Connect with us
Publicitate

Cultural

FOTO / Junii braşoveni au ieşit din nou călare, după doi ani, pentru a anunţa Învierea Domnului

Publicat

pe

Tradiţia Coborârii Junilor în cetate, unul dintre evenimentele cele mai cunoscute ale Braşovului, s-a reluat, astăzi, după doi ani de întrerupere din cauza restricţiilor legate de pandemie.

Ca de obicei, Parada Junilor şi evenimentele din timpul Săptămânii Luminate sunt organizate de municipalitate în parteneriat cu Asociaţia „Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi”, care reprezintă toate cele şapte cete de juni, iar Consiliul Local a aprobat un buget de 225.000 lei pentru paradă şi aceste evenimente.

Anul acesta, 215 călăreţi au defilat pe traseul deja consacrat: Piaţa Unirii – str. Mureşenilor – Prefectură – str. Republicii – Piaţa Sfatului – Poarta Şchei – Piaţa Unirii – Pietrele lui Solomon. Plecarea junilor din Piaţa Unirii a avut loc la ora 11,00, iar sosirea la Pietrele lui Solomon, unde junii au descălecat şi s-au dus la locurile rânduite pentru fiecare ceată, pentru a petrece alături de prieteni şi de toţi cei care doresc.

Junii Tineri, urmați de Junii Bătrâni, Junii Curcani, Junii Dorobanți, Junii Brașovecheni, Junii Roșiori și Junii Albiori și-au urmat ordinea în „ziua de călări“, salutând mulțimea cu tradiționalul „Hristos a înviat!“ și primind răspunsul așteptat.

Publicitate

Tot în mod tradițional, cele șapte cete de juni s-au retras deja „Între Chetri“, la Pietrele lui Solomon, unde au loc serbări, jocuri și întreceri de aruncare a buzduganelor, la care sunt invitați toți doritorii.

„Mă bucur că după după doi ani de întrerupere, din cauza restricțiilor legate de pandemie, anul acesta Brașovul reia tradiția Coborârii Junilor în cetate, unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Brașovului, unic țară și care ne face mândri că suntem brașoveni. Primăria a fost întotdeauna partener al Uniunii Junilor în organizarea acestui eveniment și este normal să fie așa. Este o vreme minunată, sper să se păstreze așa întreaga zi, avem peste 200 de călăreți în paradă, am pregătit zona de la Pietrele lui Solomon și celelalte locuri de picnic, avem târg de meșteșugari și produse tradiționale în Piața Sfatului și Piața Sf Ioan, sunt convins că va fi o duminică frumoasă pentru toată lumea și mă bucur că văd din nou atâția oameni care se bucură de această sărbătoare minunată“, a declarat viceprimarul Sebastian Rusu.

„După doi ani de întrerupere, Junii Brașovului au coborât din nou în cetate, petntu cea mai frumoasă tradiție a Brașovului, care aduce laolaltă nu doar orașul, ci și mulți turiști care vin să vadă această tradiție. Mă bucur că acest lucru este posibil din nou și sunt sigură că ne vom bucura împreună, cu toții, de această sărbătoare“, a spus la rândul său viceprimarul Flavia Boghiu.

Primăria a pregătit locul de picnic de la Pietrele lui Solomon, care a fost curăţat şi ecologizat şi care este punctul final al evenimentelor de astăzi. Au fost făcute reparaţiile necesare la mese, bănci şi vetrele de grătar.

Tradiţia cu Parada Junilor „este unul dintre simbolurile cele mai cunoscute ale Braşovului, care dă identitate Braşovului şi care este unic în ţară, nu numai pentru simbolistica sa, ci şi pentru amploarea pe care o are”, se mai arată în comunicatul Primăriei Braşov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes