Connect with us
Publicitate

Fapt divers

FOTO / Cursuri de inițiere în lumea digitală pentru comunitățile sărace din Brașov. Femeile din cartierul Gârcini învață tainele internetului

Publicat

pe

Pentru sutele de familii care trăiesc în cartierul Gârcini, din Săcele, educația este un lux, iar tehnologia pare un lucru desprins din filmele science fiction. Sunt foarte mulți localnici care nu știu să folosească un smart phone, o tabletă sau un laptop, dar și navigarea pe internet este un mister.

Asociația pentru Parteneriat Comunitar Brașov, împreună cu Asociația Femeile se Implică au creat un program special de inițiere în lumea digitală pentru femeile care locuiesc în Gârcini.

În curtea Școlii Gimnaziale 5 din Săcele au fost montate mai multe containere modulare care au devenit săli de curs. Aici a fost adus mobilier nou, iar Fundația Orange a pus la dispoziție tablete și laptopuri pe care cursantele vor putea lucra. Un modul durează 20 de ore, dar femeile care vor să învețe mai mult pot să prelungească durata lecțiilor.

”Vrem să ajutăm comunitatea locală si intre în era digitală. La centru vor primi și informare și consiliere, un prim pas a fost, de exemplu, să oferim programul ambulatoriului spitalului din Săcele. Dar dorim să oferim și alte informații de bază, la cerere bineînțeles, de tipul cum te înscrii la medicul de familie, cum accesezi o informație sau faci o cerere pe 544, legea informației de interes public, cum cauți un loc de muncă pe internet”, a declarat Andreea Socaciu, președintele Asociației pentru Parteneriat Comunitar Brașov.

Publicitate

Printre primele cursante dornice să învețe se află și Dorina Simoiu, o bunicuță de 60 de ani care până acum nu a pus niciodată mâna pe o tabletă. Toată viața a lucrat la o fabrică din Săcele, iar cu banii câștigați și-a crescut cei patru copii care i-au și dăruit, în timp, 12 nepoți. Este dornică să afle cât mai multe lucruri, așa că în zilele când trebuie să meargă la cursuri pune pe pauză treburile gospodărești, timp de câteva ore.

„A fost pentru prima dată când am deschis o tabletă, nu am avut așa ceva și nici calculator. Am telefon mobil, dar nu știu să îl folosesc cum trebuie. De când am început cursurile, doamnele m-au învățat cum să deschid o tabletă, cum să îi dau drumul, cum să fac poze pe tabletă, cum să intru pe un site. Pe mine mă interesează la casa de pensii, că acum se fac cererile numai online, ne-au arătat cum să ne programăm la medic, deci astea nu le știam”, povestește Dorina Simoiu, una dintre cursante.

Cursurile se vor întinde pe durata unui an, iar obiectivul organizatorilor este de a iniția în lumea digitală 200 de femei. Înscrieri se pot face în continuare la centrul digital pentru femei din Gârcini sau la adresa de email [email protected]. Dacă proiectul va avea succes, atunci ar putea fi extins și în celelalte comunități de romi din județul Brașov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes