Connect with us
Publicitate

Economic

FOTO / O casă din Viscri, satul în care ajunge an de an şi Regele Charles, va fi restaurată cu fonduri europene

Publicat

pe

Casa de la nr. 140 din satul Viscri, edificată în urmă cu aproape 150 de ani, va fi restaurată printr-o finanţare europeană, urmând să fie conservată.

Casa noastră Viscri’, proiectul depus în parteneriat între Fundaţia Mihai Eminescu Trust şi UAT Judeţul Braşov, semnat de preşedintele fundaţiei, doamna Carolina Fernolend, şi domnul Simion Creţu, director general al ADR Centru, are o valoare totală de peste 9 milioane lei şi propune restaurarea unui element de patrimoniu cultural autentic prin întregirea tipologiei arhitecturale.

Proiectul „Casa noastră Viscri – restaurare şi conversie funcţională gospodărie săsească în spaţiu comunitar public multifuncţional” este finanţat prin Prioritatea 7 – O Regiune cu turism sustenabil, Intervenţia 7.1.1 – Conservarea, protecţia şi punerea în valoare a patrimoniului cultural UNESCO şi de clasă A din cadrul Programului” Regiunea Centru” 2021-2027. Prin intermediul acestuia se va revitaliza şi se va transforma un element de patrimoniu cultural regional într-un spaţiu public multifuncţional de care vor beneficia comunitatea locală şi turiştii.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de 9.386.506,29 lei, din care suma de 8.612.365,06 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Publicitate

Termenul estimat de finalizare a lucrărilor este septembrie 2027.

„‘Casa noastră Viscri’, casa de la nr. 140 din satul în care locuitorii sunt vecini cu Regele Angliei, va deveni prin lucrările de restaurare şi activităţile prevăzute în proiect finanţate prin PR Centru 2021-2027 un spaţiu punte între vechea comunitate a satului, a cărei îmbătrânire este o realitate ce nu poate fi ocolită, şi familiile nou venite, de obicei tineri cu copii. După restaurare, casa nr. 140 din Viscri va deveni o gospodărie conservată ‘în situ’, deschisă publicului larg pentru o experienţă de vizitare autentică şi va reprezenta o sinteză a arhitecturii vernaculare din Transilvania, recunoscută şi prin statutul de sit UNESCO. Aici vor avea loc ateliere de gătit, olărit, pâslărit, dar şi cursuri de ghizi pe bicicletă”, menţionează ADR Centru.

Ansamblul gospodăriei va cuprinde casa de locuit, anexa şi şura, iar din elementele peisagere s-au păstrat şi vor fi puse în valoare „viţa de vie pe faţada dinspre curte a casei, fântâna de apă, un păr bătrân în curtea din faţă, fragmente de pavaj tradiţional din piatră de râu, curtea şi grădina”.

Satul Viscri, unul din obiectivele UNESCO de la nivel regional, îşi va completa astfel „atracţiile locale turistice ce redau emoţii autentice turiştilor, în urma implementării proiectului de restaurare şi conversie funcţională a unei gospodării săseşti tradiţionale edificată în urmă cu aproape 150 ani”.

Viscri îşi are originile în secolul al XII-lea şi a devenit faimos după ce regele Charles şi-a cumpărat o casă aici, în 2006.

„Datorită autenticităţii acestui sat, Viscri a devenit un loc atractiv de locuit în special pentru oamenii pasionaţi de patrimoniu. Restaurarea şi revitalizarea patrimoniului săsesc şi a comunităţii prin susţinerea şi dezvoltarea unui turism responsabil a contribuit la o creştere constantă a ‘industriei turistice’ din Viscri, ceea ce a atras în sat o categorie socială nouă – a întreprinzătorilor, în contrast cu comunitatea locală care în mare parte a rămas la ocupaţiile agricole, neştiind să se integreze în noua economie bazată pe turism. De aici a apărut şi necesitatea acestui proiect de a crea noi servicii turistice pentru a răspunde nevoilor celor care vizitează comunitatea Viscri, dar şi pentru a pune în valoare bogăţia culturală, care să genereze venituri sustenabile în comunitate”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

După cum relevă documentaţia depusă, în ultimii ani în satul Viscri s-au mutat 17 familii tinere, din Bucureşti, Cluj şi Germania, care locuiesc aici permanent şi care contribuie activ la dezvoltarea „noii comunităţi” şi la activităţile de revitalizare a patrimoniului.

„Turiştii spun că în Viscri totul te invită la visare, la introspecţie, la veşnicie, culori, forme, contururi, materiale, lumină, cald, calm. Gospodăria nr. 140 va fi utilizată ca şi loc de socializare pentru membrii din comunitatea locală, unde aceştia vor putea participa la activităţi culturale, vor putea organiza sau celebra diverse evenimente importante în comunitate”, mai arată ADR Centru.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes