Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO / 8 pompieri din Brașov au plecat în misiune în Grecia. Ei vor da o mână de ajutor la lichidarea incendiilor de pădure din nordul Atenei

Publicat

pe

Autoritățile din România sprijină, din nou, poporul grec după incendiile de pădure izbucnite în mai multe zone din țară. Și Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Brașov a trimis către Grecia opt pompieri care se vor lupta cu flăcările și îi vor ajuta pe colegii eleni.

Publicitate

În total, la nivel național, 28 de pompieri vor merge în în zona de nord a Atenei și este cel de-al doilea contingent pe care țara noastră îl trimite în Grecia de la izbucnirea incendiilor necontrolate. Misiunea pompierilor români în Grecia este condusă de prim-adjunctul inspectorului șef al ISU Brașov, locotenent colonel David Valeriu.

Primul contingent, care însumează tot 28 de pompieri, se va întoarce în țară după ce va preda colegilor din cel de-al doilea schimb cele opt mijloace tehnice dislocate pe teritoriul elen (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure, 1 cisternă, 1 autospecială cu capacitate mărită de trecere, 1 microbuz, 2 autospeciale de primă intervenție și comandă), astfel încât să fie asigurată continuitatea acțiunilor în cazul producerii unor situații care necesită intervenția echipajelor noastre.

În ultimele 15 zile, cei 28 de pompieri care se află în Grecia au participat la misiuni de stingere a incendiilor în zonele Schimatari și Porto Germeno. În afara acestor acțiuni, colegii noștri au desfășurat sesiuni de antrenament și de pregătire cu omologii eleni, precum și recunoașteri în teren în vederea familiarizării cu relieful și condițiile existente în caz de intervenție.

Publicitate

În perioada 01 iulie – 01 august 2022, Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, participă cu un modul național specializat de stins incendii de pădure la un program pilot de pre-poziționare, organizat de Direcția Generală Protecție Civilă Europeană și Operațiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienței autorităților elene în gestionarea acestui tip de risc.

Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activității de pregătire a modulelor de intervenție aparținând statelor membre, precum și îmbunătățirea interoperabilității între forțele participante.

Activarea și operaționalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare și stingere a focarelor de pe teritoriul Greciei, în locațiile stabilite de partenerii eleni. Suplimentarea tehnicii și a personalului de intervenție va fi realizată în funcție de dinamica situațiilor înregistrate în teren, la solicitarea autorităților elene, prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

Programul de asistenţă este finanțat de UE și a fost prevăzut ca măsură de sprijin pentru comunitățile elene, după incendiile devastatoare înregistrate anul trecut. Acesta se regăsește în noua politică a UE pentru limitarea incendiilor de pădure din sudul Europei și reunește echipaje operative de stingere din mai multe țări europene.

sura foto: ISU Brașov

Publicitate
Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes