Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO / Brașovul va avea o autospecială SMURD pentru transportul bebelușilor aflați în stare critică. 12 astfel de ambulanțe vor pleca în mai multe județe din țară

Publicat

pe

Publicitate

Nou născuții aflați în stare critică și care trebuie să ajungă urgent la spitalele din țară vor primi un ajutor care poate face diferența între viață și moarte. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a primit 12 ambulanțe SMURD destinate bebelușilor în stare critică. Acestea vor ajunge în 11 județe din România, iar una dintre ele va rămâne în București.

Autospeciala de tip neonatologie este destinată transportului nou născuților, în condiții de terapie intensivă, și este dotată cu o targă adaptată pe care este montat un incubator performant, precum și echipamente medicale specifice pentru terapie intensivă. Principalele echipamente care se găsesc în dotarea ambulanțelor constau în incubator de transport, targă, saltea vacuum pentru copii, instalație fixă de oxigen, instalație fixă de aer, butelii oxigen portabil, ventilator automat, dispozitive de aspirație, defibrilator, aparat infuzie volumetrică, încălzitor prin radiație și trusă resuscitare adult.

„Astăzi asistăm la un pas foarte important care de mult încercam să îl atingem și anume înlocuirea ambulanțelor de transport neonatal, care cele mai noi dintre ele le avem din 2009, și creșterea capacității prin desemnarea unor noi centre zonale de transport neonatal pentru copii critici. Medicii care urmează să lucreze pe aceste ambulanțe, vor parcurge cursuri specifice de pregătire pentru transportul neonatal. Primele acținui ale noastre de transport neonatal cu ambulanțe dedicate și cu personal instruit au început în 2004, în trei localități: Târgu Mureș, București, Iași. În 2009, aceste localități au fost suplimentate, achiziționând un număr de ambulanțe de terapie intensivă și au intrat la Cluj, Constanța, Dolj și Timiș”, a declarat șeful DSU, Raed Arafat.

Anul trecut, la nivel național au fost înregistrate 1737 de cazuri în care a fost nevoie de transportul către spitale a unor bebeluși aflați în stare gravă, mulți dintre ei născuți prematur. Din totalul cazurilor, 1400 au fost transportate cu unitățile terestre de terapie intensivă mobilă, 325 folosind elicopterele SMURD și 12 cazuri cu avionul SMURD. În primele luni din 2022 au fost înregistrate deja 579 de misiuni de transport neonatal, din care 472 terestre, 97 cu elicopterul și 10 cu avionul.

Publicitate

Pe lângă Brașov, ambulanțele pentru bebeluși vor ajunge în București, Ilfov, Bihor, Cluj, Constanța, Dolj, Iași, Mureș, Prahova, Sibiu și Timiș. Ambulanțele au fost achiziționate de IGSU, în urma unei licitații, la un preț de 746.855 de lei, fără TVA, fiecare unitate.

Achiziția acestor mașini a fost finanțată din fonduri europene, din două surse: 10 dintre ele prin Programul Opreațional Regional derulat cu Ministerul Dezvoltării și două din ele prin Programul Infrastructura Mare, derulat prin Ministerul Fondurilor Europene.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes