Connect with us
Publicitate

Eveniment

FOTO / 238 de dispozitive au extras din cadavre medicii din Brașov și Iași și le-au implantat la pacienți vii. La percheziții anchetatorii au găsit o adevărată avere: sume mari de bani, tablouri de valoare și stimulatoare cardiace

Publicat

pe

O adevărată avere au descoperit procurorii de la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție în urma perchezițiilor făcute ieri în Brașov și Iași. În cabinetele și locuințele suspecților, anchetatorii au găsit sume de bani, obiecte de valoare, dar și aparatură medicală.

Publicitate

Conform procurorilor, în urma perchezițiilor au fost ridicate următoarele bunuri si sume de bani: 162.920 de lei, 116.795 de euro, 2.357 de USD, 300 de lire sterline, 300 de franci elvețieni, 3500 de forinți, 520 de coroane suedeze, 200 de coroane daneze, 300 de lire sterline, 19 telefoane mobile, 60 de memory stickuri, 14 laptopuri, 3 tablete, 9 hard diskuri, 250 de DVD-uri, 25 de stimulatoare/defibrilatoare cardiace, 36 de tablouri aparținând unor pictori naționali de renume, ridicate și depuse la Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul de Artă.

De asemenea, au fost identificate mai multe bunuri mobile și imobile aparținând persoanelor cercetate, bunuri asupra cărora urmează a se dispune măsura asiguratorie a sechestrului.

Procurorii au mai anunțat și faptul că medicul din Iași, Dan Tesloianu, a fost reținut pentru 24 de ore pentru infracțiuni de săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitate la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente și luare de mită. Anchetatorii spun că în perioada 2017 – august 2022, doctorul ar fi extras 238 de dispozitive din cadavre, fără să se gândească la riscurile la care sunt supuși pacienții care primeau aceste dispozitive.

Publicitate

„Din probele administrate în cauză până în prezent, a rezultat că inculpatul a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor. Ulterior, acesta a executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare. O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, au declarat procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Față de alte 5 cadre medicale din Iași a fost începută urmărirea penală pentru luare de mită. Alte patru persoane fizice sunt cercetate pentru dare de mită. Față de unul dintre suspecții medici, procurorul a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, cu obligația de a nu mai exercita profesia de medic.

În situația de fapt reținută de procurori se consemnează că cei cinci suspecți medici, cu ocazia exercitării atribuțiilor de serviciu materializate prin acordarea de consultații de specialitate unor pacienți, au primit diverse sume de bani, cu titlu de mită, pentru activitățile prestate. În ceea ce îi privește pe cei patru suspecți pacienți, s-a reținut că aceștia au oferit medicilor diverse sume de bani cu titlul de mită pentru serviciile primite.

Urmăriți Brasov.net și pe Google News
Publicitate
Publicitate
Spune-ți părerea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

De Interes