Eveniment
FOTO / A fost redeschisă circulația pe pasajul de la Prejmer. Lucrările de punere în siguranță a podului au fost încheiate. Autoritățile au cheltuit pentru renovare aproape 3 milioane de lei

După mai bine de trei luni, timp în care s-a lucrat intens la punerea în siguranță, podul care leagă localitățile Hărman și Prejmer a fost redeschis pentru circulație. Renovarea pasajului a început în luna septembrie, atunci când o grindă s-a desprins și a căzut peste liniile de cale ferată.
Autoritățile au realizat că pasajul era în stare avansată de degradare și au demarat procedurile pentru punerea în siguranță a podului, în regim de urgență. Timp de trei luni, șoferii care voiau să ajungă la Prejmer au fost nevoiți să ocolească pentru că pasajul a fost închis, dar începând de astăzi mașinile pot circula din nou prin zonă.
„A fost un proiect dificil, în primul rând din prisma faptului că au fost multe necunoscute pe care le-am văzut pe parcursul acestor lucrări. După cum știți, a fost și un accident tehnic care, din fericire, nu s-a soldat cu victime. Podul era într-o stare deplorabilă, erau probleme referitoare la structura lui de rezistență, grinzile erau fisurate, am înlocuit trei tronsoane de grinzi cu grinzi noi. Astăzi avem un pod care cu siguranță va dăinui ani buni de acum încolo. Lucrările au fost executate într-un timp record, suntem mândri de lucrul ăsta. Avem 96 de zile efective de lucru pentru o lucrare care nu s-a mai întâmplat până acum în cazul DRDP-ului, estimările erau la mai bine de șase luni”, a declarat Tudor Duțu, director regional al DRDP Brașov.
În jur de 3 milioane de lei au costat lucrările de punere în siguranță, iar fondurile au venit din bugetul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Pentru constructor, proiectul a fost unul plin de plin de provocări pentru că nu exista informații clare despre pod.
„Complexitatea proiectului a fost ridicată. Este mult mai greu să renovezi ceva, decât să faci ceva de nou, mai ales că nu ai date. Acest pod a fost făcut în anii 80, informațiile au fost puține despre realizarea lui și am avut multe surprize pe parcursul derulării contractului. În momentul în care a fost decopertată calea de rulare am descoperit că grinzile au lungimi diferite, rezistența, betoanele care au fost folosite, ele sau declasat în timp. A trebuit să folosim mortare speciale, clase speciale de materiale pentru a spori siguranța structurii și pentru a-i conferi o viață în plus până când va fi reabilitarea cea mare. Inițial a fost gândit să se dea jos două grinzi, să se pună doar șase înapoi. În final, au fost date jos 15 grinzi și s-au montat 9 grinzi. Perioada de garanție va fi de 24 de luni”, a declarat Mihai Rozorea, reprezentantul constructorului.
Podul dintre Hărman și Prejmer a fost construit în anul 1983, iar în cei 40 de ani de existență nu au fost făcute niciodată reparații. Pe raza DRDP Brașov sunt 75 de poduri care se află în diverse stări de degradare, iar toate au fost incluse în programe de reabilitare. Conducerea companiei de drumuri spune că în următorii patru ani, toate pasajele cu probleme vor fi înlocuite.
sursa foto: DRDP Brașov
-
Evenimentacum 2 zile
VIDEO / 224.000 de curcani vor fi sacrificați din cauza celor 3 focare de gripă aviară care au fost confirmate la Codlea. Unii localnici cred că virusul nu este real
-
Sportacum 2 zile
Rezultat istoric pentru CSU Braşov. Patinatoarea Julia Sauter, locul 10 la Campionatul European de patinaj artistic
-
Evenimentacum 8 ore
Corupţie în Poliţia Braşov. Percheziţi la 6 oameni ai legii şi două sedii de Poliţie
-
Administrațieacum 2 zile
Lucrările la Sala Polivalentă din Braşov continuă. Au fost turnaţi 600 de piloți forați din cei 1.800 pe care îi va avea construcţia
-
Evenimentacum 2 zile
Trei hoţi de catalizatoare şi carburant, prinşi în flagrant de poliţiştii braşoveni
-
Socialacum 2 zile
Fă-ți temele înainte de a alege medicul stomatolog – de ce trebuie să ții cont
-
Evenimentacum 2 zile
Al doilea focar secundar de gripă aviară, confirmat la Peneş Curcanul, în Codlea. Ferma are peste 113.000 de curcani
-
Economicacum 2 zile
Cinci trenuri ale braşovenilor de la Regiotrans au fost vândute la prețul de un leu și jumătate pe kilogram, pentru fier vechi