Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO / Fosta Bancă Săsească de pe strada Republicii este aproape gata. Lucrările sunt pe ultima sută de metri, iar clădirea va fi predată în luna iulie

Publicat

pe

Una dintre cele mai frumoase clădiri din Brașov va fi readusă la viață după mulți ani în care a fost în șantier. Lucrările la Banca Săsească de pe strada Republicii, colț cu Michael Weiss sunt aproape de finalizare, iar constructorul spune că luna viitoare va preda clădirea către municipalitate.

Publicitate

Imobilul istoric, construit în anul 1906, este una dintre puținele construcții „Jugendstil“ din Brașov, după planurile arhitectului Albert Schuller, care a proiectat și Hotelul „Coroana“. Clădirea nou renovată va păstra imaginea orașului de la sfârșitul de secolului al XIX-lea până la începutul de secol XX.

Lucrările de reabilitare au început în ianuarie 2019 și ar fi trebuit finalizate în ianuarie 2021. Din cauza complexității lucrărilor, dar și a modificărilor proiectului pe care municipalitatea a trebuit să le facă pe parcursul derulării acestora (de exemplu toate ferestrele au acum două rânduri de geamuri), dar și a unor blocaje în realizarea lucrărilor (unul dintre vecini a blocat, timp de luni de zile, accesul echipelor de muncitori în curtea interioară), termenul a fost prelungit. Pentru acest proiect, municipalitatea a locat 17.074.885,08 lei.

„Am verificat stadiul lucrărilor la șantierul fostei bănci săsești, monument de importanță națională aflat la intersecția străzilor Republicii și Michael Weiss. Un monument pe care municipalitatea îl are în administrare începând din 2011 și la care lucrările de reabilitare au început în 2019. A fost un proces complex de restaurare și de renovare a acestei clădiri, care se află acum aproape de final, stadiul lucrărilor fiind la aproximativ 98 – 99%. Am primit garanții din partea constructorului că în luna iulie se va închide șantierul și vom primi clădirea, astfel încât să putem să redăm comunității acest monument important pentru cultura și pentru identitatea Brașovului“, a declarat primarul Brașovului, Allen Coliban.

Publicitate

Lucrări executate până în data de 22.06.2022:

  • finisajele interioare la mansardă, etajele 1 și 2 sunt executate în proporție de 98%;
  • finisajele interioare la parter sunt executate în proporție de 90 %. Mai sunt de montat tâmplăriile exterioare la ferestrele dinspre str. Republicii, montare care a început astăzi și se va finaliza în următoarele 10 zile;
  • placarea cu piatra naturală (marmură), a casei scării principale este în curs de executare, se va finaliza până la sfârșitul acestei săptămâni;
  • fațadele exterioare de pe str. Michael Weiss și Republicii sunt executate în proporție de 95%; se efectuează remedieri, după care urmează demontarea schelei.

Lucrări ce urmează a fi executate:

  • se va monta mâna curentă la terasă, ce presupune montarea baluștrilor și turnarea efectivă a suportului pentru mână.
  • au început lucrările de șlefuire și recondiționare a marmurei din zona sălii principale de la parter;
  • se va recondiționa marmura existentă la intrarea principală de pe fațada de pe str. Republicii (conform raportului emis de către expertul în piatră naturală);
  • translatarea structurii metalice pentru poziționarea unităților exterioare de climatizare;
  • restul de executat a tencuielii la fațada secundară (în curtea vecinului).

„Lucrările pe care le-am executat au fost cele de structură la început, apoi au urmat evacuări și finisaje. Acum suntem undeva la 98% din totalul lucrărilor. Au mai rămas de făcut mici corecții la fațadă, de dat schela jos și, la interior, de verificat HVAC-urile (instalația de aer condiționat, n.n.) pentru a fi pornită climatizarea. În luna viitoare, în luna iulie, va fi totul gata, se va putea preda”, a declarat Ion Perțea, inginer constructor, șef de șantier.

Inițial, în această clădire a funcționat Banca Națională Săsească, iar din 1929 Casa Generală de Economii. În 1948, imobilul a fost naționalizat și preluat de Societatea Națională de Electricitate, doi ani mai târziu a trecut în administrarea Ministerului de Finanțe, iar după 1990 a devenit sucursală a Bancorex, instituție financiară care a dispărut la sfârșitul anilor 90. Ulterior, în 2011, imobilul a fost preluat în proprietate și administrare de către municipalitate.

Accesul în clădire se face pe ambele laturi, atât din strada Republicii, cât și din strada M. Weiss. Regimul de înălțime al clădirii este: subsol, parter, două etaje și pod foarte înalt. Clădirea a fost concepută inițial pentru programul de bancă, cu spații pentru public la parter, iar la etajele 1 și 2 spații de locuit.

Publicitate

 

sursa foto: Primăria Brașov

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes