Connect with us
Publicitate

Fapt divers

FOTO / „Cărăbuş”, primul tramvai cu aburi de pe teritoriul actual al României a avut şinele în Braşov. De frică, la început, braşovenii nu aveau încredere să meargă cu el

Publicat

pe

Primul tramvai cu aburi de pe teritoriul actual al României era de construcție germană și a funcționat pentru prima dată în Brașov. Denumirea populară a tramvaiului era “Cărăbuș” iar prima cursă a fost făcută în anul 1892. În acea perioadă, Brașovul făcea parte din Imperiul Austro-Ungar care punea foarte mult accent pe infrastructura orașelor. La început, tramvaiul cu aburi a fost privit cu reținere de către brașoveni. Cu timpul, s-a dovedit a fi un transport foarte util. Era ocolit de oamenii bogați, care nu doreau să circule la comun.

Publicitate

Una dintre premierele care au avut loc în Brașov este tramvaiul cu aburi care făcea curse în afara orașului. În anul 1869, în Arad și Timișoara au apărut tramvaiele trase de cai. Tramvaiul din Brașov era o adevărată inovație – era mecanizat și funcționa cu aburi. Linia de 17 kilometri a fost construită în doi ani, din capital privat.

La început, localnicilor le era frică să circule cu tramvaiul. Au fost făcute mai multe curse demonstrative și oamenii au început să aibă încredere. Tramvaiul a fost binevenit pentru că trăsura era un lux iar distanțele erau prea mari pentru a merge pe jos.Tramvaiul circula pe linia Brașov – Satulung, care în prezent face parte din Săcele. Acest transport aducea oamenii din afara Brașovului în oraș.

Tramvaiul pleca din Bartolomeu, urca pe Strada Lungă, cobora pe Strada Mureșenilor, făcea dreapta și ajungea la stația Promenadă, în fața Primăriei. Apoi mergea până la Noua și Săcele, unde trecea prin satele Baciu, Turcheș și Cernatu și ajungea la stația Satulung. Tramvaiul circula până la ora 20.00, cu o viteză de 10 km/h în Brașov și 20 km/h în afara orașului. În zilele de târg, își începea cursa după ora 15.00.

Publicitate

În acea vreme, oamenii puneau mult accent pe statutul social. Astfel, se considera că tramvaiul este mijlocul de transport al oamenilor săraci care nu-și permiteau să circule cu trăsura. La fel se considera și în perioada interbelică – circulai cu tramvaiul dacă nu-ți permiteai o mașină. O legendă urbană vorbește despre fata unui negustor bogat care nu a mai fost luată de soție de un bărbat bogat pentru că și-a stricat reputația călătorind cu tramvaiul.

Tramvaiul a început să deranjeze oamenii din cauza fumului și zgomotului iar Brașovul a înființat primul serviciu de autobuze în 1932. Tramvaiul va fi folosit până în 1960 iar apoi va fi desființat de regimul comunist. În 1987, în Brașov a început să funcționeze tramvaiul electric. Acesta avea o singură linie și mergea din Steagu Roșu până la Rulmentul. A fost desființat în anul 2006 și a fost înlocuit de troleibuzul 8.

 

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes