Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO / Castelul Peleş se ruinează pe zi ce trece! Angajaţii au pus ligheane în zonele unde plouă prin tavan, acoperișul este susținut cu grinzi din lemn, iar găurile din pereţi sunt acoperite cu celofan pentru a împiedica infiltraţiile

Publicat

pe

Plouă în Castelul Peleș de la Sinaia, angajații fiind nevoiți să folosească tot felul de improvizații pentru a proteja exponatele extrem de valoroase din muzeu.

Publicitate

Castelul, o emblemă a României, a ajuns într-un stadiu avansat de degradare, ultima renovare fiind făcută la interior în anii 80.

Situația este atât de gravă încât parte a acoperișului este susținut cu grinzi din lemn, iar găurile din perete sunt acoperite cu celofan pentru a împiedica apa să pătrundă la interior, transmite ziare.com.

Infiltrațiile au pătruns din păcate până în mansardă și au afectat basoreliefurile și parțial podeaua din lemn. În zonele unde chiar plouă în castel au fost amplasate găleți, ligheane și folii pentru a proteja exponatele.

Publicitate

Imaginile dezastrului au fost postate pe pagina de Facebook a ministrului Culturii, Raluca Turcan.

Aceasta anunțat că au fost aprobate fonduri pentru reparații, dar nu este foarte clar când vor începe lucrările. Valoarea totală a contractului este de 8.236.704 lei, TVA inclus, din care 398.293 lei pentru servicii de proiectare şi 7.838.411 lei pentru lucrări de intervenții în primă urgență.

Contactat telefonic, directorul Muzeului Peleș, a declarat că în interiorul castelului nu s-au mai făcut reparații majore de la finalul anilor 80, ci doar lucrări de întreținere.

Fosta reședință de vară a familiei regale, afectată de ciuperca merulius lacrymans, a fost închisă publicului începând cu anul 1975 şi până în 1989. În tot acest timp, la Sinaia a fost o adevărată desfăşurare de forţe, fiind implicaţi meşteri populari aduşi din Maramureş, Timişoara şi Comarnic, măicuţe de la mănăstirea Dărmăneşti, puşcăriaşi din Piteşti, muncitori de la Fabrica de Mobilă din Bucureşti, dar şi ingineri specialişti din cadrul Trustului de Construcţii Montaj Carpaţi Bucureşti.

Considerată cancerul lemnului, ciuperca a apărut mai întâi în Salonul Francez şi de aici s-a extins în absolut toate colţurile clădirii, atacând inclusiv mobila, parchetul şi decoraţiunile exterioare. Situaţia era extrem de gravă, iar Ceauşescu s-a temut de un scandal extern, în condiţiile în care clădirea era celebră peste hotare, aşa că a aprobat demararea proiectului de restaurare.

Publicitate

De atunci nu s-a mai intervenit major la interior, iar riscul apariției ciupercii este enorm mai ales că aceasta se dezvoltă în condiții de umiditate.

Mai grav este că Peleșul este serios degradat și la exterior, fiind zone din zid unde tencuiala cade pur și simplu.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. rosa

    11 decembrie, 2023 at 7:45 am

    avem un castel mai de domane ajuta si nici de ala nu avem grija ce cacat de natie suntem, ce fac animalele alea cu banii de pe bilete?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes