Connect with us
Publicitate

Fapt divers

FOTO / Connecting Europe Express, trenul care uneşte 26 de ţări ale Europei, ajunge mâine la Braşov

Publicat

pe

Publicitate

Sâmbătă, 18 septembrie, trenul Connecting Europe Express va ajunge la Brașov, în călătoria sa prin 26 de țări, care a început în 2 septembrie în Lisabona și se va încheia în 7 octombrie la Paris, după ce va opri în peste 100 de orașe europene. Acest tren special, creat pentru a marca Anul european al căilor ferate 2021, este un rezultat al colaborării partenerilor din sectorul feroviar european și a instituțiilor de la nivel național, local și de la nivelul UE.

Pentru a sublinia  importanța acestui tip de transport pentru Uniunea Europeană,  comisarul european pe transport, Adina Vălean, va călători cu acest tren pe ruta București – Brașov.

„Căile ferate au modelat bogata noastră istorie comună. Transportul feroviar reprezintă însă și viitorul Europei, este soluția noastră pentru atenuarea schimbărilor climatice și stimularea redresării economice în urma pandemiei, pe măsură ce construim un sector al transporturilor neutru din punctul de vedere al carbonului. În săptămânile următoare, Connecting Europe Express va deveni o conferință continuă, un laborator și un forum de dezbatere publică cu privire la modul în care transportul feroviar poate deveni mijlocul de transport de predilecție atât pentru călători, cât și pentru întreprinderi. Vă invităm să-l întâmpinați călduros când se va opri într-o gară din apropiere”, declara comisarul european înainte de plecarea trenului din Lisabona

Conform programului, trenul va ajunge în gara Brașov la ora 10.08, unde comisarul european și ceilalți oaspeți vor fi întâmpinați de către primarul Brașovului, Allen Coliban, iar Fanfara de copii și tineri, coordonată de Matthias Roos, va interpreta imnul Uniunii Europene.

Publicitate

Primarul le va oferi, din partea orașului, un recital de pian, în interpretarea pianistului Horia Mihail, și o degustare de produse locale. La eveniment vor mai participa și subprefectul Judetului Brasov, AMBRUS Izabella Agnes, și vicepresedinte Consiliu Judetean Brasov, dl. SZENNER Zoltan-Huba.

Plecarea trenului spre Sibiu va fi la ora 10.53, iar comisarul european Adina Vălean se va întoarce la București cu un tren de călători

În România, trenul Connecting Europe Express va circula pe un traseu de 900 de kilometri și va opri în București, Brașov Sibiu, Cluj Napoca, Oradea și Arad, precum și la intrarea în țară, la Giurgiu, și la ieșirea din țară, la Curtici. Pe teritoriul României garnitura de tren va fi tractată de către o locomotivă a CFR Călători.

Din cauza lățimilor ecartamentului diferite din Europa, Connecting Europe Express va fi compus, de fapt, din trei trenuri – trenul iberic, trenul standard și trenul baltic – care se vor întâlni de-a lungul călătoriei. Proiectul este o ocazie de a reaminti lipsa interoperabilității dintre unele părți ale rețelei feroviare europene, dar și de a demonstra cooperarea foarte bună dintre întreprinderile feroviare și administratorii de infrastructură

Vagoanele care alcătuiesc trenul au fost oferite de diferite companii feroviare europene. Unul dintre acestea, oferit de MAV (Ungaria), va găzdui o expoziție mobilă organizată de Agenția Executivă pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA) și de întreprinderea comună Shift2Rail. În cadrul acestei expoziții vor fi prezentate numeroasele tehnologii și inovații existente care îmbunătățesc experiența în sectorul feroviar și va arăta modul în care UE sprijină proiectele de infrastructură. Trenul standard va mai fi dotat cu un vagon pentru conferințe (oferit de SNCF, Franța), două vagoane standard (DB, Germania și SBB, Elveția), un vagon-restaurant (FS, Italia) și un vagon de dormit (ÖBB, Austria). Trenul iberic care călătorește între Portugalia și Spania a fost oferit de operatorul spaniol Renfe, iar trenul baltic este operat de Lituania LTG.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes