptul Tribunalului, de pe Str 15 Noiembrie și Bd. Iuliu Maniu), și alte 24 de treceri de pietoni iluminate suplimentar.

YouTube video

Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>