Connect with us
Publicitate

Fapt divers

FOTO / Cristian Tupiță, militarul braşovean cu 6 misiuni în teatrele de operații. A fost de 5 ori în Afganistan

Redactia Brasov

Publicat

pe

Cercetaș în cadrul Companiei 206 Cercetare, caporalul clasa I Cristian Tupiță, este unul dintre militarii care și-au ales din pasiune specialitatea militară și tot din pasiune a ajuns să atingă un nivel de performanță foarte bun pe orice funcție pe care a îndeplinit-o sau în orice misiune, de-a lungul carierei sale militare. Ne-a povestit în continuare cum și-a ales cariera militară, ce înseamnă să fii cercetaș și ce experiență are în teatrele de operații:

Publicitate

„Mi-am ales cariera militară în primul rând pentru că am avut mulți prieteni care erau cadre militare, eu eram copil mic și ei au reușit să mă influențeze să urmez acest drum. În al doilea rând m-au atras dintotdeauna poveștile bunicului meu din război, discutând cu el, devenind din ce în ce mai interesat să aflu cât mai multe despre militari și despre ceea ce fac ei. Așa mi-am dorit să ajung cercetaș. Am avut și norocul acesta, aș putea spune. Nu mulți reușesc, cei mai mulți veneau de plăcere, așa cum am venit și eu. Era o competiție foarte strânsă pentru această specialitate, dar prin muncă și efort am reușit.

Ca militar în termen am fost recrutat în anul 1994, iar ca militar angajat începând cu anul 1995. Din anul 1997 am făcut parte din Brigada 2 Vânători de Munte. Cercetaș la vânători de munte este frumos dar este și greu. Satisfacțiile sunt nenumărate, datorită terenului în primul rând. Te ajută să te pregătești la maximum, să dai tot ce poți, atât din punct de vedere fizic cât și psihic. Pot spune că muntele îți întărește caracterul.

Publicitate

Un cercetaș trebuie să fie în primul rând puternic din punct de vedere psihic. Pregătirea fizică se formează în timp, dar dacă nu ești pregătit psihic, nu poți să reușești. În momentul în care ajungi să zici “GATA”, atunci trebuie să îți spui că se mai poate, mergem înainte. Dacă ai un colectiv care nu cedează te face și pe tine să nu cedezi. Nu poți să renunți.

Am participat la șase misiuni în teatrele de operații, respectiv o misiune în teatrul de operații din Angola (1996) și cinci misiuni în teatrul de operații din Afganistan. (2005, 2008, 2010, 2012, 2018).

Publicitate

Din păcate, în anul 2010, ne-am întors din teatrul de operații din Afganistan fără doi camarazi, slt. (p.m.) Dan Ciobotaru și slt. (p.m.) Paul Caracudă. A fost greu, eram în același pluton. Pe Paul îl cunoșteam de când am venit la vânători de munte. Dar aceasta este viața până la urmă. Știam foarte bine când plecăm ce se poate întâmpla. Doar că întotdeauna speri că nu ți se va întâmpla ție sau celor cu care ești sau nu se va întâmpla deloc. În ciuda tuturor eforturilor și oricât de des ne adaptam procedurile, incidente au fost.

Cea mai frumoasă misiune la care am putut să particip, din punct de vedere profesional, a fost misiunea ISAF (The International Security Assistance Force) din Afganistan, din anul 2012, pentru că am putut să facem ceea ce făceam și în țară, pe linie de specialitate. Atunci ni s-a oferit posibilitatea să executăm misiunile exact cum am fost pregătiți în țară. Scopul nostru era să asigurăm libertatea de mișcare pe Autostrada A1. Astfel aveam posturi de observare și verificam anumite căi de apropiere către autostradă, pe lângă alte sarcini primite. În celelalte misiuni a trebuit să ne adaptăm specificului misiunii, dar noi, ca vânători de munte, ne putem adapta foarte ușor.

Cum am valorificat experiența misiunilor din teatrele de operații în cadrul Companiei 206 Cercetare?… Am încercat să îmi fac colegii să înțeleagă că cea mai importantă este coeziunea și să înveți, tot timpul să repeți și să încerci să te perfecționezi.”

Publicitate

La cei 47 de ani, caporalul clasa I Cristian Tupiță, participă în continuare și la competițiile aplicativ-militare și nu renunță niciodată să lupte, indiferent dacă este accidentat, echipa fiind întotdeauna pe primul loc:

„Pe lângă misiunile și exercițiile naționale și multinaționale, multe lucruri le-am învățat și în cadrul competițiilor aplicativ-militare. Ultima competiție la care am participat a fost “Roza Cercetașilor”. De fiecare dată, cea mai grea și mai tensionată probă este patrula. Tot timpul știi că ești în competiție, nu trebuie să te culci pe o ureche”, chiar dacă ai un avans la timp, pentru că se poate întâmpla orice. Accidentele pot să apară tot timpul, indiferent dacă sunt pe zăpadă, pe schiuri sau pe timp de vară. Așa s-a întâmplat și în cazul meu, când m-am accidentat. Principalul lucru care contează este să nu renunți.

De ce nu am renunțat? … pentru că aceasta este mentalitatea de cercetaș sau de vânător de munte. În cadrul companiei facem tot ce putem astfel încât să nu existe în vocabularul nostru verbul a renunța. Trebuie să fii puternic, atât fizic cât și psihic. Când m-am accidentat m-am gândit că suntem o echipă și trebuie să ducem misiunea până la capăt, indiferent de ceea ce se întâmplă. Același lucru se întâmplă și pe un câmp de luptă. Nu poți să spui “stop joc”, sunt rănit, am un genunchi pe care nu pot să îl îndoi cum trebuie. Inamicul nu ține cont de aceste lucruri.

Publicitate

La finalul patrulei am avut un sentiment de bucurie că am ajuns la linia de sosire, în speranța că am scos un timp bun și că s-a văzut coeziunea în echipă. În momentul în care m-am accidentat, colegii mi-au luat din materiale și astfel s-a întărit spiritul de echipă.

Așa este la fiecare competiție, oricare dintre noi poate să aibă o zi bună sau poate să aibă o zi mai puțin bună. Niciodată nu o să dăm vina pe un coleg din cadrul echipei că am pierdut timp din cauza lui. Încercăm să ne ajutăm, până la urmă suntem toți o echipă și muncim pentru ea.”

Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Fapt divers

Dracula vaccinează la Castelul Bran. În fiecare weekend aici se face maraton de vaccinare

Redactia Brasov

Publicat

pe

Începând de vineri, 7 mai 2021, Castelul Bran va găzdui maratoane de vaccinare cu doze Pfizer BioNTech, timp de o lună, în perioada weekendurilor, în clădirile Vămii Medievale din incinta Domeniului Bran.

Publicitate

Spațiul destinat vaccinării beneficiază de flux unidirecțional și este structurat astfel: camera de așteptare, cameră recepție / înregistrare, cameră vaccinare, camera observație post vaccinare, cameră personal medical. Acesta va fi dezinfectat periodic cu lămpi UV și nebulizator.

Vaccinarea se va face cu echipa medicală mobilă, fără programare, iar orarul de funcționare al centrului este după cum urmează: vineri, între orele 14:00 – 20:00, sâmbătă, de la 10:00 la 20:00 și duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Este asigurată, de asemenea, parcare gratuită pentru beneficiari, în imediata vecinătate a imobilului.

Publicitate

Inițiativa a apărut ca urmare a intenției guvernului de a deschide centre de vaccinare în unități private și, totodată, în întâmpinarea perioadei în care deplasările între regiuni vor deveni mai frecvente, fapt ce va genera o creștere a numărului de vizitatori la Castelul Bran și la pensiunile din localitate. Acțiunea se adresează atât membrilor comunității și echipei Castelului Bran, însă mai ales turiștilor români care vizitează monumentul istoric sau sunt cazați în zonă. În cazul înregistrării unor cifre semnificative, perioada de desfășurare a maratoanelor se va prelungi până la 3 luni.

Demersul este organizat în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Brașov, Centrul Rezidențial Pentru Vârstnici Maria și Prefectura Județului Brașov.

Publicitate

Toți beneficiarii vor primi “diplomă de vaccinat la Castelul Bran” și, în cazul în care vor opta și pentru vizita la Castel, vor avea acces gratuit la Expoziția cu Instrumente Medievale de Tortură.

Accesul în centrul de vaccinare nu este condiționat de vizitarea Castelului Bran.

Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

O fetiţă de doar 10 luni, care mai avea de trăit doar câteva zile, a fost salvată de la moarte de o echipă de medici de la Spitalul „Sf. Constantin”

Redactia Brasov

Publicat

pe

Operație chirurgicală spectaculoasă la Braşov, după ce viața și inima unei fetițe de doar 10 luni au fost salvate de echipa medicului Victor Costache de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov. A fost și prima misiune umanitară internațională de chirurgie cardiovasculară pediatrică de la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, fiind demarată la inițiativa doctorului Victor Costache.

Publicitate

„Ne bucurăm de această premieră națională și de faptul că putem beneficia de sprijinul celor mai buni profesioniști din Germania. Este o săptămână în cadrul căreia facem intervenții chirurgicale la 15 micuți pacienți, le dăm o șansă la viață. Copiii provin din medii defavorizate, iar astăzi am intervenit la un copil de doar 10 luni care, foarte probabil, nu ar fi mai supraviețuit mai mult de 7-10 zile. Pe de altă parte, este esențial să continuăm dezvoltarea acestei zone a chirurgiei în România, deoarece la acest moment este un segment foarte vulnerabil. Totul a decurs normal. Copiii pe care-i operăm au o șansă unică la o viață normală”, a declarat conf. univ. dr. Victor Costache.

Totul a avut loc la Spitalul „Sf. Constantin” din Brașov, unde activează chirurgul Victor Costache, iar astfel de operații sunt complet gratuite, sprijinite de două fundații private, una din România iar alta din Germania.

Publicitate

Ana Maria Ștefan, mama bebelușului, a venit special la Brașov tocmai din județul Timiș, iar în acest loc profesioniștii, care sunt aproape de medicul Victor Costache, reușesc să facă adevărate miracole, salvând vieți acolo unde nu par a mai fi șanse. Femeia provine dintr-o familie modestă, însă are o mare credință în Dumnezeu.

„Iisus a făcut sacrificiul suprem pe cruce, pentru noi, iar acum, tocmai în «Săpatămâna Luminată», copila mea are parte de o minune divină. Eu mai am un băiețel de 7 ani, dar fără echipa doctorului Victor Costache, al meu copil nu ar mai fi trăit. Am emoții uriașe și nu doresc nimănui să treacă prin ceea ce trec eu acum. Speranța și credința îmi dau putere”, a declarat mama fetiței.

Publicitate

În acest sens, echipa medicală de la Spitalul „Sf. Constantin” a povestit detaliat despre ce operație și intervenție chirurgicală a putut să beneficieze fetița de doar 10 luni.

„Este vorba despre o fetiță de 10 luni, 6 kilograme, cu defect septal ventricular tip membranos mare, o comunicare anormală la nivelul cavităților mari ale inimii; cel mai mic copilaș operat în cadrul acestei misiuni umanitare și cu starea cea mai gravă, care necesită corecția chirurgicală a malformației cardiace în regim de urgență. Amânarea intervenției ar fi făcut inoperabilă patologia cardiacă a micuței paciente.

Din cauza acestui defect mare, s-a format un șunt semnificativ de la nivelul cavității stângi cu presiune mare la nivelul celor drepte cu presiune mică, ducând la supraîncărcarea importantă de volum și presiune a cavităților drepte ale inimii și circulației pulmonare și insuficiența cardiacă; fetița prezintă dificultăți de respirație la eforturi foarte mici, retard în dezvoltare. Pacienta a urmat un tratament special cu vasodilatatoare pulmonare în zilele anterioare intervenției, pentru a se putea realiza corecția chirurgicală. Operația a fost un succes, defectul a fost reparat cu un petec special de pericard modificat genetic, fără complicații intraprocedurale, starea micuței paciente fiind în prezent foarte bună, au spus medicii de la Spitalul „Sf. Constantin din Brașov”, potrivit BZI.

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult

Fapt divers

15 copii cu boli cardiovasculare grave sunt operaţi la Spitalul „Sf. Constantin” de o echipă de medici din Germania

Redactia Brasov

Publicat

pe

La inițiativa lui Victor Costache, șeful secției de chirurgie cardiovasculară a Spitalului „Sf. Constantin” Brașov, marţi, 4 mai 2021 a început prima misiune umanitară de chirurgie cardiovasculară pediatrică organizată cu sprijinul „Fundaţiei Inimii” din Germania și a „Fundaţiei Polisano” găzduită de Spitalul „Sf. Constantin”. Este cea mai importantă misiune umanitară de acest tip, organizată în România cu un număr de 20 de medici și asistente medicale de renume din München, Stuttgart și Hanovra – Germania.

Publicitate

Pe parcursul acestei săptămâni vor fi operați 15 copii cu boli cardiovasculare și luați în evidentă încă aproximativ 40

Scopul principal al acestui proiect, pe lângă reușita actului medical, este ca echipa medicală de la Spitalul „Sf. Constantin Brașov” să beneficieze de expertiză colegilor din Germania. Pe de altă parte, pentru întărirea proiectului cardiovascular pediatric din Braşov vor fi organizate sesiuni de formare profesională în următoarele domenii: anestezie, cardiologie, nursing, terapie intensivă, circulație extracorporeala, imagistica în chirurgia cardiovasculară pediatrică. Această misiune umanitară coincide cu aniversarea unui an de chirurgie cardiovasculară la Spitalul „Sf. Constantin” din Braşov. De reamintit că, în România decedează anual aproximativ 1000 de copii cu boli cardiovasculare în lipsa operațiilor, iar expertiza care s-a dezvoltat în spitalul nostru, mai există în țara doar în centrele din Târgu-Mureș, Cluj și București.

Publicitate

În acest context, de precizat că în anul 2019, la Sibiu de data aceasta, 11 copii diagnosticaţi cu malformaţii cardiace grave au fost trataţi de către echipe medicale din România, Germania şi Anglia. Acţiunea a făcut parte din programul „Inimi Sănătoase pentru Copii” al cărui obiectiv principal este de a da o şansă la viaţa copiilor cu malformaţii cardiace grave şi care provin din medii defavorizate. Coordonatorul medical al programului „Inimi Sănătoase pentru Copii” este medicul primar în chirurgie cardiovasculară şi toracică, universitarul dr. Victor Costache, autor a numeroase premiere naţionale şi internaţionale.

Tragic este că, datele oficiale de acum 2 ani arătau că România ocupa locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, faţă de Uniunea Europeană (UE) cu 43.8 la 100.000 locuitori. Conform Institutului Naţional de Statistică (INS), anual se nasc circa 1.500 de copii cu malformaţii cardiace, şi numărul acestora este în creştere. Având în vedere toate cele reliefate, acţiunea de acum şi tot ceea ce a construit, de aproape un deceniu de la momentul în care a revenit în România, conf. univ. dr. Victor Costache este o „misiune” unică de a salva vieţi a zeci şi zeci de micuţi care, altfel, nu ar fi ar fi avut nicio şansă!

Publicitate
Publicitate
Citește mai mult
Publicitate
Publicitate

De Interes

>