Connect with us
Publicitate

Social

Fenomen inedit: Carpații Meridionali, vizibili de la 130 km distanță, tocmai din Turda

Publicitate

Publicat

pe

Zilele trecute s-a produs un fenomen rar întâlnit. Din municipiul Turda, județul Cluj, au fost vizibili Carpații Meridionali, în ciuda faptului că aceștia se află la 130 kilometri distanță de oraș, anunță TurdaInfo.ro.

Publicitate

Cerul senin cu vizibilitate maximă a permis vizualizarea lanțului muntos aflat la o distanță apreciabilă. Mai multe persoane din Turda au sesizat acest fenomen pe rețelele de socializare.

Carpații Meridionali au fost vizibili din zona Băilor Sărate sau Cheile Turzii dar și din județul Alba de la Rimetea.

Numiți și Alpii Transilvaniei alături de Carpații Orientali și Carpații Occidentali reprezintă cele trei mari grupe muntoase ale României. Denumirea lor este dată referitor la poziția lor geografică (la sud, deci meridionali ca poziție) față de Depresiunea Colinară a Transilvaniei, care reprezintă simultan și limita lor nordică.

Publicitate

Carpații Meridionali reprezintă cea mai masivă, tipică și spectaculoasă regiune montană a țării, având unele similitudini cu Alpii. Parte distinctă a Carpaților Meridionali, Munții Făgăraș, cei mai spectaculoși, înalți și sălbatici munți ai României, l-au inspirat pe geograful francez Emmanuel de Martonne să-i denumească și Alpii Transilvaniei, conform lucrării sale Recherches sur l’Evolution morphologique des Alpes de Transylvanie (Karpates meridionales), publicată la Paris, Editura Delagrave, 1906.

Limita lor vestică, spre Carpații Occidentali, este culoarul depresionar Cerna-Timiș-Bistra-Hațeg-Ștei-Orăștie, iar limita lor estică (spre Carpații Curburii) o reprezintă Valea Prahovei și Valea Timișului din județul Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes