Connect with us
Publicitate

Turism

FOTO / Bâlea Lac şi Transfăgărăşan – Ce alte obiective turistice minunate poţi vedea dacă ajungi în zonă

Publicat

pe

Bâlea Lac este cel mai popular obiectiv turistic de pe Transfăgărășan. Lacul Bâlea este un lac glaciar cu peste 11 metri adâncime, iar spațiul ce îl înconjoară a fost declarat rezervație științifică.

Lacul Bâlea a fost declarat un monument al naturii, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase și mari lacuri glaciare ale României.

Lacul Bâlea este un lac glaciar situat la o altitudine de 2034 m, în Munții Făgăraș, Județul Sibiu. Dimensiunile lacului sunt: 360 m în lungime, suprafața de 46508 m pătrați și adâncimea de 11,35 m.

În anul 1932 lacul Bâlea și o suprafață de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate rezervație naturală.

Publicitate

Cea mai veche atestare a unei ascensiuni în acest masiv a fost consemnată de către doctorul G. Lindner în jurul anului 1700, în regiunea Bâlea-Valea Doamnei. Înainte de anul 1750 o nouă mențiune precizează prezența în zonă a căpitanului Jacob Zultner, cu scopuri geografice și legate de trasarea graniței.

În anul 1975, pentru facilitarea accesului la cabană și la traseele de creastă, s-a amenajat linia de telecabină.

Pereții aproape verticali care înconjoară lacul sunt deseori împânziți de turme de capre negre care pot fi văzute cu ochiul liber de lângă lac. Lângă lac există un punct de observație de unde turiștii pot admira grandoarea Transfăgărășanului, spre Sibiu.

Lacul Bâlea, inițial, alcătuia o insulă ce se apropia de mal prin intermediul unui istm. Însă, o dată cu trecerea timpului, insula și istmul s-au transformat într-o peninsulă, ulterior devenind Lacul Bâlea, care este astăzi una dintre cele mai populare atracții ale munților Făgăraș.

Lacul Bâlea se află la circa 77 km de la orașele Sibiu, 68 km Făgăraș și 85 km de la Curtea de Argeș. În timpul verii se poate ajunge pe drumul Transfăgărășan, iar în restul timpului cu telecabina, de la cabana Bâlea Cascadă din apropierea cascadei Bâlea. În Munții Făgăraș se mai află și lacurile Capra, Podrăgel, Podragu, Avrig, Urlea.

Bâlea Zona Bâlea Lac este căutată mai ales pentru drumețiile care încântă orice împătimit al muntelui prin peisajul existent cât și prin posibilitatea alegerii unor trasee care sunt o adevărată provocare. Mediul ambiental încântător face posibilă practicarea unor activități de agrement extrem de diverse.

Pasionații de drumeții pot găsi numeroase trasee montane în apropierea Bâlea Lac

 • Cabana Bâlea Cascadă (1234m) – Cabana Paltinu (2050m)
 • Cabana Paltinu 2050m – Vârful Vânătoarea lui Buteanu 2507m
 • Cabana Paltinu 2050m – Vârful Moldoveanu 2544m
 • Cabana Paltinu 2050m – Vârful Negoiu 2535m
 • Cabana Paltinu – Vârful Paltinu 2399m – Vârful Iezarul caprei 2417m – Șaua Caprei 2315m – Cabana Paltinu

Odată intrați pe Trasfăgărășan, în apropiere de Bâlea Lac sunt numeroase obiective turistice:

 • Bâlea Cascadă. Între vârfurile Moldoveanu și Negoiu vei găsi lacul Bâlea, o cădere de apă de aproximativ 60 de metri. Pentru a ajunge la cascadă poți urma un traseu de la Cabana Bâlea Cascadă, pe marginea șoselei Transfăgărășan.
 • Lacul Capra. Lacurile glaciare aflate în circurile glaciare sunt limpezi și reci; dintre acestea se remarcă Lacul Capra. Aflat la o altitudine de 2230 de metri, la poalele Vârfului Capra, are o adâncime de 11 metri și o culoare albastră superbă. În partea de sud a lacului se află un platou potrivit pentru campare, ce oferă și o priveliște minunată asupra munților.
 • Cascada Capra. Cunoscută și sub denumirea de Cascada Iezerului. Vei găsi Cascada Capra pe versantul sudic al Făgărașului, la 1960 metri altitudine. Cascada este aprovizionată din lacul glaciar cu același nume și are o cădere de apă de peste 40 de metri.
 • Rezervația Naturală Arpasel -10 km . Având o suprafaţă de 736 ha, Rezervaţia Arpăşel, este situată pe versantul nordic al Munţilor Făgăraş. Cuprinde etajul alpin, subalpin şi montan superior, de la 2.500 m la 1.000 m altitudine. Vegetaţia este formată din păduri de amestec, molidişuri, afin, jnepenişuri, ferigi, iarbă roşioară, salcii pitice, piciorul cocoşului, degetăru.
 • Mănastirea Cârțișoara „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” -13.50 km
 • Muzeul etnografic Badea Cârțan – Cârțișoara – 14.30 km – Muzeul aflat în comuna Cârțișoara este dedicat cunoscutului țăran, Badea Cârțan, care a mers până la Roma pe jos pentru a vedea Columna lui Traian. Aici vei găsi o sumedenie de decorațiuni din secolul XIX și XX, dar și icoane pe sticlă și o gospodărie țărănească de la mijlocul secolului al XIX-lea.
 • Mănăstirea Brâncoveanu – 16.80 km

Hotelul de Gheață Bâlea Lac În inima munților Făgăraș, în fiecare an, începând din anul 2005, se construiește pe timp de iarnă Hotelul de Gheață.

Locația este exclusiv construită numai din zăpadă și din blocurile de gheață extrase din lacul glaciar Bâlea. Blocurile de gheață cântăresc aproximativ 70 de kg și ajung la dimensiunea de 70 de cm. Hotelul de Gheață de la Bâlea este construit în aproximativ o lună de zile și este format dintr-o încăpere centrală unde se intră în cele 12 camere de cazare, dar și bar împreună cu restaurant și biserica de gheață.

Hotelul are, de obicei, mobilier din gheaţă, paturi din gheaţă acoperite cu piei de animale, saltele moi şi lenjerii de pat călduroase, saci de dormit. De asemenea, deţine un bar de zi unde clienţii sunt serviţi în pahare de gheaţă, precum şi un restaurant cu mese şi scaune, bineînţeles tot din gheaţă. Lumina este asigurată cu lămpi fluorescente.

Camerele din hotelul de gheață au mobilier sculptat în totalitate din gheață. Dacă vrei să rămâi cazat peste noapte la hotelul de gheață nu ai de ce să îți faci griji pentru temperatură. În ciuda faptului că paturile sunt construite din gheață, deasupra vei găsi saltele și saci de dormit care îți asigură o temperatură optimă pentru odihnă.

Vegetația ce înconjoară Lacul Bâlea este diversificată, fiind constituită din soiuri de păpădii, garofițe cu flori roșii, merișoare, maci galbeni etc.

Încă din anul 1932 Lacul Bâlea a fost declarat rezervație științifică, adăpostind numeroase specii de plante cum ar fi floarea de colț, supranumită “regina Carpaților”. Aceasta este una dintre plantele ocrotite de lege încă din 1933 fiind considerată simbolul iubirii și purității în tradiția românească.

O altă floare ce se face remarcată prin mirosul ei puternic încă de la depărtare este sângele voinicului cu un colorit deosebit, în două nuanțe: roșu și purpuriu închis. Această plantă este declarată, alături de floarea de colț, un monument al naturii.

Sursa: libertatea.ro

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes