Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO / Cum va arăta piaţa Dacia, din Braşov, după modernizare

Publicat

pe

Publicitate

În anul 2022 am privit în urmă, la ce reprezentau piețele Brașovului la acel moment. Din păcate, ultimii 20 ani parcă nu trecuseră peste ele; totul era la fel, nicio investiție majoră, nicio abordare asincronă. O primă concluzie s-a impus atunci rapid: decalajul mare trebuie recuperat (atât ca dotări materiale cât și în privința eticii administrării).

„La momentul 2022 municipalitatea și-a asumat faptul că pentru noi toți, cumpărători, producători, comercianți, a ajunge în anii 2020 însemnă a avea și niște piețe în consecință. Am decis modernizarea piețelor. Proiectele sunt de mare anvergură și necesită timp; în 2022 am demarat expertizele și studiile necesare, iar în 2023 am executat studiile de fezabilitate pentru NOILE PIEȚE. Subliniem, noile PIEȚE… Iar pentru cei care nu știu încă, am lucrat în paralel 3 studii de fezabilitate, astfel încât acum sunt gata documentațiile pentru modernizarea PIEȚELOR DACIA, ASTRA și STAR. Piețe agroalimentare ale Brașovului…

Din păcate, persoane prost informate ori rău intenționate au lansat recent o informație cu totul falsă: aceea că actuala administrație vrea să desființeze piețele și să facă mall-uri în loc. Spunem deci față de această minciună un NU hotărât; muncim să facem piețe pentru deceniul în care trăim! În baza unor legi ale firii, neadevărurile pot caracteriza doar pe cei care le promovează.”, au transmis reprezentanţii Serviciului Public de Administrare Pieţe Braşov

Pentru a asigura o bună informare a dumneavoastră, a brașovenilor, vă vom prezenta în cele ce urmează o serie de caracteristici ale NOII PIEȚE DACIA – cifre și imagini.

Publicitate
  • Vorbim despre un proiect întins pe o suprafață de 2466 mp, cu o suprafață construită desfășurată totală de 7109 mp – o suprafață generoasă care va găzdui una din cele mai bune oferte ale unei piețe agroalimentare.
  • Nu va fi nicidecum diminuată capacitatea comercială a obiectivului, întrucât acesta va dispune de peste 300 tarabe (sectoare de legume fructe, lactate și brânzeturi, carne și produse din carne) cu o lungime de cel puțin 1,5 metri; la acestea se adaugă peste 1000 mp de spații comerciale.
  • Va exista o continuitate a celei mai mari părți a actului comercial din prezent, în sensul că acei producători și comercianți de calitate, care merită prețuirea noastră, pe care îi întâlnim azi la tarabe îi vom întâlni și în noul obiectiv; vom integra deci noul și funcționalul în buna tradiție comercială a pieței Dacia.
  • În noul obiectiv vor exista dotări de care piața Dacia în special și piețele brașovene în general au fost cu totul străine până acum:
  • – Noua piață va avea spații de depozitare „fresh” (temperatură controlată, pentru păstrarea fructelor) de 586 mp și spații de depozitare frigorifice de 86 mp
  • Va exista un subsol destinat activităților conexe celor comerciale (aprovizionare și depozitare), fiind prevăzute inclusiv vestiare și spații de cazare pentru producători; fluxurile de marfă și de persoane vor fi separate, nu vom mai aproviziona pe căile pietonale ci transportul mărfurilor la locurile de vânzare se va face cu lifturi dedicate.
  • Pentru confortul cumpărătorilor și al utilizatorilor în toată piața există temperatură controlată iar publicul va avea la dispoziție lifturi dedicate dar și scări rulante.
  • Vor exista parcări dedicate pentru cumpărători care, în funcție de soluția tehnologică adoptată, pot ajunge la aprox. 150 locuri
  • Va exista o zonă specială destinată activităților de comerț temporar, evenimentelor, dar și socializării.
  • Pe terasa obiectivului vom putea, în sezonul cald, să servim o gustare, o cafea, sau chiar să preparăm alimentele cumpărate din piață; terasa obiectivului, de cateva sute de metri pătrați, va îmbina utilul cu plăcutul și va oferi brașovenilor poate cel mai plăcut loc de socializare din zonă.

Iată deci că din punct de vedere material muncim ca să ne înnoim – să ne aliniem prezentului mai exact spus, deoarece proiecte cu caracteristici asemănătoare au început deja să fie implementate în țară; deci administrațiile locale responsabile au înțeles că piețele agroalimentare sunt o componentă importantă a patrimoniului lor.

Muncim în paralel – și am făcut-o încă din 2022 – să ne înnoim și din alt punct de vedere, acela al eticii muncii. Un episod al combaterii falșilor producători agricoli în avem descris aici: https://bit.ly/3Jv10bG. Trebuie să subliniem că acest episod nu a fost singular, înscriindu-ne într-o serie de astfel de acțiuni. Municipalitatea brașoveană a fost însă singura din țară care a abordat acest fenomen într-o atare manieră, cu toate că fenomenul era pe cât de extins, pe atât de cunoscut. Astfel de acțiuni vor continua.

Un alt aspect al înnoirii, desfășurat în ultima perioadă, îl constituie trecerea în „istorie” a practicilor unor angajați de care cei ce comercializează în piețe erau peste măsură de sătui. Despre aceste practici în piețe se vorbește pe față tot mai mult și tot mai cu glas (despre plase, portbagaje și plicuri, despre averi și lăcomie – comercianții și foști angajați cunosc mai bine subiectul), semn că însănătoșirea unui sistem se produce progresiv, pe măsura depărtării de episodul acut.

„De ce s-ar spune deci că se desființează piața și se face mall? Fără niciun motiv ce are legătură cu adevărul….

Spre rușinea celor care dezinformează și spre lămurirea noastră e util spunem ceva: nu va fi mall; va fi PIAȚĂ cu dotări de mall; va fi o piață etalon pentru Brașov; cu confort, dotări, abordare modernă, centrată pe performanță și progres.”, au mai transmis reprezentanţii Serviciului Public de Administrare Pieţe Braşov.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes