Connect with us
Publicitate

Social

FOTO / De la Brașov la Sighișoara în 45 minute. Se lucrează la calea ferată care va permite trenurilor să circule cu 160km/h, lucrări a căror valoare depășește 1 miliard de euro

Publicat

pe

Publicitate

Cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF) și finanțare din bugetul de stat, se modernizează calea ferată dintre Brașov-Sighișoara pe tronsoane marginale în lungime de 129km, astfel încât circulația trenurilor să atingă o viteză maximă de 160km/h. Practic după finalizarea lucrărilor vom ajunge de la Brașov la Sighișoara în 45 minute, față de trei ore, în prezent. Valoarea lucrărilor depășește 1,2 miliarde de euro, doar cei 28km dintre Apața și Cața au un cost de peste 615 milioane de euro.

Linia face parte din Coridorul Feroviar Rin-Dunăre. Acest segment de cale ferată este împărțit în trei loturi, tronsoane marginale care sunt și cele mai mari, respectiv Brașov-Apața și Cața-Sighișoara, precum și un sector de 28km dintre Apața și Cața. În momentul de față se lucrează pe toate cele trei loturi cele dintre Brașov și Sighișoara, inclusiv la desființarea liniei dintre Apața și Cața, lucrări al căror cost se ridică la 238 milioane lei.

Coridorul Rin-Dunăre (ramura nordică) străbate România de la vest spre est, între Curtici şi Constanţa, pe traseul Curtici – Arad – Simeria – Coşlariu – Sighişoara – Braşov – Bucureşti – Constanţa, în lungime de circa 850 de kilometri, din care 565,8 km de cale ferată sunt modernizaţi la standarde europene.

Un pasionat de sectorul feroviar a postat pe pagina de socializare a Coridorului IV feroviar fotografii ale lucrărilor începute pe sectoarele 1, 2 și 3 din Brașov–Sighișoara. Fotografiile au fost realizate in data de 3 iulie de la bordul trenului IR 1745.

Publicitate

De precizat că unele autorizații necesare lucrărilor au fost eliberate de către Ministerul Transporturilor la finele anului trecut. Astfel, cea pentru „Etapa III: Desființare lucrări de artă” din cadrul obiectivului de investiție „Reabilitarea liniei de cale ferată Brașov-Simeria, parte componentă a coridorului IV pan-european, pentru circulația trenurilor cu viteză maximă de 160 km/h, secțiunea Brașov-Sighișoara, subsecțiunile 1. Brașov-Apața, 2. Apața-Cața și 3. Cața-Sighișoara” a fost eliberată la data de 17 decembrie 2020.

Mai multe fotografii sunt disponibile aici.

Stadiul lucrărilor, potrivit Asociației Pro Infrastructura:

– 2,2% loturile 1 (Brașov-Apața) și 3 (Cața-Sighișoara) Aktor , Arcada , Alstom , EC98

– 1,1% lotul 2 ( Apața – Cața ) Aktor , Arcada , Alstom

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes