Connect with us
Publicitate

Administrație

FOTO / A început turnarea fundațiilor și montarea stâlpilor de rezistență la viitoarea sală polivalentă din Brașov. Sala va avea peste 10.000 de locuri și va costa 356 de milioane de lei

Publicat

pe

Primarul Allen Coliban a verificat stadiul lucrărilor de construire a ,,Complexului Multifuncțional – Sală Polivalentă, municipiul Brașov”, proiect realizat în parteneriat de Compania Națională de Investiții și Primăria Brașov.

Lucrările se derulează conform graficului, în acest moment fiind în desfășurare etapa de turnare a fundațiilor și armare a stâlpilor. Conform graficului, până la sfârșitul lunii iunie se va finaliza această etapă, după care se va trece la lucrările de turnare a pereților și stâlpilor pentru primul nivel (subsolul), astfel încât, până la sfârșitul acestui an, tot ceea ce înseamnă zonă suprafețe de joc, vestiare, parcare, spații anexă, bazine de apă să fie finalizate.

„Este o investiție care avansează, a început în septembrie anul trecut, cu o durată totală de 36 de luni; în septembrie 2025 ar trebui să fie gata. Este foarte important că a fost finalizată etapa de realizare a piloților care vor constitui baza fundațiilor și că această etapă, care este cea mai riscantă, cea care poate să dea naștere la cheltuieli și la lucrări neprevăzute, s-a încheiat cu bine. Acum suntem în faza de de fundație și se văd deja primii stâlpi. Este o investiție importantă pentru municipiul Brașov, pe care ne-o dorim finalizată cât mai curând, cu atât mai mult cu cât sportul brașovean are nevoie de o astfel de arenă, cu atât mai mult cu cât anul acesta avem, iată, echipe noi în primele ligi, la sporturi precum volei și sau handbal, care a revenit, și sperăm ca și baschetul, la finalul lunii mai, să ne aducă vești bune cu o calificare în prima divizie masculină“, a precizat primarul Allen Coliban.

Conform reprezentanților firmei de construcții, până în acest moment s-au realizat lucrări de terasare, turnarea celor 1.915 de piloți forați cu diametre între 500 și 600 de mm și cu o lungime de până la 15 metri, la o adâncimea maximă de forare de 21,5 metri. În acest moment se lucrează la armarea, cofrarea și turnarea fundațiilor, precum și la armarea celor 253 de stâlpi de rezistență, lucrările fiind programate să se încheie la sfârșitul lunii iunie.

Publicitate

„Am realizat săpătura centrală, am realizat partea de platformă de lucru, am realizat fundațiile speciale, adică piloții îndesați, 1.915 bucăți de diferite diametre și lungimi. Lucrăm acum la partea de fundații izolate, grinzi de fundare, armare și cofrare elemente verticale aferente subsolului – stâlpi, diafragme – și ne pregătim pentru realizarea planșeului peste subsol, ca să îl terminăm până la finalul anului. Acest lucru se va face pe etape: cum finalizăm un tronson de elemente verticale, urmează să venim din spate cu partea de planșeu“, a explicat Dan Barna, reprezentantul constructorului.

Durata de construire a sălii este de 36 de luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, respectiv din 16 septembrie 2022. Valoarea lucrărilor este de 356,7 milioane de lei, din care cea mai mare parte este acoperită de CNI; Primăria Brașov va suporta 3,5% din cheltuieli.

Lucrările sunt realizate, în urma licitației organizate de CNI, de Asocierea MIS Grup SRL (Bistrița), Electrogrup S.A. (Cluj) și Energosteel ART SRL (Brașov), împreună cu Yenigun Insaat Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi din Turcia – terț, având ca și subcontractanți: Terratest Geotehnic SA, Loyal Center SRL, Eco Garden Construct SRL; Roland Survey; Saiatest; Generalsting; Dianova Instal; Abcony Serv; Elron Energy CO, KONE Ascensorul SA.

Sala este construită pe terenul fostului stadion municipal și, conform proiectului tehnic, va avea o capacitate de 10.059 de locuri, în condițiile unei utilizări flexibile, fiind destinată competițiilor sportive, concertelor, conferințelor, congreselor, activităților culturale, cu respectarea normelor în domeniu care să permită omologarea ei la standarde naționale și internaționale și care să asigure organizarea unei mari varietăți de competiții.

În cadrul Sălii polivalente se va realiza și o sală de încălzire, care este de asemenea dotată cu tribune, cu 1.152 locuri, rezultând un număr total de 11.211 locuri. pentru public în întreg complexul.

Construcția sălii polivalente va permite desfășurarea următoarelor activități:

  • sporturi (arena principală și spații anexe): tenis de câmp, tenis de masă, baschet, handbal, fotbal în sală, badminton, volei, floorball (hochei pe podea), box, atletism ușor (în sală), gimnastică, tir sportiv, haltere, scrimă, karate, judo, aikido etc., posibile datorită modularității și mobilității suprafeței de joc și a spațiilor anexe. Terenul de sport va avea un sistem de pardoseală din parchet, demontabil, multisport, agrementată FIBA. Pentru competițiile de handbal, peste pardoseala din parchet se va instala o pardoseală demontabilă din PVC.
  • evenimente culturale: concerte de scenă, dans sportiv, competiții internaționale de dans, congrese, simpozioane, vernisaje, adunări religioase, etc.

Construcția va fi organizată funcțional pe patru niveluri:

1. Subsolul (cota -5.70m) este nivelul unde se realizează accesul în incinta de joc a sălii de sport, a sălii de încălzire și la anexele sportivilor (vestiare, sala de antrenament). La același nivel sunt căile de acces la zonele VIP, presă și administrație, conectate cu parcările special rezervate și separate de căile de acces ale publicului. Sub gradene sunt plasate cabine pentru artiști. Adițional, se găsesc spații tehnice, de depozitare, adăpost de protecție civilă, depozite pentru deșeuri și de aprovizionare pentru serviciile publice.

2. Parterul este nivelul unde se realizează accesul publicului în clădire, cu spații comerciale de închiriat și servicii de bar, accesul la grupurile sanitare și distribuția pe verticală a spectatorilor pe cele 8 grupe de scări, până la etajul 1.

3. Mezaninul (cota +3.62) este dedicat publicului, având spații pentru grupuri sanitare și două zone cu logii pentru acces în exterior, iar la cota +3.30 se află patru săli de conferințe – două de 129 locuri și două de 60 locuri – având ca spații anexă baruri, garderobe și grupuri sanitare. În zona sudică se regăsesc spații tehnice și o zonă de bucătărie care deservește restaurantul de la etajul următor.

4. Etajul 1 (cota +7.24m) este alocat atât publicului, cât și persoanelor VIP și presei, acestea din urmă beneficiind de o zonă cu acces separat, care este deservită de bar, restaurant și terasă adiacentă unei zone înierbate, necirculabile, aflată peste sala secundară. Atașată zonei de alimentație se află zona de bucătărie, cu spații de depozitare și spații tehnice.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

De Interes