Fapt divers
FOTO / Cerb salvat din plasa recent montată pe domeniul schiabil, în Masivul Postăvarul

Specialiștii de la Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt au avut astăzi o intervenție complexă pentru a elibera un cerb care și-a prins coarnele într-o plasă de protecție recent montată de administratorii domeniului schiabil în Masivul Postărvarul, în zona Kanzel.
A fost nevoie să seapeleze la tranchilizare, pentru a elibera fără a accidenta cerbul, care deja era speriat și agitat. După tranchilizare, coarnele i-au fost desprinse din plasă și a fost eliberat în mediul său natural. Pentru a se asigura că cerbul este în siguranță, echipa de intervenție a stat lângă el până când a trecut efectul tranchilizantului, iar cerbul a intrat în pădure pe picioarele lui.
Intervenția a durat aproape toată ziua, însă pentru pădurari este important că, în final, au reușit să salveze unul dintre exemplarele frumoase de cerb care trăiesc în Pădurile Brașovului.
La intervenţie au participat oameni de la Institutul de Cercetare „Marin Drăcea”, care au montat un sistem de monitorizare GPS-GSM tip colar pentru monitorizarea activității animalului de acum înainte, precum și reprezentanţi ai Asociaţiei de Protecție a Animalelor „Milioane de Prieteni”,
Jandarmeriei Montană a sesizat situația.
Sursa foto: Facebook Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt
Fapt divers
Primul exemplar din noua carte a lui Marian Godină, trimis cu dedicație lui Liviu Dragnea la penitenciarul Rahova. Mesajul polițistului pentru fostul lider PSD

Polițistul brașovean a anunțat pe Facebook apariția noii sale cărți, „Pădurea”. Aceasta este a patra carte publicată de Marian Godină.
„În misiune cu Marian”, „Flash-uri din sens opus” și „Pablo, the alpaca” sunt alte cărți apărute în ultimii ani sub semnătură lui Godină.
„Noua mea carte, „Pădurea”, a sosit azi de la tipografie și am început expedierile.
Până pe 8 martie o puteți comanda cu semnătură de pe www.curteaveche.ro/p/pădurea”, a scris Marian Godina pe Facebook.
Prima copie i-a fost trimisă cu dedicație lui Liviu Dragnea, pe adresa penitenciarului Rahova.
„Domnului Liviu Dragnea, pentru a vă trece timpul mai repede!
Cartea e inspirată din vremurile în care Teleormanul nu avea nicio librărie și e pentru toate vârstele, deci i-o puteți da și Irieni.
Cu drag,
Marian Godină” a fost dedicația lui Godină pentru fostul lider PSD.
Fapt divers
Cel mai lung tunel din România se află în județul Brașov

Când vine vorba de infrastructură România este un dezastru. Investițiile realizate de-a lungul timpului în căile ferate, autostrăzi și șosele au fost minime spre deloc. Cam tot ceea ce s-a realizat în această țară a fost făcut înainte de Revoluție.
România ocupă un loc codaş în Europa în privinţa tunelurilor rutiere şi feroviare. Între anii 1924 – 1929 a fost realizat cel mai mare tunel din țară.
Tunelul Teliu de pe calea ferată Hărman – Întorsura Buzăului este cel mai lung tunel de cale ferată din România, situat pe raza comunei Teliu, judeţul Braşov. Lucrarea are o lungime de 4.369,5 m şi este prevăzut pentru cale dublă, electrificată.
A fost construit de firma germană Julius Berger și poartă numele pârâului Teliu, pe valea căruia trece linia ferată. Calea ferată a fost inaugurată oficial la 25 iunie 1931, cu toate că era un proiect mai vechi care avea ca scop realizarea unei căi ferate care să asigure legătura Braşovului cu Buzăul, traversând Carpaţii. Pe partea moldoveană se realizase încă din anul 1909 o cale ferată între Buzău şi Nehoiaş.
Infrastructura rutieră, la pământ
România mai are tuneluri care merită luate în evidență, însă suntem departe de Europa. În localitatea Tălăşmani, la limita dintre judeţele Galaţi şi Vaslui, se găseşte al doilea tunel ca lungime din România. Tunelul de la Tălăşmani are lungimea de 3.330 metri.
Cel mai lung tunel rutier din ţară este Capra-Bâlea de pe Transfăgărăşan, care se întinde pe o distanţă de 884 de metri şi a fost construit în 1972.
După ani buni în care nu se construit nimic, autoritățile au în lucru realizarea unui nou tunel, cu o lungime de aproape trei kilometri, care urmează a fi făcut pe traseul din Sălaj al Autostrăzii Transilvania. Are o valoare estimată de peste un miliard de lei, iar pentru construcția sa au fost depuse luna trecută 12 oferte din partea mai multor firme din China, Turcia și Europa.
Fapt divers
VIDEO / Proprietarul singurei Dacii D6 Estafette funcţionale din România este un braşovean. Modelul exclusivist a fost produs în doar 642 examplare în timpul „Epocii de Aur”

Dacia D6 Estafette a fost una dintre cele mai rare Dacii. Mașina a fost un model exclusivist produs în doar 642 de unități, pe durata a patru ani. De fapt, Dacia D6 Estafette a fost o asamblare în sistem CKD a modelului francez Renault Estafette. Modelul românesc are o poveste uimitoare și, se spune, că ar fi fost interzis pentru că nu era pe placul Elenei Ceaușescu.
Dacia D6 Estafette a fost asamblată în România între anii 1975 și 1978 și au fost realizate 642 de exemplare. 176 de unități în anul 1975, 49 în 1976, 371 în 1977 și 4 în 1978. Automobilul avea același motor ca Dacia 1300, diferența era doar în ceea ce privește caroseria. Sistemul de frânare de pe puntea spate, dar și anvelopele, tapiteria și geamurile au fost produse la noi în România. Doar pompa de apă și carcasa filtrului de aer nu erau produse în țara noastră.
Modelul a fost catalogat încă de la început ca fiind ”diferit” și un pic cam excentric. De fapt, Dacia D6 Estafette era genul de automobil dedicat hipioților sau celor care voiau să-și trăiască viața ”altfel”. Exact cum s-a întâmplat în cazul Volkswagen Transporter.
Dacia D6 Estafette nu a fost deloc pe placul autorităților comuniste care păreau că pierd controlul lăsând la vânzare astfel de automobile. În plus, comuniștii nu-și doreau ca oamenii să-și trăiască viața într-un mod prea ”libertin”. Se spune că Elena Ceaușescu a fost cea care ar fi dat dispoziție ca automobilul să nu fie vândut cetățenilor. Așadar, aproape toate modelele D6 Estafette care au fost produse au fost date în folosință institutiilor de stat. Cele mai multe modele Dacia D6 Estafette le-au primit angajații Poștei Române.
Câțiva ani mai târziu, Uzina Autobuzul din Capitală a încercat echiparea unei caroserii TV (Tudor Vladimirescu) cu mecanica Estafette, proiectul fiind catalogat drept un eșec.
Câte exemplare Dacia D6 Estafette mai sunt ”în viață”?
Astăzi, pot fi numărate pe degetele de la o mână numărul de mașini Dacia D6 Estafette iar în România mai există doar una funcțională, cea a unui brașovean. La ediția a IX-a a evenimentului ”Întâlnire Dacia Clasic”, care a avut loc în anul 2017, a participat un astfel de model. Dacia D6 Estafette s-a păstrat foarte bine și este înmatriculată în Brașov. ”Vreo trei ani de zile am căutat această mașină până acum cumpărat-o. Partea mecanică nu este complicată, probleme am avut cu partea de tinichigerie”, avea să declare pentru Mașinistul. Dudi Levente, proprietarul celei mai rare Dacii din România. Dat fiind că automobilul este extrem de valoros, Dudi Levente a mai cumpărat un model doar pentru piesele de schimb.
-
Fapt diversacum 2 zile
Cel mai lung tunel din România se află în județul Brașov
-
Administrațieacum 2 zile
Ministrul Drulă: Pentru autostrada Brașov – București a rămas studiul de fezabilitate din 2005. A fost semnat contractul de proiectare
-
Socialacum 2 zile
O familie din Zărnești, agresată și jefuită în propria casă. Doi bărbați au fost reținuți pentru tâlhărie calificată
-
Socialacum 2 zile
VIDEO / Allen Coliban: Dăm în judecată firma care administrează parcările publice. P&P SRL, acuzată că nu respectă prevederile noului regulament
-
Culturalacum 2 zile
Masacrul din Gara Bartolomeu: 250 de români și-au pierdut viața în 1916. Peste osemintele lor comuniștii au turnat o șosea
-
Fapt diversacum 2 zile
VIDEO / Proprietarul singurei Dacii D6 Estafette funcţionale din România este un braşovean. Modelul exclusivist a fost produs în doar 642 examplare în timpul „Epocii de Aur”
-
Socialacum 2 zile
Tabelul cu scenariile de funcționare pentru fiecare unitate de învățământ din județul Brașov, începând de luni
-
Socialacum 2 zile
Incidența a ajuns la 4,80 în Brașov – Situația din fiecare localitate