Connect with us
Publicitate

Social

FOTO / Meniu complet, în valoare de 17 lei, la cantina școlară. Ce mănâncă elevii unor unități de învățământ din Brașov la masa de prânz

Publicat

pe

Drumul spre o viață sănătoasă începe încă de pe băncile școlii, iar pentru ca cei mici să se dezvolte armonios este nevoie și de o alimentație pe măsură. Puțini copii din România se bucură de o masă caldă, servită chiar în locul unde învață, așa că autoritățile din toată țara au început să amenajeze cantine școlare dedicate elevilor. La Brașov, edilii vor să preia exemple care funcționează de ani de zile în câteva licee din oraș și să creeze cantine noi în cât mai multe unități de învățământ.

Publicitate

În bucătăria cantinei de la Liceul Andrei Mureșanu, din Brașov, este forfotă mare. Cele trei bucătărese care lucrează aici pregătesc zilnic mâncarea care ajunge în farfuriile copiilor. Toate bucatele sunt gătite proaspăt, din ingrediente naturale, iar meniul este diferit în fiecare zi.

„Aici avem găluștile, aici avem supa cu legume, cu țelină, morcovi, ceapă, aici avem aripioarele. Am mai pregătit un somon la cuptor, cu verdeață, cu oregano și busuioc, cu un pilaf de orez, cu ciupercuțe și legume. Pentru desert pregătit la copii melci cu gem, care sunt făcuți la noi în bucătărie. De fapt, toată mâncarea e făcută la noi în bucătărie, zilnic, proaspătă”, a spus una dintre angajatele cantinei.

Mâncarea elevilor nu este aleasă întâmplător. Medicul școlar calculează valorile nutriționale ale preparatelor și pregătește săptămânal meniul pentru fiecare zi.

Publicitate

„În fiecare zi, asistenta medicală socotește și valorile nutriționale raportat la cantitatea de alimente, câte proteine, câte glucide, câte lipide și numărul de calorii”, a spus Ioana Oniga, medic școlar.

Masa de prânz a copiilor trebuie să aibă în jur de 1200 de calorii. Limita maximă zilnică admisă de nutriționiști, în cazul elevilor, este de 3500 de calorii. De aceea și ingredientele sunt alese cu grijă.

„Carne slabă, în general, cotlet de porc, carne de pui, de curcan, la care asociem cât de des putem legumele, sau cartofi, sau orez, în funcție de meniu, încercăm într-o săptămână să primească din toate grupele alimentare”, a mai completat medicul.

Copii de la clasa pregătitoare până la cei de a 12-a savurează zilnic o masă caldă la cantina liceului. Prețul unui meniu complet, care conține o ciorbă, un fel principal și desert este de 17 lei.

„Primim copii și din afara liceului pedagogic, care vin să servească masa la noi, de obicei sunt copii navetiști cărora le prinde bine o masă caldă. Mănâncă în serii, începem în jur de ora 11.00 – 12.00. Capacitatea e cam de 130 de copii, zilnic”, a declarat Cosmina Cristescu, directorul adjunct al Liceului Andrei Mureșanu, din Brașov.

Publicitate

Pornind de la astfel de exemple, autoritățile din Brașov își propun să extindă cantinele școlare în cât mai multe unități de învățământ din oraș.

„Un proiect vizează construirea sau amenajarea de cantine la fiecare unitate școlară. Cel de-al doilea proiect vizează o masă caldă pentru toți elevii din Brașov. În primă etapă vrem să producem noi mâncarea, iar aceasta să fie livrată elevilor, în școli. Trebuie să rezolvăm și partea de spațiu unde elevii să și mănânce”, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov.

La nivel național, statisticile arată îngrijorător. Doar 10% dintre unitățile de învățământ din România au cantine. Nici proiectul „masa caldă în școli” nu a fost de mare succes. În doar 32 de județe a fost implementat acest program pilot, dar în multe cazuri acesta a fost abandonat din cauza lipsei de implicare a autorităților.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes