Connect with us
Publicitate

Fapt divers

FOTO / Arhiva Primei Școli Românești din Brașov intră în lumea virtuală. Procesul de digitalizare al zecilor de mii de cărți a început

Publicat

pe

Publicitate

Sute de ani de istorie românească vor putea fi disponibili din orice colț al lumii, la doar un click distanță. Impresionanta arhivă a Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului va trece în lumea virtuală. Procesul de digitalizare a început, dar este unul extrem de complex și de durată. Cărțile foarte vechi sunt manevrate cu mare atenție, iar specialiștii trebuie să scaneze fiecare volum pagină cu pagină.

Cristi Vasiliu este unul dintre restauratorii care se ocupă de digitalizarea manuscriselor vechi de sute de ani. Prin mâinile lui trec cărți de o valoare inestimabilă, iar multe dintre ele sunt în stare avansată de degradare. Pentru a salva informațiile prețioase din fiecare volum, restauratorul digital trebuie să mânuiască fiecare carte cu mare atenție.

„Fiecare pagină este fotocopiată cu un scanner de mână. Trebuie să păstrăm o viteză constantă și ai nevoie de dexteritate de la datul paginii până la partea de scanat. Apoi pozele sunt descarcate într-un laptop, acolo unde urmează partea de editare și restaurare digitală. Procesul poate dura și două săptămâni pentru o carte, în funcție de complexitate și numărul de pagini”, povestește Cristi Vasiliu.

Cea mai veche carte care poată fi admirată în muzeu este un volum scris in limba română, cu carctare chirilice, din anul 1394, care reprezintă cucerirea de către turci a cetății Târnovo, din Bulgaria. Dar arhiva Primei Școli Românești este mult mai impresionantă. Sunt zeci de mii de cărți și manuscrise, de o valoare inestimabilă, multe dintre ele în stare avansată de degradare. Pentru ca informațiile prețioase din fiecare volum să nu fie pierdute, conducerea muzeului a hotărât să înceapă procesul de digitalizare.

Publicitate

„Vrem să facem ca acest patrimoniu să fie cât mai accesibil publicului larg și cercetătorilor. Ne deschidem granițele spre partea asta de elemente naționale atât în țară, dar și în străinătate pentru că până la urmă la un click distanță ar putea ca cineva să ne vadă bogăția noastră din orice colț al lumii, spune părintele Sebastian Pârvu, directorul Primei Școli Românești.

Într-un astfel de loc încărcat de istorie, administratorii au reușit să îmbine tehnologia modernă cu cea veche de câteva secole. În muzeu turiștii pot să vadă și cum erau create cărțile cu sute de ani în urmă. O replică a tiparniței lui Diaconu Coresi poate fi manevrată de vizitatori. Cei care vor să dea o mână de ajutor pentru procesul de digitalizare pot face donații direct la sediul Primeși Școli Românești din Șcheii Brașovului.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes