Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO / Autobuzele din Braşov vor avea benzi dedicate special pentru ele. Deja au început lucrările

Publicat

pe

De astăzi au început lucrările de amenajare a benzilor dedicate transportului în comun de pe traseul liniei 5 (terminal Poienelor-terminal Municipal și retur), tronsonul de pe str. Lungă. Primele lucrări se execută  de la intersecția străzii Lungă cu Calea Făgărașului spre intersecția cu str. Memorandului. Constructorul a început astăzi reparațiile trotuarului dintre str. Carierei și str. Memorandului, lucrare inclusă în acest proiect, iar de mâine și-a propus să înceapă și lucrările la carosabil.

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a lucrărilor, etapizat, se va restricționa traficul pe prima bandă a străzii Lungă. Totodată, facem un apel la deținătorii de autoturisme care locuiesc pe str. Lungă să evite parcarea mașinilor în zona de execuție a lucrărilor.

Investiția face parte din programul municipalității de trecere spre o mobilitate verde, care să ofere condiții de deplasare mai bune decât cu propriul automobil. Este primul proiect al municipalității prin care se vor crea culoare speciale pentru transportul în comun.

Primele trei benzi vor fi amenajate pe traseul linei 5, în ambele sensuri, între terminalul Poienelor și cel de la Stadionul Municipal, precum și pe b-dul Victoriei, care va asigura legătura cu gara.

Publicitate

Traseele destinate circulației transportului public pentru care se amenajează benzi dedicate sunt:

  1. Sensul Astra – Bartolomeu: terminal transport public Poienelor – Calea București – Str. Toamnei – B-dul M. Kogălniceanu – Str. Iuliu Maniu – Str. N. Iorga – Str. Lungă – Calea Făgărașului – terminalul de transport public Bartolomeu (Stadion Municipal);
  2. Sensul Bartolomeu – Astra: Calea Făgărașului – Str. Lungă – Bd. Eroilor – Bd. 15 Noiembrie – Calea București – terminal transport public Poienelor;
  3. B-dul Victoriei, pe ambele sensuri, între B-dul M. Kogălniceanu – terminalul de transport urban Gară.

Lungimea traseului benzilor dedicate, cumulată pentru cele 3 trasee, este de aproximativ 12,68 km. Lățime benzilor dedicate este de la 3,5 metri pe anumite tronsoane, până la 4,5 m, în funcție de specificul fiecărei artere de circulație pe care vor fi făcute aceste amenajări.

Amenajarea benzilor dedicate se va realiza pe carosabilul existent, prin frezarea pe o lățime de 3,5 – 4,5 metri și o adâncime de 4-6 cm a asfaltului existent și așternerea pe o suprafață de 49.475 mp a unui covor asfaltic nou. Marcajele rutiere se vor reface pe o lungime totală, cumulată, de 39 de km, cu vopsea reflectorizantă.

Se vor reabilita trotuarele adiacente traseului benzilor, în zonele afectate de fisuri, tasări, văluriri.

În zonele de intersecție cu străzile secundare sau la intrarea și ieșirea din sensurile giratorii, benzile dedicate vor fi colorate și marcate cu mesajul internațional ,,BUS Only ” (Doar pentru autobuz). De asemenea, separarea benzilor dedicate se va face, în funcție de posibilitățile din fiecare zonă de pe traseu, prin benzi rezonatoare sau semisfere de cauciuc.

Amenajarea acestor benzi este realizată de către asocierea dintre RS Activ și Comprest, valoarea lucrărilor fiind de 11,6 milioane de lei, având ca termen de execuție 8 luni.

Autobuzele vor coborî pe str. De Mijloc

Odată cu începerea acestor lucrări, circulația transportului în comun și a autocarelor, din direcția centru în direcția Bartolomeu, care acum se desfășoară pe strada Lungă, va fi deviată pe str. De Mijloc.

Pe noul traseu vor circula autobuzele de pe următoarele rute: A1, 5, 14, 20B, 24, 28.

În urma discuțiilor avute cu Asociația Metropolitană de Transport și cu RATBV au fost stabilite și stațiile în care autobuzele care circulă pe această rută vor opri.

Astfel, cele 3 stații de pe str. Lungă, de la intersecția cu str. De Mijloc la cea cu str.  Calea Făgărașului (Bisericii Române, Memorandului, Carierei) vor fi înlocuite cu alte 4 stații amplasate pe str. De Mijloc: una situată între intersecția străzii De mijloc cu străzile Bisericii Române și Nicopole, cea de a doua, imediat după intersecția str. De Mijloc cu str. Școlii, a treia, după intersecția cu str. Morii, iar ultima va fi amenajată imediat după intersecția cu str. Câmpului.

În funcție de complexitatea lucrărilor de amenajare a noilor stații, obiectivul nostru este ca autobuzele să circule pe str. De Mijloc începând cu data de 1 iulie.

Aceste amenajări, deși au un caracter deocamdată provizoriu, sunt prevăzute în proiectul Calea Verde; astfel că ele vor deveni definitive odată cu realizarea proiectului Calea Verde.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes